הדיאטנית הקלינית פרופ' ניבה שפירא מהמכללה האקדמית אשקלון, מוצאת היגיון קולינרי באופן התנהלות סעודת ליל הסדר המתקרב.
"בדרך כלל ארוחת החג נראית לאנשים כבדה, אבל אם פורסים אותה רואים שיש בה הרבה היגיון. מתחילים עם טעימות, קצת ביצה, קצת כרפס וכו'. כשיש טעימות הרעב לא מתעורר בצורה שגורמת אחר כך לאכילת יתר. אתה כבר לא כל כך רעב כשאתה מגיע לארוחה עצמה", אומרת פרופ' שפירא בראיון לערוץ 7.
בדבריה מדגישה שפירא את חשיבות הקונטקסט על פיו מתנהל ליל הסדר ככזה שממקד את ההתעסקות לא רק באוכל, אלא בסיפור הגדול שמעבר לאירוע. בין השאר, הדברים קשורים גם לכוסות היין עליהן היא מציינת בהמשך דבריה כי גם לצבע היין, יין אדום, יש משמעות חשובה בהיבט הבריאותי.
"יש לארוחה הזו סיפור גדול והזדהות שבה כל אחד חייב לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים, כלומר שהפוקוס הוא לא על הזלילה...". באשר ליין המלווה את הארוחה היא מציינת כי "סביב השולחן יש גברים ונשים, ילדים וילדות, ולא לכל אחד כמות האלכוהול תואמת באותה מידה. אישה מפרקת את האלכוהול פי שתיים פחות מגבר".
פתיח הארוחה עצמה דווקא עם מרק הוא "מצוין", כלשונה. "השובע מוכתב על ידי הנפח. כשהתחלנו למלא את הקיבה יש תחושה של רגיעה ואין להיטות לאכול. לעומת ניגוב חומוס, שהוא אוכל מרוכז כך שעד שמגרים את השובע כבר אכלנו הרבה יותר. כאן יש מרק שמחמם ואחר כך מנה ראשונה, דגים או דגים ממולאים כל אחד וסגנונו, כך שמרבית הארוחה מושקעת בדברים משביעים, אבל לא ממלאים יותר מדי. הסיכוי לאכול יותר מדי הוא יותר קטן מאשר בארוחה ללא קונטקסט, ללא סיפור מרגש כמו שיש בהגדה".
משמעות הדברים היא שלאירוע הרוחני שמעל הארוחה עצמה יש ערך בפני עצמו, גם בהיבט הגופני. "אנשים מדברים על אכילה רגשית, מצפים שהמזון ייתן רגיעה, אבל כאן המזון הוא לא במרכז. יש סיפור, יש טקס, אנשים מלובשים יפה וכו'", היא אומרת ומציינת גם את הישיבה יחד במעין ארוחה ים תיכונית שכוללת מפגש חברים כשהיין נותן גם הוא את נופך ה'יין ישמח לבב אנוש'. "הלוואי שבכל יום היינו יכולים לקיים ארוחה מרגשת שכזו, שמוגשת בהדרגה".
כאמור, שפירא מתייחסת גם לצבע האדום של היין ותרומתו לבריאות. "הציבענים שישנם בענב האדום הם נוגדי חימצון ומאוד חשובים לבריאות בכל הרמות. בנוסף, האלכוהול מגדיל את הספיגה שלהם, כך שהיין לא רק ישמח לבב אנוש אלא גם ישמח את מוחו של האנוש וגם את בריאותו. מדובר במקבץ גורמים שהופכים את הסעודה למנצחת".