לקראת ימי חול המועד קוראים הקרן הקיימת וארגון אשכולות לאזרחי ישראל להצטרף למיזם 'יוצאים לטבע'. אסף ארזי, מנהל חינוכי ב'אשכולות' מספר באולפן ערוץ 7 על המיזם הנדרש כל כך בימים מתוחים שכאלה.

"זו תקופה מאוד מורכבת. לצאת לטבע עם המשפחה, להתחבר לשורשים ולמורשת יחד עם מדריכים המאוד טובים ש אשכולות שפרוסים בכל רחבי הארץ", אומר ארזי ומדגיש את הערך הציוני המיוחד שבסיורים מתוך הצורך "לחבר את האנשים אל הלמה. אנשים קודם כל יוצאים לטבע שזה כיף, בוודאי בתקופה כזו מורכבת, ועם המדריכים להתחבר למורשת, לשורשים, לאיפה אני בתוך שרשרת הדורות. הדבר הזה מחבר".

"במשך הרבה מאוד שנים אנחנו מקיימים את הפרויקט הזה, לא בפעם הראשונה עם הקרן הקיימת לישראל", הוא אומר ומציין את כוחו של הטבע כמקום בלתי אמצעי, נעים, שבו ניתן להתחבר למורשת של כל מקום ומקום, ואכן בכל מקום בישראל יש את סיפור המורשת שלו.

"הסיורים יתקיימו בחול המועד עם החיבור לאבותינו שהיו עולי רגלים וחתרו ללימוד וסיור בארץ בדרכם שלהם, אם זה עולי מצרים, עולים מהגליל, מיהודה, משומרון והגולן, עלו על החמור והגיעו לירושלים. ארץ ישראל פרוסה בפינות חמדה ובכל המקומות האלה אנחנו הולכים לבקר".

לכל הטיולים והפעילויות של אשכולות בפסח לחץ כאן

ואי אפשר בלי להיות מעודכנים ועדכניים ולכן באשכולות מקפידים לצלם ולהעלות לרשתות החברתיות תיעודים ועדכונים. פן ייחודי של הסיורים ניתן למצוא דווקא בלילות, אז הסיור מקבל אופי מיוחד משל עצמו. ארזי מציין כדוגמא סיור ליילי בצפת על סמטאותיה העתיקות בעקבות האר"י הקדוש, שירת 'לכה דודי' במקום בו נכתב השיר בידי רבי שלמה אלקבץ. כל אלה בצירוף מוסיקה מחברים את המבקרים חיבור מיוחד למקום ולאווירה ובעיקר למורשת.

סיור נוסף אודותיו מרחיב ארזי הוא סיור יום במשולש הגבולות שברמת הגולן, "סיור בעקבות עמרי שנפל בצוק איתן עם תצפית יפה לכנרת. זה חיבור אקטואלי שמדברים עליו כשרואים איפה עובר הגבול עם סוריה, איפה ירדן, ומקבלים מבט מיוחד על מה שקורה בחדשות יחד עם ההיסטוריה של גיבורי ששת הימין, תקופת המנדט הבריטי, מלחמת העולם הראשונה ואיך הדברים מתחברים".

סיור גבולות אחר מתרחש בדרומה של הארץ דרך 'אל ארצי', ובו מגיעים המבקרים בסיור בין ערביים רכוב אל הגבול עם ירדן ועם מצרים עד ערב הסעודית, מה שמעניק מבט אקטואלי מיוחד המשלב מורשת והיסטוריה. "שלמה כבש את כל מרחב ים סוף והיה לו סחר ימי שהגיע עד כוש ועוד", הוא מזכיר ומציין את החות'ים שבימים אלה מונעים סחר ימי חופשי בדיוק באותם מקומות.

מכאן נמשכים הסיורים בציר הזמן המדלג עד שנות החמישים וכיבוש אום-רשרש בידי חטיבת גולני וחטיבת הנגב, "כל הדברים מתחברים", אומר ארזי ומציין כי גם במרכז הארץ קיימים לא מעט סיורים, כולל סיורים מונגשים למי שהתנועה קשה לו, בין השאר הסיור במוזיאון הרב מוהליבר, ממבשרי הציונות, וההיכרות עם המפגש שלו ושל הברון רוטשילד מה שהוביל לייסודן של מושבות חדשות.

סיורים גם ביהודה ושומרון צפויים להתקיים וארזי מציין במיוחד את יער אום צאפה שהיה לשמורה הראשונה שהוכרזה עוד בתקופת המנדט הבריטי, ולאחר שנים רבות בהן לא ניתן היה להגיע למקום ולבקר בו, כעת הדברים מתאפשרים.

לכל הטיולים והפעילויות של אשכולות בפסח לחץ כאן

"יש לנו מנעד מאוד רחב גם של אוכלוסיות וגם של אזורים בארץ, אם בפריפריה ואם ממש קרוב לבית", אומר ארזי שחוזר ממש בימים אלה משירות מילואים בחאן יונס הישר לקלחת ההיערכות לחול המועד. "היציאה מהשטח של חאן יונס למרחב ולמפגש עם אנשים, אותי זה מרענן, כך שהחיבור הזה עבורי הוא מצוין", הוא אומר.