ד"ר מנחם מרחבי, חוקר בכיר במכון טרומן, מתייחס בראיון לערוץ 7 לאופן בו מציג הממשל האיראני את אירועי מתקפת הטילים שנבלמה על ידי ישראל.

"הם מנסים באופן נקודתי לשדר מסרים שונים", אומר מרחבי. "האחד כלפי פנים, לאיראן עצמה, ושם הם משווקים את זה כהצלחה גדולה. ראינו את החגיגות בפרלמנט האיראני, כולל תמונות שחלקן מומצאות לגמרי כדי להאדיר את הישג המתקפה הזו. מהצד השני המסר האמיתי לאזור ולנו כישראל, זהו המסר שאיראן משדרת לארה"ב ולעולם, שבעצם מבחינתה היא רוצה לשים במתקפה הזו סוף לסאגת החיסול מתחילת אפריל ולא לעסוק יותר במתקפות משטח איראן ולשטח איראן, ובכך לסיים את האירוע".

ד"ר מרחבי מוסיף כי הפתיע שר החוץ האיראני כאשר הדגיש שהמתקפות היו נגד מתקנים צבאיים ולא נגד מתקנים אזרחיים, "מה שנכון. העובדה היא שאיראן לא שלחה את הכטב"מים האלה לעבר מרכזי אוכלוסייה מתוך רצון למנוע מצב שבו יהיו נפגעים אזרחיים בסדר גודל גדול, מה שאידיאולוגית היה אולי משמח את איראן, אבל המחיר על מהלך כזה יהיה כבד מנשוא עבורם".

להערכתו של מרחבי, האיראנים לא ציפו לתוצאות שונות מאוד, מאלו שהתרחשו בשטח. להבנתו גם האיראנים שיערו שחלק גדול מהכלים לא יגיעו לישראל ואלה שיגיעו יופלו ככל הנראה, ועם זאת יש בכך עבורם תמונת ניצחון מסוימת כאשר הם מציגים פגיעה קטנה בבסיס צבאי במרכז הארץ. "מבחינתם זהו הבסיס שממנו יצאה המתקפה לסוריה, כך שהם את שלהם אמרו".

באשר לדרישה האמריקאית לעצור את המהלך מול איראן, אומר ד"ר מרחבי כי "לישראל יהיה נכון לנהוג באיפוק משתי סיבות, ראשית, זו לא המשוואה שאיראן תרצה לבחון אותה שוב ושוב במתקפות הדדיות. גם לישראל לא יהיה נכון וטוב להיכנס למשוואה הזו שוב ושוב. שתי המדינות נמצאות בדרכה במצב של התשה מסוימת ולא יהיה נכון להם לעשות את זה".

סיבה נוספת להבלגה שלטעמו נכון לישראל לנקוט בה היא המטרייה הגנתית הבינלאומית שהפעם פעלה היטב לצידה של ישראל אך "לא כדאי לבחון יותר מדי את הנכונות והאינטרסים של המדינות הללו, בראש ובראשונה ירדן שעומדת בלחץ גדול מאוד מבית להצטרף נגד ישראל, ובוודאי לא למנוע מתקפה על ישראל שלא הראתה רצון טוב רב כלפינו בשנים האחרונות במישור הדיפלומטי. לכן ישראל צריכה להיות חכמה במתיחת גבולות האינטרסים באזור".

התקשורת האיראנית, מספר מרחבי, פחות עסוקה בסיקור התקשורת הישראלית ומתמקדת יותר בסיקורים פרו איראניים המחמיאים להם, בניגוד למשל לאל ג'זירה, שם מקפידים לייצר תשדירי לקט של "המיטב" בתקשורת הישראלית.

ומה באשר לעם האיראני ועמדתו כלפי המתקפה ואולי גם ביחס למתקפת נגד ישראלית? על כך אומר מרחבי כי קשה להגדיר את הדברים באופן נחרץ מאחר ומדובר במדינה בת תשעים מיליון נפש שחופש הביטוי בה מוגבל. עם זאת אין ספק שבאיראן ובקרב גולים איראניים יש רבים שלא יצטערו לראות מכה קשה כלפי הממשל בטהרן, ובלבד שהמכה תהיה ממוקדת במטרות צבאיות ולא אזרחיות. "למכה כזו שני אפקטים, חיזוק גורמים שישמחו להשתלח בממשל האיראני כמו מיעוטים אתניים כאלה ואחרים, ומצד שני היא יוצרת לכידות ואחידות סביב המשטר על ידי העם הנמצא תחת מתקפה מבחוץ, וגם את זה צריך לקחת בחשבון".

"בשנים הארונות משמרות המהפכה והמנהיגים הבכירים שלהן חטפו מכה אחר מכה. זאהידי הוא לא הראשון וכנראה גם לא האחרון שמצא את מותו בנסיבות כאלה. זו מכה קשה למורל שלהם ואיראן עשתה כאן ניסיון להרים את המורל של כוחות הביטחון שלה עצמה, יחסית במחיר נמוך גם לנו וגם להם. אני לא מצפה לתגובה ישראלית דרמטית בעקבות המתקפה האחרונה - ולכן יהיה נכון לעת הזו לישראל להוריד פרופיל במובן הישיר מול איראן - ולהתרכז במשימות הקרובות יותר שלפניה כמו חמאס בעזה וחיזבאללה בלבנון".