פרופ' עמיחי כהן, איש הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו, דוחה את הטענות לפיהן ישראל היא האשמה במציאות אליה הגיעה בבית הדין בהאג.

ישראל אינה אשמה, לא במלחמה ולא במתרחש בבית הדין בהאג, קובע פרופ' כהן בראיון לערוץ 7. "האשמה היא רק על גוף אחד והוא חמאס. הנקודה החשובה יותר היא מה ניתן לעשות ולא מי אשם. האם ישראל יכולה להתנהל בצורה טובה יותר. חלק מהעניין הוא העניין ההסברתי וישראל יכולה להתנהל טוב יותר גם בהודעות הרשמיות של פוליטיקאים מסוימים ויש פעולות אקטיביות שישראל יכולה לנקוט כדי להתמודד בזירה הבינלאומית".

לתפיסתו של פרופ' כהן יש להסתכל על המושג 'כל העולם נגדנו' גם במובן החיובי שלו, "מדינת ישראל הצליחה במשך יותר מ-76 שנים, למרות שחלק ניכר מהמדינות בעולם לא אוהבות אותנו, להתנהל בזירה הבינלאומית בהצלחה. השאלה היא מה עשינו קודם שאולי אנחנו לא עושים עכשיו, או איך אפשר ללמוד מהעבר שלנו על דברים שניתן לעשות".

על כך הוא אומר כי אין ספק בכך שמה שעלה בידי ישראל לעשות ושמר עליה מהתערבות בוטה היה הברית עם ארה"ב ובעלות ברית אחרות ואת הנקודה הזו יש לשמר. דרך נוספת שישראל נהגה בה בעבר היא האקטיביות ולא הפאסיביות. "אנחנו משחקים הגנה ולא משחקים מספיק התקפה מסיבות של חוסר אמון במוסדות האלה. דוגמא אחת לכך היא בוויכוח על הסיוע ההומניטארי. העובדות הן שמדינת ישראל מזרימה כמויות אדירות של סיוע הומניטרי לרצועת עזה, ואת הסוגיה הזו צריך לדברר בצורה הרבה יותר טובה. אפשר להזמין גורמים בינלאומיים שאנחנו מאמינים להם ולא שהאו"ם יקבע לנו ולהראות להם את העובדות, שהם ידבררו את הדברים האלה. העובדה שאנחנו משחקים רק הגנה פוגעת בנו".

בהתייחס ליכולת להתמודד משפטית עם המתקפות הללו על ישראל, מציין פרופ' כהן כי פסיקת בית הדין בהאג היא כזו שישראל יכולה לחיות איתה, הדברים מעורפלים ונתונים לפרשנות וניתן להתמודד עם הדברים, אך באשר להשלכות הרחבות יותר "זה לא שמחר בבוקר יהיו סנקציות בינלאומיות על ישראל, אבל זה תהליך שקורה בחודשים האחרונים ובו מעמדה של ישראל הולך ונחלש ויש לכך השלכות על היכולת של ישראל לרכוש את הנשק שהיא זקוקה לו במלחמה ובמדינות מסוימות מתחילות להיות מגבלות על התחום הזה. יש מה לפעול אבל בטווח הארוך יותר ישראל תצטרך לשקול אם היא יכוה להמשיך ולהסתמך על מדינות אחרות בסוגיות הללו".

"לאורך 76 שנות קיומה, וזה לא ישתנה דרמטית בעתיד הקרוב, ישראל זקוקה לתמיכה בינלאומית. אנחנו לא יכולים באמת לבד. לפחות חלק מזה צריך לשמר", דברי פרופ' כהן.