עם חבר הכנסת בועז ביסמוט שוחחנו על הצעת החוק שלו שנדונה השבוע בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת להפסקת פעילות אונר"א בישראל.
"אפשר לראות את הקונצנזוס סביב החוק להוציא את אונר"א מירושלים", אומר ביסמוט המציין כי ישנם גם חברי כנסת הטוענים שיש להרחיב את החוק ולכלול בו גם את הוצאת פעילות הארגון מיהודה ושומרון. ביסמוט עצמו סבור כי יש להתחיל בירושלים על מנת לבטא בראש ובראשונה את ריבונותה של ישראל על בירתה.
לשאלה מי יממן את הלימודים במחנות פליטים כדוגמת שועפאט ומי יפקח שם על המים, אומר ביסמוט כי נגזרת מהחוק תהיה מחויבותה של ישראל להוכיח שאכן אין הבדל בין מערב העיר למזרחה וריבונותה של ישראל אינה נתונה בספק כאשר ישראל היא זו שתממש את ריבונותה בבירתה המאוחדת במתן השירותים הללו בכל חלקי העיר.
בדיון, מספר ביסמוט, עסקו חברי הוועדה בסוגיה המשפטית, ולדבריו העברת החוק תהווה בסיס משפטי שעליו ניתן יהיה להוסיף את הנדרש על מנת להחיל אותו גם על יהודה ושומרון.
"אונר"א הוא לא רק ארגון סיוע לטרור אלא מדובר בארגון טרור במובן זה שפעילים שלו נכנסו אלינו, רצחו אנסו ושחטו", מזכיר ביסמוט ומציין כי "מעבר לכך, כאשר ב-49' כשהסוכנות הזו הוקמה הם נוצרו למען הפליטים הפלשתינים, יש סוכנות לכל פליטי העולם אבל הפלשתינים משום מה צריכים סוכנות מיוחדת להם, אבל יש כאן משהו לא ברור. הם מייסדים את הפליטות שעוברת בירושה מסבא לבן ולנכד, והסוכנות הזו משמרת את הפליטות הפלשתינית ומקדמת את רעיון השמדת ישראל. לכן הארגון הזה כבר מזמן לא צריך היה להתקיים".
אנחנו שואלים את חבר הכנסת ביסמוט אם הוצאת אונר"א מהמחנות בירושלים וכניסתה של ישראל לטיפול בצרכיהם של התושבים שם, לא תוביל לשדרוג מעמדם מתושב לאזרח, מה שיאפשר להם להשתתף בבחירות לראשות העירייה. ביסמוט מעיר כי עמדתם על השתתפות בבחירות בישראל, אך מעבר לכך יש לערוך הפרדה בין מחויבותה של ישראל לדאוג לכלל התושבים בירושלים כהכרח ולסוגיות האחרות. יש כלים להתמודד. "כעת אנחנו עוסקים בדבר אחד שהוא הוצאת אונר"א מירושלים וגם לקיחת אחריות על אותם אזרחים שנמצאים שם".
באשר לחשש מהכללתם של תושבי מחנות שועפאט, כפר עאקב ודומיהם בין תושבי ירושלים על כל המשתמע מכך, אומר חבר הכנסת ביסמוט כי לדברים יש מענה ויש לדון בו, אך אינו נוגע לשיח סביב אונר"א ופעילות הארגון בירושלים. "נמצא את הנוסחה גם לשמר את הערכים וגם את הריבונות שלנו. בישראל אנחנו באתגר רודף אתגר והיתרון שלנו כאומה וכעם הוא שאנחנו יודעים לאן אנחנו צריכים ללכת ומה עלינו לשמר".
לתפיסתו של ביסמוט הוצאת אונר"א מירושלים היא הכרח הנובע מההבנה שאין להשוות בין הימים שאחרי השבעה לאוקטובר לימים שקדמו ליום זה. אחרי הטבח כבר לא ניתן לחשוב על אפשרות שאונר"א ימשיך לתפקד בירושלים.
בדבריו מציין ביסמוט כי הצטער לראות את המאמר שפרסמו במשותף המלך הירדני עבדאללה, נשיא מצרים אסיסי ונשיא צרפת מקרון בוושינגטון פוסט ובו קראו להפסקת אש וחתירתם לשתי מדינות לצד הרצון שלהם לראות בהמשך פעילותו של אונר"א.
על הפער בין ירושלים לשאר המקומות, אומר ביסמוט כי בראש ובראשונה יש לפעול במקום בו ישראל היא הריבון ועם זאת יש למצוא חלופה מהירה לאונר"א בעזה.
עוד שאלנו את ביסמוט אודות עמדת ראש הממשלה בסוגיה והוא מביע אמון מלא שגם ראש הממשלה יתמוך. "הוא הרי יודע בדיוק מי זה אונר"א ומי עומד מאחוריהם. ראש הממשלה יודע שיש את הלפני השבעה באוקטובר ואחרי שבעה באוקטובר, ולכן אין לי צל של ספק שראש הממשלה יתמוך בהצעת החוק".
עוד מזכיר ביסמוט כי אמנם שר החוץ יכול בחתימתו לבטל את האישור הניתן לאונר"א לפעול בירושלים, אך קיימת חשיבות מיוחדת שהדברים ייעשו בחוק. לצעד שכזה תהיה משמעות מול הקהילייה הבינלאומית שמצפה לראות כיצד תנהג ישראל בסוגיה זו. ביסמוט מזכיר כי ארה"ב ומספר מדינות תורמות נוספות הפסיקו את העברת כספיהן לנוכח הגילויים מאירועי השבעה באוקטובר. ישנן אמנם מספר מדינות שבחרו להחזיר את העברת הכספים אך מדינות רבות מצפות מישראל לעזור להן לעזור לה על ידי הצגת נתונים ועובדות סביב פעילות אונר"א.
לגבי נתניהו, אומר ביסמוט כי לא נועץ בו לפני הגשת הצעת החוק שלו. "אנחנו חולקים את אותם ערכים, ולכן אני לא רואה מצב שראש הממשלה לא יתמוך בחוק הזה שעבר ועדת שרים לחקיקה וזוכה לקונצנזוס. עם ישראל מאוחר מאחוריו".