הרמטכ"ל הרצי הלוי בפורום מטכ"ל
הרמטכ"ל הרצי הלוי בפורום מטכ"לצילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

מינויי הרמטכ"ל את אלופי המטכ"ל מעוררים לא מעט סערה בעיקר בשל שני שמות, האחד שנמצא ברשימה והאחר שיצא ממנה ואף נשלח לביתו.

מי שהיה ראש חטיבת המבצעים ביום השבעה באוקטובר, תא"ל שלומי בינדר קודם לאלוף, ומנגד, מי שנחשב לאחד הקצינים המוערכים ביותר, קצין שמכיר את עזה טוב יותר מהאחרים, תא"ל עופר וינטר, הודח משירותו.

על כך שוחחנו עם יו"ר תנועת 'הביטחוניסטים, תא"ל במיל' אמיר אביבי שפותח בהערה עקרונית לפיה כל עוד הרמטכ"ל הנוכחי בתפקידו יימשך אי האמון הציבורי סביב כל החלטה שלו. "כל השיח הזה כנראה לא היה מתקיים אם היה אמון ציבורי במי שעומד בראש המטכ"ל", הוא אומר.

"המציאות היא שיש משבר אמון בין הציבור לרמטכ"ל ובין דרגי השטח והרמטכ"ל, ולכן כל פעולה שהרמטכ"ל עושה, נזיפה, קידום אי קידום וכו' מעורר דיון ציבורי. הדבר הזה לא ישתנה עד שראש המטה הכללי יסיק מסקנות ויתפטר".

לדברי אביבי השאלה אם לרמטכ"ל יש את היכולת למנות את המטכ"ל הבא, שאלה שלטעמו של אביבי התשובה לה חיובית, היא שאלה משנית לעומת השאלה של תחלופת העומד בראש הצבא במי שאין לו חלק באחריות לאירועי השבעה לאוקטובר ויזכה לאמון הציבור, ולאמונם של מקבלי ההחלטות וקציני הצבא.

על דבריו אלה אנחנו שואלים את תא"ל במיל' אביבי אם התנהלותו של הרמטכ"ל בשלושת חודשיה הראשונים של המלחמה, התנהלות שזכתה להערכה רבה בקרב הציבור והמפקדים, לא השיבה לו את האמון לו הוא זקוק כראש הצבא. על כך משיב אביבי ואומר כי "הצבא יצא למתקפה משמעותית על מעוזי החמאס כדי להביא ניצחון, ועם ישראל אמר שהוא סומך ידיו על המפקדים, גם אם היה כאן כישלון גדול, רוצים לתת לצבא לנצח, אבל כשאנחנו במציאות של דשדוש, של תחושה שלא עושים את מה שצריך לעשות ולא מכריעים והאירוע לא מתקדם לשום מקום, אז גם הקרדיט הזה הולך ונעלם, ויש תחושה שצריך לעשות כאן שינוי ולהביא רוח חדשה שתחדש את התנופה ותאפשר להביא ניצחון".

האם משמעות דבריו על רמטכ"ל שאינו קשור לשביעי לאוקטובר היא רמטכ"ל שיגיע מבחוץ? אביבי סבור שאכן נכון יהיה יותר להביא אדם מבחוץ "ולא מתוך הצבא, כי בסופו של דבר כל מי שבדרג הבכיר יחסית בצבא יש לו נגיעה לסיפור הזה".

מכאן עובר אביבי לסוגיית מינויו של שלומי בינדר לראש אמ"ן הבא, והוא פותח ומציין שאינו מכיר אותו באופן אישי, אך מהפרסומים אודותיו הוא למד שמדובר בקצין עתיר זכויות שביצע תפקידים משמעותיים ביחידות רבות בהן סיירת מטכ"ל, אגוז, גולני ועוד, ועם זאת יש לזכור כי "הוא היה אמון על הגוף שהיה אחראי על כל הפעילות המבצעית השוטפת של צה"ל, הפרופילים של הביטחון השוטף, הכוננויות, גדודי העתודה, כל מה שמתחבר לשביעי באוקטובר בפן הביטחון השוטף, וגם הגוף שאחראי לתכניות האופרטיביות, מה שנוגע לשאלה אם היו תכניות כאלה לעזה או לא. כלומר שהשאלות המבצעיות שנוגעות לשביעי באוקטובר ליבתן היא חטיבת המבצעים. לכן ברור שבוועדת חקירה יעלו דברים דרמטיים על מה שעשתה חטיבת המבצעים בשנתיים האחרונות, איך היא בנתה את הכוננויות ואיך פיקדה על הכוחות". אביבי מעיר כי הניסיון להסיק מסקנות בהתבסס על תחקירים צבאיים נקודתיים הוא ניסיון בעייתי.

