נשים בהייטק
נשים בהייטקצילום: פרופ' חן שפירא

פרופ' חן שפירא - למה אין כמעט נשים בהייטק?

פרופ' חן שפירא ממקימות הסטארט אפ Quai.MD, צוללת אל מעמקי מיעוט הנשים בהייטק, החל מהסטריאוטיפים, סביבה העבודה הגברית ועד לצורך בשינוי הבניות חברתיות.

סטריאוטיפים, אפליה מגדרית, סביבת עבודה לא מותאמת

אין דרך נעימה להגיד את זה, בעוד שבתחומים רבים במשק נשים מציגות נוכחות בולטת, דווקא בהייטק שאמור היה להיות קרקע פוריה ופתוחה להצלחתן של הנשים, נוצר סטריאוטיפ קשה לפיצוח שגורם למיעוט יחסי של נשים בהייטק ובסטארטאפים בכל מגוון התפקידים, ובעיקר תפקידי הניהול הבכירים, נוכחות בדירקטוריון החברות ובהקמה ויזימת סטארטאפים.

כדי להבין את שורשי האתגר צריך לחזור לבית הספר ולבחון את מקצועות הטכנולוגיה ושפות התכנות, כבר מבראשית הלימודים ובהמשך לבתי הספר העל יסודיים, ניתן לראות נטייה של הנשים למקצועות הומניים ותחומים שדורשים יותר יצירתיות, ובריחת מוחות מוכשרים של נשים ממקצועות לוגיים ובעיקר טכנולוגיים.

בריחה של התלמידה הממוצעת ממקצועת לוגיים ובהמשך הסטודנטית הממוצעת, ודאי שאינה שאלה של מסוגלות ויכולות, אלא דווקא סוגיה ישנה ומוכרת של סטריאוטיפים שמתחילים בבית הספר היסודי וממשיכים כל הדרך לצבא והחיים שלאחריו. פרופ' חן שפירא שותפה מייסדת ב- Quai.MD וד"ר לרפואה בוגרת הטכניון, צברה ניסיון ניהולי בכיר רב שנים ובמשך ארבעה עשורים בלטה בסביבה גברית כל הדרך להצלחה: "בכל מקום שהייתי בו, החל מהלימודים, קרדיולוגית במחלקת טיפול נמרץ, מנהלת בית חולים הכרמל ותפקידים רבים נוספים...בכולם ניתן היה להרגיש נוכחות גברית בולטת . סביבת העבודה לא גובתה אז בנוהלים ותקנות שמגינים על נשים בעת ההריון ובחופשת הלידה כפי שקיים היום. לשמחתי, הקולגות שלי תמיד התנהגו בכבוד ואפילו העריכו את ניהול הקריירה והמשפחה בו זמנית. בעוד שמערכת הבריאות משלבת נשים במגוון רחב של תחומים, כולל ניהול בכיר, נראה שסטריאוטיפים רבים מרחיקים נשים מעולם הסטארטאפים, וחלק לא קטן מהנשים שכבר בעולם הזה מתמודדות עם אתגרים רבים של סביבת עבודה גברית, לא מגוונת מספיק, אשר לא דוחפת נשים לניהול בכיר".

מלבד זאת פרופ' חן שפירא מצביעה על אתגר נוסף: "אפשר להשתמש במילים עדינות ואפשר להניח את האמת על השולחן, נשים רוצות משפחה ורוצות ילדים, עולם ההייטק מצריך שעות עבודה ארוכות ולא פעם בשעות לא שגרתיות כי עובדים מול צוותים במדינות עם אזורי זמן אחרים משלנו, דבר שמקשה מאוד על נשים שרוצות לשלב קריירה ומשפחה".

הבניה חברתית: פרופ' חן שפירא מנתחת את מיעוט הנשים בהייטק

נראה שעולם ההייטק דרוש לשינוי תפיסתי עמוק בכל הנוגע לשילוב נשים, אך בראש וראשונה השינוי חייב לבוא מהנשים עצמן. ככל שיעזו יותר כך יוכלו להצליח יותר בעולמות הסטארטאפים ולהפוך את סביבה העבודה הגברית לסביבת עבודה מגוונת באמת.
פרופ' חן שפירא רואה בהתרחקות נשים רבות מעולם ההייטק כהבניה חברתית הניתנת לשינוי: "יש המון דברים שניתן לעשות עכשיו כדי לשנות בעוד שנה, חמש שנים ועשור ובראש ובראשונה זה לשנות את ההבנייה החברתית. כך שככל שיותר נשים יכנסו להייטק כך נוכל לראות יותר נשים מצליחות וכך נוכל ליצור יותר מודלים לחיקוי של הצלחה נשית בהייטק. מערכת החינוך הישראלית חייבת לעודד בנות לבחור במגמות לוגיות ובדגש על טכנולוגיות, המדינה צריכה לעודד נשים להייטק ואף לסבסד הכשרות באמצעות תוכניות ייעודיות לנשים בהייטק, כך נוכל לשנות את תפיסתן של נשים רבות שנוטות להמעיט בכישורים שלהן ובערך הרב שהן יכולות להביא לסטארטאפים וגם בתפקידי ניהול. ישנם מאמצים לקידום נשים בהייטק, ישנן נשים מצליחות בהייטק אך יש עוד הרבה מקום לשיפור. דגש מיוחד צריך לשים על נשים בחברה הערבית, שם נתן למצוא הרבה בתי ספר מעולים כולל במדעים המדויקים, וחשוב לדחוף גם שם בנות ללימודים אלו, ומשם ללימודים דבוהים במדעים מדויקים, דבר שיסלול להן את הדרך לעבודה בהייטק".