עו"ד יונתן יעקובוביץ, מייסד ומנהל הפעילות של המרכז למדיניות הגירה ישראלית, שיגר מכתב התראה לשר הפנים מהבאתם לישראל של עובדים זרים ממלאווי, במכתבו הוא מתאר מציאות בה בוחרים המלאוו'ים לברוח מעסיקיהם ולהפוך לשב"חים המתווספים על אלה הקיימים ממילא בישראל ואיתם לא יודעת המערכת כיצד להתמודד.
במכתבו, יעקובוביץ מתאר תמונה מדאיגה של עובדים זרים ממלאווי הנוטשים את מעסיקיהם תוך זמן קצר לאחר הגעתם לישראל על מנת לעבוד באופן לא חוקי בתחומים אחרים, בשיעור גדול במאות אחוזים משיעורם בכלל אוכלוסיית העובדים הזרים. לא פעם, העובדים הזרים אף מגישים בקשת מקלט פיקטיבית, והכול במטרה להישאר בישראל למרות הנטישה.
במכתב מובאים ציטוטים של עובדים זרים לא חוקיים ממלאווי המתארים את התופעה בעצמם. כך לדוגמא, עובדת זרה ממלאווי תיארה בפני בית הדין כי: "כי תכננה מראש להיכנס לישראל כדי להישאר". עוד עובד זר שהגיש בקשת מקלט הצהיר כי תכנן זאת מראש ו"רישיון העבודה היה דרך להיכנס לישראל".
יעקובוביץ' מציין כי מדובר באחת המדינות העניות בעולם, שם התמ"ג הוא כ-650 דולר לשנה, כאחוז ממה שקורה בישראל. בתאילנד, לצורך הדוגמא, מדובר ב-7000 דולר. "והממשלה החליטה בצעד תקדימי לאפשר הגעה של אלפי מלאוו'ים ממדינה ענייה הסמוכה למדינות שאנחנו מנסים בכל דרך להחזיר אליהן את אזרחיהם שהגיעו לכאן ועדיין ממשיכים לנסות ולהגיע לכאן" הוא אומר ומכוון לסודן ואריתריאה.
"התמריץ שלהם לעבור על החוק ולשהות בישראל בניגוד לחוק הוא אדיר. אלו עובדים שבורחים למעסיקים שלהם בתוך זמן קצר והופכים לשב"חים. מדובר במדינה שלא שונה כלכלית מסודן ואריתריאה ויש סיבה שאנחנו לא מייבאים עובדים זרים מאריתריאה, אז אמנם השלטון במלאוו'י יותר יציב ולכאורה אפשר להרחיק לשם אנשים, אבל עדיין הניסיון מלמד שחלק לא מבוטל מהעובדים הזרים הללו מגישים בקשות מקלט, ובניגוד לגיאורגיה שאת הבקשות של עובדים משם ניתן לדחות מהר מאוד, במדינות כאלה הבקשות הולכות ומתארכות וקשה להתמודד איתן".
עו"ד יעקובוביץ' מסביר כי מערכת המשפט בישראל נוחה לקבל בקשות לקבלת מקלט גם ממדינות מערב אפריקאיות שאין בהן מלחמה, בטענה לפגיעה בזכויות אדם כמילת נשים, יחס ללהט"בים ועוד, ובשל כך החשש שאותם עובדים ממלאוו'י יעשו בפלטפורמה משפטית זו שימוש גדול.
במכתבו ובשיחה עמו מדגיש יעקובוביץ' כי הבעייתיות עם העובדים ממלאוו'י אינה נוגעת רק לסוף תקופת האשרה, ולא רק אז הם מנסים להימלט ולהפוך לשב"חים. למעשה בתוך מספר שבועות או חודשים בודדים הם כבר נמלטים ממעסיקיהם, "כי יש כאן עניין נוסף שנוגע להזנחת רשות האוכלוסייה וההגירה וזהו תת התקצוב של גורמי האכיפה, כך שלא ניתן לאכוף, ועובד ממלאוו'י מעדיף לעבור לעבודה במפעל בבני ברק ביותר כסף מאשר עבודה קשה בחקלאות בפחות כסף".
"בעקבות המלחמה ישראל נמצאת בריצת אמוק של ניסיונות להביא עובדים זרים מכל מקום והיא מגיעה עד למלאווי שבה אין ניסיון קודם כפי שיש עם מדינות כמו תאילנד", אומר יעקובוביץ' ומעיר כי בשנים האחרונות ניתן לראות "עלייה במספר השב"חים גם מתאילנד". כל זאת מבלי להבטיח שהאירוע לא יתפוצץ בפנינו.
לשאלתנו מה היה מציע לגורמים הרלוונטיים להתמודדות נכונה, הוא מציב מספר סעיפים נדרשים: "חייבים להפסיק להביא עובדים זרים ממלאווי. צריך קודם לבדוק איך הדברים מתנהלים מול הקבוצה שנמצאת כאן, וכבר כעת רואים שהנתונים שליליים. צריך להטיל חובת פיקדון על כל סוגי העובדים הזרים. יש הרבה פרצות במנגנון בקשות המקלט ואפשר לייעל את ההליך ולהטיל סנקציות על מבקשי בקשות פיקטיביות, וחובה לתת משאבים מוגדלים לרשות האוכלוסין לצורכי אכיפה".
באשר לתקצוב הנדרש לרשות האוכלוסין וההגירה מדגיש עו"ד יעקובוביץ' כי מדובר בהזנחה ארוכת שנים שמותירה את עובדי הרשות בתת תנאים, כאלה שלא נמצאים בכל תחום אחר. "אני מעריץ כל פקח שבוחר בעבודה הזו. כנראה שהוא באמת מאמין בעבודה הזו", הוא אומר ומציין כי בניגוד למורים או למקצועות אחרים שביתה שלהם אינה מעסיקה את הציבור כולו, וזאת על אף שהיעדר אכיפה תפגע לא רק במדינה אלא גם במעסיקים שהעובדים שקיבלו נמלטים מהם לטובת עבודות קלות ומניבות יותר.