מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם אחר הצהריים (שלישי) סדרה של ממצאים על התנהלות גופים שונים בהם משרד הבריאות מול מגיפת הקורונה וצה"ל בעניין התנהלות הרכש שלו.

בדו"ח המבקר נכתב כי מלחמת "חרבות ברזל" המחישה את חשיבות בחינות הבטחת האיכות לפריטים הנרכשים עבור צה"ל.

מהביקורת עולה, כי שיעור הכישלונות בבחינות שביצעה יחידת הניסויים והבטחת האיכות (נס"א) במרכז השיקום והאחזקה עומד על 60% בלבד.

בשנים 2022-2020 ביצעה יחידת ניסויים והבטחת איכות שבאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה של צה"ל 2,490 בחינות ראש סדרה, מתוכן נכשלו הספקים ב-868 בחינות (35%). כמו כן, בוצעו 20,740 בחינות קבלה סדרתיות, מתוכן נכשלו הספקים ב-3,027 בחינות (15%).

בדו"ח צוין כי למרות בקשותיו של מינהל ההרכשה והייצור במשרד הביטחון (מנה"ר), צה"ל אינו מעביר לו נתונים בנוגע לתוצאות בחינות הקבלה שעורכות יחידות הבחינה של צה"ל או בנוגע להחלטות שלהן אם לאשר, לחדש או לפסול הסמכה של ספק לבחינה עצמית, לאור מבדקי האיכות שמבצעים גופי צה"ל לספקים.

עוד נכתב כי בדו"ח כי רק אחד מכל חמישה דיווחים על תופעות לוואי של חיסוני הקורונה נקלט ונותח במשרד הבריאות.

אנגלמן העיר בנוסף כי לא נעשה מספיק כדי להסביר לציבור דרכים להתמודדות עם פייק ניוז בנושא הקורונה, בייחוד בכל הנוגע לחיסונים.

משרד הבריאות הגיב לדו"ח וכתב כי "משרד הבריאות מכבד את עבודת מבקר המדינה וילמד עוד את המסקנות, אולם הדוח אינו משקף את עבודת המשרד במגיפה או את המציאות איתה התמודדו מערכות הבריאות בעולם כולו ובישראל בפרט. למרות הנאמר בדוח, קיבלה מדינת ישראל שבחים ברחבי העולם על התמודדותה עם מגיפת הקורונה והמשרד גאה בפועלו ובצוותים המקצועיים והמסורים".

"העולם המדעי והרפואי עמד בפני מגיפה בהיקף חסר תקדים שסיכנה חיים של כלל האוכלוסייה ודרשה פיתוח של חיסון חדש בזמן מועט. החיסונים נגד וירוס הקורונה הצילו חיים רבים בישראל ובעולם כולו, והפכו פנדמיה קטלנית למחלה ברת מניעה וטיפול".

"בעיצומה של מגיפה עולמית, פעל משרד הבריאות ביעילות ובמקצועיות, ניהל שיח עם רשויות הבריאות בעולם ובכללן ה-FDA וה-CDC, הפיק לקחים תוך כדי תנועה שהובילו להחלטות בשטח, על מנת לשמור על בריאות הציבור. בשל פעולות אלו מדינת ישראל הייתה הראשונה שהתחסנה והובילה מבצע חיסונים מפואר, הראשונה שעלתה על תופעות לוואי ושקיבלה החלטות שהובילו את כל העולם".