מנכ"ל המשרד לעניינים אסטרטגיים לשעבר, תא"ל במיל' יוסי קופרווסר, כיום חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ובמכון משגב לבטחון לאומי, מתייחס בראיון לערוץ 7 לשיח הגובר אודות האסטרטגיה של היום שאחרי, שיח שיתכן ויוביל גם לפירוקה של הממשלה.
"ערב השבעה באוקטובר הייתה לישראל אסטרטגיה מסוימת שהתנגשה עם המציאות בצורה אכזרית, והחשיבה האסטרטגית הראשונית הייתה שמה שצריך לעשות זה להכריע את חמאס וזה עדיין מוקד האסטרטגיה הישראלית, ולטעמי בצדק. כל עוד חמאס כאן כל מחשבה על העתיד לא אפשרית".
"צריך קודם כל להעביר את חמאס מעזה, גם מבחינת היכולות הצבאיות וגם מבחינת יכולותיו השלטוניות. כשזה יקרה יהיה ניתן לעצב אסטרטגיה בדקדקנות רבה יותר. כל זמן שזה לא קורה אף גורם בעזה או במערכת הערבית והבינלאומית לא יעז לקחת על עצמו משימות שישנו את המציאות בעזה בראיה של היום שאחרי", אומר קופרווסר. "יש דברים שניתן לדבר עליהם רק אחרי שהם קרו".
לדבריו ולטעמו אם נבחן את הדברים נגלה שלמעשה אין באמת מחלוקת בחברה הישראלית סביב שאלת היום שאחרי ניקיון הרצועה מנוכחות חמאס. "כולנו יודעים מה היינו רוצים ביום שאחרי. זו סוגיה שאין עליה מחלוקת גדולה. כולנו רוצים שליטה צבאית ישראלית עם חופש פעולה בעזה, ולצורך זה נצטרך לשלוט במשך זמן לא מבוטל בגבול עזה מצרים בציר פילדלפי, כדי להבטיח שגורמי טרור לא יתעצמו מחדש. הדברים האלה ברורים ומוסכמים כמעט על כולם".
"אזרחית כולם רוצים להגיע למציאות שהם ינהלו את חייהם, באופן שלא יקדם שנאה וטרור ויתמקדו בשיפור חיי עצמם ושתהיה מעורבות של גורמים ערבים מתונים וגורמים בינלאומיים שאינם אונר"א, טורקיה ודומיהם, בשיתוף פעולה איתנו ותחת שליטה ישראלית צבאית. זה חזון משותף לכולם. לא ראיתי שמישהו מציע משהו אחר", מדגיש קופרווסר ומציין כי כל זאת בשלבי ההמשך. "קודם כל צריך למוטט את חמאס. זה חיוני גם כדי להשלים את משימת השבת החטופים".
לפני שנגיע למקום הזה ינסה כל אחד ללחוץ על ישראל כדי לחלץ הישגים ישראל לא יכולה להסכים להם, כמו הקמת מדינה פלשתינית, הוא אומר ומציין כי גם בסוגיית המדינה הפלשתינית וההתנגדות לה קיימת הבנה לגביה חוצת מפלגות.
"מבחינה מקצועית, לא נוכל לאפשר את הדבר הזה", הוא אומר לגבי מדינה פלשתינית ומציין את הסיכון הקיומי שמאחוריה. "מדינה פלשתינית, גם לאחר הכרעת חמאס, היא סכנה כי היא תיפול בידי חמאס בתוך זמן קצר כי מדובר בארגון שזוכה לתמיכה הרחבה ביותר ברחוב הפלשתיני, הרבה מעבר לפתח', וגם אם לא בידי חמאס מדינה כזו תהיה תחת גופים שמחויבים לנרטיב המאבק עד הכרעת ישראל, כפי שאנחנו שומעים את הצעקה בכל העולם 'מהנהר ועד הירדן'. זה המכנה המשותף של החברה הפלשתינית וגם הפתח' חושב כך. גם הרש"פ מחנכת את ילדי החברה הפלשתינית על בסיס אותה תפיסה, שאין להכיר בשום אופן במדינה יהודית על שטח פלשתין ההיסטורית, כהגדרתם".
מאחר וקיימת הסכמה כוללת על כל כך הרבה סוגיות אסטרטגיות, משתומם קופרווסר לנוכח המחלוקות והמריבות הפנימיות שבתוכנו, מחלוקות שמונעות הקמת ממשלה רחבה. "קשה להבין על מה אנחנו מתווכחים. אנחנו מסכימים על הכול ורבים כל הזמן, וזה מדהים שבעתיים כי אחדות היא הדבר שאנחנו הכי צריכים אותו בשעה זו שבה אנחנו צריכים לכופף את חמאס. קשה להבין מה עובר לאנשים בראש. למה מי שנמצא מחוץ לממשלה נשאר שם. אני מנסה להבין את זה כבר שבעה חודשים ולא מצליח".