מעבר לכל אלה, אומר אביבי, "ראש אמ"ן שם את המפתחות וכעת צריך ראש אמ"ן אחר שיהיה מתאים ברקע שלו, ובינדר מאוד מתאים ברקע שלו לתפקיד הזה. יכול להיות שלצורכי המלחמה זה מאוד נכון גם אם אחרי שנתיים הוא יצטרך לשים את המפתחות. אין לזה "תשובת בית ספר". הכעס הוא בעיקר על הממנה ועל הזכות של הרמטכ"ל הנוכחי למנות. הדיון הזה לא ישתנה כל עוד הרמטכ"ל הנוכחי בתפקידו".

סביב סוגיית מינוי ראש אמ"ן אנחנו שואלים את אביבי אם לתפקיד זה רצוי ונכון למנות אדם שקורא ומבין ערבית, אדם בעל רקע במזרחנות, והוא משיב בחיוב וקובע כי להיכרות עם התרבות הערבית יש חשיבות רבה בתפקיד זה. "אין ספק שהיכולת של ערביסטית שלא ליפול לקונספציות היא הרבה יותר משמעותית מאשר אנשים שלא מגיעים מעולם התוכן הזה. זה מאוד בולט".

באשר לתא"ל עופר וינטר והחלטת הרמטכ"ל לשחרר אותו משירותו אומר אביבי כי מדובר ב"קצין קרבי עתיר זכויות ומוכשר מאוד", אך הוא אינו מוכן לקבל את המונח 'הודח' בהתייחס לאירוע, אלא בעיניו מדובר ב'לא קודם' כפי שגם הוא, אביבי עצמו, לא קודם בשלב מסוים, ולמעשה הנוהל הוא בדרגה מסוימת שכאשר לא מקודמים פורשים מהצבא.

לשאלה אם נכון היה לקדם את וינטר אומר אביבי כי "זה סוג הקצינים שאנחנו רוצים, סוסים דוהרים שהובילו אותנו לניצחון בקרבות, שיש להם ניסיון קרבי משמעותי. בעניין הזה אני מאוד מיצר על כך שהוא לא קודם. זה פספוס, אבל אני לא חושב שהמילה הודח מתכתבת עם המציאות של איך הדברים מתרחשים".

ובכל זאת, מה יכולה להיות הסיבה להחלטת הרמטכ"ל? "אני חייב להודות בכנות שאני לא יודע מה הסיפור ומה השיקולים שמביאים את הרמטכ"ל באופן שיטתי להתעקש שלא לקדם קצין מהסוג הזה. זה לא ברור. לא מבין את השיקול. ראיתי קידום של קצינים שכשלו בקרבות, שהיו גרועים וקידמו אותם וקודמו, ומצד שני כאלה שהם סוסים דוהרים ולא קידמו אותם. התרבות הזו בצה"ל צריכה להשתנות".

ואולי מדובר במצב בו בצמרת הצבא נמצאת "קליקה" של אנשים שהגיעו מאותו רקע, למדו באותה אקדמיה, מחזיקים באותן דעות ורוצים לראות לצידם את מי שחושב ונוהג כמותם ולא מישהו שיאתגר את הלך תפיסתם? "אולי זה המצב", אומר אביבי ומוסיף כי יתכן "ויש בקליקה הזו אלמנטים שחלקם חייליים, אנחנו רואים את הדומיננטיות המוגזמת והלא הגיונית של הצנחנים לעומת האחרים. זה אולי גם קשור לתפיסות עולם. זה משהו שיוצר עיוות ופוגע, וראינו את התוצאה שאותה ממחיש השביעי באוקטובר את המחיר של הדבר הזה".

"כשימונה רמטכ"ל חדש הוא יהיה חייב לשנות את התרבות הזו מקצה לקצה. אם זה לא ישתנה נהיה בבעיה גם בהיבט האמון של הציבור בצבא. לא הייתי רוצה לראות מציאות שבה כל פעם שמממנים או לא ממנים קצין כל הציבור עוסק בזה. זו מציאות לא טובה שמתרחשת כי איבדו אמון והצבא חייב להחזיר את האמון הזה. הצבא גם חייב לקדם אנשים יותר מגוונים שמביאים תפיסות עולם שונות, ולא כולם 'העתק הדבק', בעיקר לא 'העתק הדבק' של תפיסות קונספציה".