סגן ראש המל"ל לשעבר וכיום חוקר בכיר ב-INSS, ד"ר צ'אק פרייליך, מנתח בראיון לערוץ 7 את המציאות הגיאופוליטית בה מצויה ישראל לאחר בלימת מתקפת הטילים האיראנית, וקובע כי אמנם הלב רוצה להכות באיראנים חזרה, אך לנוכח אירועי חצי השנה האחרונה יש לשקול את הדברים אחרת.

"זה דבר שעוד לא קרה, תקיפה מאסיבית כזו על ישראל, אבל יחד עם זאת צריך להתחשב בנסיבות האסטרטגיות הכוללות", אומר.

עוד מוסיף כי "אנחנו במצב קטסטרופאלי מול העולם בנושא של עזה. אתמול היה לנו גיבוי מדהים של ארה"ב בעצם ההשתתפות בלחימה, אבל הנשיא מבהיר לנו במפורש שעד כאן. אנחנו אתכם במישור ההגנתי אבל לא ההתקפי. בהנחה שזה המסר האמריקאי לצערי אין לנו ברירה אלא להיענות לו", אומר ד"ר פרייליך המציין כי צה"ל הצליח יפה במערך ההגנתי, כך שיתכן וגם משיקוליה של ישראל רצוי לה "לסגור את הסיפור עכשיו".

ומה באשר להשלכות העתידיות להבלגה ישראלית? פרייליך מסכים שאכן ישנן השלכות שכאלה ובנסיבות רגילות הוא אף היה סבור שחובה על ישראל להגיב ובכך לשמר את ההרתעה מול האויבים שמסביב, אך ישראל אינה במצב טוב לנוכח האירועים בעזה. "לצערי אני חושב שאין ברירה אלא להימנע מתגובה", הוא אומר.

עם זאת להערכתו אם ישראל תותקף משמעותית לא יהיה לאמריקאים מנוס מלעמוד לצידה של ישראל, אך "אנחנו מעמידים אותם במצב לא טוב", אומר פרייליך המציין כי הנשיא ביידן נוקט בצעדים פרו ישראליים המנוגדים לאינטרס הפוליטי שלו ויתכן שאף יעלו לו במחיר הפסד בבחירות.

"היעד הראשון שלו הוא להיבחר מחדש ואני חושב שאנחנו צריכים מאוד מאוד לרצות שהוא ייבחר מחדש, במיוחד מול החלופה. נשיא יותר פרו ישראלי מביידן לא היה. יכול להיות שאם נותקף שוב באופן כזה הוא יעמוד לצידנו, אבל צריך לקחת בחשבון שיש קולות גוברים במפלגה הדמוקרטית להתניית הסיוע לישראל בהיענות ישראלית לתביעות האמריקאיות בנושא הפלשתיני, ואם ייווצר פער בינינו לבינם גם בנושא האיראני זה מאוד מאוד לא טוב, כי איראן היא איום חמור והקשר עם ישראל הוא קיומי".

על טראמפ הטען לידידות עם ישראל אומר ד"ר פרייליך כי יש לשים לב לכך שבחצי השנה האחרונה הוא לא אמר ולו מילה טובה אחת על ישראל. תפיסתו היא קריאה לסגור את האירוע בהקשר העזתי והכרזה שהוא היה טוב. "טראמפ בכהונה שניה עלול בהחלט להיות טראמפ אחר מבחינתנו", מזהיר פרייליך. "הוא הרי משוחרר מכל רסן ומכל שיקול פוליטי. הוא שומר איבה לראש הממשלה בגלל שהוא העז לברך את ביידן על הניצחון שלו. הוא כועס על הציבור היהודי שמאז ומתמיד מצביע לדמוקרטים ומגביר את האשמת הנאמנות הכפולה שממנה היהודים חוששים".

"נכון שטראמפ עשה דברים מאוד טובים מבחינתה של ישראל בכהונה הראשונה, אם בהקשר של ירושלים ובהקשר של הגולן, וזה נכון, אבל מצד שני הוא הוציא את ארה"ב מהסכם הגרעין, מה שהיה פשוט טעות היסטורית איומה מבחינתה של ישראל, כי נחשוב איפה איראן הייתה אז בעוד היום היא מדינת סף שיכולה לחצות את הסף בכל רגע שהיא תרצה".

על מה שצפוי כעת בזירה הבינלאומית לאחר המתקפה האיראנית אומר פרייליך כי היה יכול להיות נחמד לחשוב שהעולם והציבור האמריקאי השתכנע בצורך לגונן על ישראל, "ואכן יש תזכורת כזו, אבל הנושא הישראלי הפך לפחות בעיני חלקים רחבים בציבור האמריקאי לכל כך רעיל, ישראל הפכה לנושא רעיל וגם הרוב התומך בישראל, והרוב האמריקאי אכן תומך בנו, נמצא במגננה והא קצת מתבייש בעמדה שלו ולא יודע להצדיק אותה. גם בצד הרפובליקני יש קולות כאלה ששואלים מה הסיפור עם המלחמה הבלתי נגמרת בעזה, והאם ישראל משתמשת בנשק האמריקאי כמובטח וליעדים הולמים".

פרייליך מציין כי עוד לפני המלחמה העריך שישראל צועדת לקראת משבר חמור עם ארה"ב, ובחצי השנה שחלפה הסכנה הזו התגברה. "זה לא שמחר ארה"ב תסגור את כל הסיוע לישראל וכל הקשר ייגמר, אבל אם יהיה שינוי ונצטרך להיאבק על הסיוע, מעבר לחבילה העשר-שנתית הבאה שאמורה להיות רק בעוד ארבע שנים, כל תכניות הבניין של צהל בנויות על ההנחה שנקבל את החבילה הזו וזה כבר לא מובטח, איזו מין ישראל תהיה עם פחות סיוע אמריקאי, שלא לדבר על אפשרות של ניתוק הסיוע. צה"ל יהיה כלי ריק. איפה השת"פ המודיעיני האדיר".

"קהיליית המודיעין הישראלית ללא סיוע אמריקאי היא הרבה יותר ענייה. מה לגבי השת"פ בתחום הסייבר? מה לגבי השת"פ האסטרטגי כפי שראינו הפעם כאשר מול איום שאנחנו מתקשים לעמוד בו לבד האמריקאים נלחמים איתנו ומביאים את הבריטים וכנראה גם מדינות ערביות כחלק מהניסיון האמריקאי לבנות כאן מערך הגנתי אזורי נגד איראן. כל הדברים הללו צריכים לזעזע את אמות הסיפין של החשיבה האסטרטגית בירושלים והממשלה צריכה לשנות כיוון כי ארה"ב היא קיומית עבורנו".