טהרן
טהרןצילום: ISTOCK

מותו של נשיא איראן, איברהים ראיסי, בהתרסקות המסור אתמול, הביאה דווקא לגילויי שמחה מצד רבים מאזרחי איראן בתוך המדינה וגם בקרב הגולים האיראנים.

המנהיג העליון של איראן, האייתוללה חמינאי, הכריז על תקופת אבל פומבית של חמישה ימים לאחר מותם של ראיסי, שר החוץ חוסיין אמיר-עבדאללהיאן ונוסעים נוספים שהיו על המסוק, אולם רבים מתושבי איראן יצרו קשר עם כלי תקשורת במערב על מנת להביע את שמחתם על מות הנשיא.

סרטונים שהופצו בטלגרם הציגו זיקוקי דינור וחגיגות של אזרחים, בעיקר מעיר הולדתה של מחסה אמיני, הצעירה שנעצרה לאחר שלא חבשה כיסוי ראש ולאחר מכן מצאה את מותה בכלא האיראני, מה שהוביל גל מחאות אלים בכל רחבי איראן.

ה"גרדיאן" הבריטי ציטט את אחד מבני משפחתה של אמיני, שאמר כי "נשמתו של ראיסי לעולם לא תנוח בשלום, כי הוא הרג את אחי ואת ילדי המולדת שלי. הוא היה רוצח שהורה להרוג כל כך הרבה ילדים. נשמתו של אחי תנוח בשלום רק כאשר אחרים כמוהו יובאו לדין".

עיתונאי איראני סיפר ל"גרדיאן" כי המשטר מנסה להעלים בכוח את גילויי השמחה על מות הנשיא. "סוכנים צבאיים רבים הוצבו ברחובות ואפילו בכיכרות קטנות מאז אמש. המשטרה הזהירה שוב ושוב כי אנשים שיציגו גילויי שמחה על מותו של הנשיא יועמדו לדין. אנשים הדליקו זיקוקים, רקדו לצלילי מוזיקה, ואלה שהיו בפקק המשיכו לצפור בסולידריות עם החוגגים. בתקופת האבל יהיו מעצרים כי אנשים לא במצב רוח להתאבל ולא ימלאו אחר ההוראות. מצב הרוח מסביב אינו קרוב לצער, ואנשים מקווים שמנהיגים אחרים יגיעו לגורל דומה".

מפגין אחר, בן 30, שיצאו לרחובות לשמוח על מותו של ראיסי אמר כי "החיים באיראן לימדו אותנו שלפעמים אפשר לשמוח על מותם של אנשים. זה כואב, אבל אני שמח. איבדנו את המולדת שלנו ובתקווה שנזכה אותה בחזרה".

אתר "איראן אינטרנשיונל" המזוהה עם הגולים האיראנים המתנגדים למשטר בטהרן, ציטט את פעילת זכויות הנשים האיראנית מאסי אלינז'אד שהכריזה על התאריך אתמול כ"יום המסוק העולמי". היא גם אמרה כי "זו ההתרסקות היחידה בהיסטוריה שבה כולם מודאגים אם חלילה מישהו ישרוד". האתר גם פרסם סרטונים רבים של אזרחי איראן החוגגים את מותו של הנשיא.