הרב יגאל לוינשטיין
הרב יגאל לוינשטייןצילום: ערוץ 7

עד כמה מעסיקה תקרת הזכוכית שהוצבה מעל ראשו של תא"ל עופר וינטר על דור המתגייסים הבא של הציונות הדתית? האם המוטיבציה נפגעה על רקע היחס לו זכה וינטר בשנה וחצי שחלפו ובעיקר על רקע שחרורו מצה"ל?

על כך שוחחנו בערוץ 7 עם הרב יגאל לוינשטיין, ראש מכינת בני דוד, מרבניו של וינטר. בפתח דבריו עונה הרב לוינשטיין באופן נחרץ וקובע כי הפרשה "לא משפיעה על התלמידים כלום. הם מתכוונים להתגייס בגדול עם הרבה מוטיבציה שלא נפגעת. המלחמה גדולה יותר מאדם כזה או אחר. האחריות על עם ישראל ומדינת ישראל גדולה יותר מאדם כזה או אחר".

"הצעירים מרגישים את תחושת האחריות באפן עמוק ואת המחויבות הפנימית לכך. יש בהם מוטיבציה גדולה מאוד ופחות עוסקים בפוליטיקה של גנרלים כאלה ואחרים. הם רצים קדימה ולא ראיתי בדל פקפוק במוטיבציה".

לזאת מוסיף הרב לוינשטיין נקודה נוספת ומציין כי התקשורת, ולא רק היא, נטפלת לשמות, שהם אמנם דבר חשוב, אבל הם אינם הסוגיה הנדונה. הסוגיה עמוקה הרבה יותר מקצין כזה או גנרל אחר. "יש שתי אסכולות בצבא. אסכולת הכלה ואסכולת הכרעה. הרבה שנים התפיסה השלטת היא תפיסת ההכלה, לא מנצחים, נלחמים על כבוד האדם ולא על הניצחון כדברי פרופ' אסא כשר ופרופ' יגיל לוי. זהDNA שנכנס לצבא מאז תקופת אוסלו, ומאז מושג הניצחון "שוחרר מצה"ל". קצינים שהתפיסה שלהם היא הכרעה וניצחון, עם או בלי כיפה, נשלחים הצידה או שמשחררים אותם. עופר בוודאי שייך לתפיסת העולם של הניצחון וההכרעה שהיא לא המקובלת והאהובה במטכ"ל. שם מאמינים שטרור לא מנצחים אלא מכילים, שאין תמונת ניצחון, שנלחמים על כבוד האדם ומילים מכובסות דומות. זו הסוגיה ולא האדם הפרטי".

האם המציאות הזו שבה מי שמגיע מתוך גישה של הכרעה וניצחון לא יקודם, לא משפיעה על הנוער שאולי חושש שלא יוכל להביא לידי ביטוי את תפיסתו ואמונתו? "זה לא נכון כי ברמות הנמוכות אנשים נלחמים כמו אריות. ברמה האסטרטגית הדברים משפיעים על איך מתנהלת המלחמה, כפי שרואים את הדשדוש בחודשים האחרונים. הסכין בין השיניים שהיה בחודשים הראשונים נשחק, ותפיסת העולם היא כפי שאומר אייזנקוט שצריך להיכנע ושהחטופים הם ערך עליון וצריך לסגת, וכך גם התבטא הרמטכ"ל הקודם באמריקה. זו תפיסת עולם שבה לא מנצחים. עשינו מה שיכולים ועכשיו הולכים הביתה. האם זה גורם לחוסר מוטיבציה? לא, ודווקא להיפך".

"זה לא גורם לחוסר מוטיבציה אלא יותר מכך. זה גורם ליותר מוטיבציה כי מבינים שיש כאן תפיסת עולם שפשטה את הרגל ותפיסה חדשה צריכה להיכנס למרחב, ותהליכים שבו תפיסה חדשה תהפוך להיות מרכזית זה לוקח זמן עם אנשים נחושים להכרעה וניצחון. כשהצעירים מרגישים שהתפיסה הקודמת פשטה את הרגל, לא מביאה לניצחונות לא יוצרת הרתעה ולא ביטחון, הם מרגישים יותר אחריות ללכת ולתרום", דברי הרב לוינשטיין.

לשאלתנו אם הסוגיה מעסיקה בכלל את התלמידים, אומר הרב כי גם הם כמו כל אזרח בישראל מודעים לאירועים ומדברים עליהם, אבל הדבר אינו משפיע על סדר יומם וההיערכות לגיוסם לצה"ל. "בית המדרש מפוצץ בתלמידים. בשנה הבאה פותחים מחזור שלקראתו אנחנו עוצרים את תהליך הקבלה והרישום, כי אין מקום לכל כך הרבה תלמידים. לומדים בשקידה ברצינות ובאחריות".