מפלגת שור, שהקימה הישראלי-מולדובי אילן שור, הגישה היום (ו׳) תביעה בבית המשפט האירופי לזכויות אדם כנגד ממשלת מולדובה.
התביעה הוגשה על בסיס סעיף 39, ומבקשת להשעות את האיסור שהוטל על המפלגה ביוני שנה שעברה כנגד השתתפותה בבחירות. המפלגה היא אחת משתי מפלגות האופוזיציה בפרלמנט.
תביעה זו מגיעה על רקע הודעת ממשלת מולדוביה שהבחירות לנשיאות יתקיימו ב-20 באוקטובר 2024, ועל המפלגות השונות לשלוח מועמדות עד תחילת יולי כדי להשתתף בבחירות.
התביעה מציינת כי איסור השתתפות המפלגה בבחירות פוגע באמנת זכויות האדם האירופי שנועדה להגן בין היתר על זכות הביטוי. תביעה זו מצטרפת לתביעה שהגישה המפלגה בספטמבר שנה שעברה כנגד ממשלת מולדוביה לפי סעיף 34 ובמרץ 2024, בית המשפט הודיע כי החליט לשמוע את הטיעונים בתיק וכי הערעור עשוי להוות "תיק תקדימי ומשפיע".
למרות זאת, החלטת בית המשפט תגיע לאחר הבחירות ולכן צעדים זמניים דרושים כדי לאפשר למפלגה להשתתף בבחירות.
חשוב לציין, רוב הבקשות לבית המשפט האירופי לזכויות אדם נדחות בלי שיתבצע בהן בדיקה. במהלך שנת 2020 95% מהתביעות הוכרזו כלא ראויות, ורק כאלפיים תביעות הגיעו לבדיקת בית המשפט.
האיסור כנגד השתתפות המפלגה בבחירות הנשיאותיות שעתידות להתקיים בנובמבר היא צעד אחד מבין רבים שנקטה הממשלה כנגד המפלגה. לדוגמא, כבר בבחירות המקומיות שהתקיימו בנובמבר שנה שעברה הורחקה המפלגה ולמעלה מ-100 איש הקשורים למפלגה הורחקו גם כן.
"פעולות אלו מהוות חלק ממאמצי הרשויות המולדוביות להפיל את מפלגתו של שור כאופוזיציה דמוקרטית. לצערי הפוליטיקה העכשווית במולדובה אינה מייצגת כבר את הציבור ואינה מתנהלת באופן חוקי", אמר פאבל ורג'אנו, אחד מהתובעים.
ובנוסף, מעל מאה אנשים הקשורים למפלגת שור נדחו מהתמודדות בבחירות המקומיות. מועמדים של מפלגת הצ'אנס נועדו גם הם מלהתמודד בבחירות המקומיות.
"פעולות אלו מהוות חלק ממאמצי הרשויות המולדוביות המתוכננים להפיל את מפלגת שור כאופוזיציה דמוקרטית, ולמנוע את השתתפותם של מועמדים שמונימים על ידי שתי מפלגות אופוזיציות חשובות. בפועל, התרבות הפוליטית העכשווית במולדובה אינה עוד מייצגת ואינה חוקית באופן אמיתי", אמר פאבל ורג'אנו, אחד מהתובעים.
לאחר שבית המשפט המוסדי במולדובה הכריע כי חוק הפסקת הזכויות החדש לא מותקף על ידי החוק המוסדי - נשיא הפרלמנט המולדובי האיים להפיק חקיקה נוספת כדי להשיג את המטרה של הוצאת מפלגת שור מההשתתפות בבחירות.
למרות המאמצים להשתיק את מפלגתו של שור, היא ממשיכה לזכות בתמיכה בקרב הציבור. האמון בנשיא סנדו ירד מ-41.0% ב-2020 ל-26.2% ב-2023, האמון בפרלמנט ירד מ-25.4% ל-14.2%, והאמון בממשלה ירד - מ-15.4% ל-7.5%.
"ללא הפסקת פעולות הממשלה לדכא מוסדות דמוקרטיים בסיסיים, חלק ניכר מהמצביעים המולדובים לא יזכו לזכותם הבסיסית להצביע למועמד שמייצג את האפשרות הפוליטית המועדפת עליהם. אנו מגישים היום הבקשה לבית המשפט על מנת להגן על זכויות המצביעים האלו ולשמור על מנהיגות המדינה והעתיד שלה", הסיק פאבל ורג'אנו.