עורך הדין אילן בומבך, מבכירי עורכי הדין בישראל ומי שכיהן כיו"ר ועד מחוז תל אביב והמרכז של לשכת עורכי הדין, מתייחס בראיון לערוץ 7 לחקירתם של השופט בדימוס אורנשטיין ויו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נווה.
על פי החשד השניים נחקרו בתמורה לקידום מינויו של אורנשטיין ידאג אורנשטיין להדחתה של השופטת דליה גנות מטיפול בתיקי נזיקין.
בומבך מספר על האופן בו נודע בכנס לשכת עורכי הדין המתקיים באילת על דבר המעצר ואומר כי הדבר "מאוד טלטל את מערכת המשפט ועורכי הדין. זה דבר שלא קרה כשנשיא מחוזי עוכב לחקירה. מובן שלכל אדם יש חזקת חפות, אבל המצב מאוד לא נעים".
"אני מכיר את השופט אורנשטיין כיוון שהופעתי בפניו פעמים רבות. כששומעים את ההקלטות בין נווה לנשיא אורנשטיין כשהוא לא יודע שהוא מוקלט ולכן הוא מדבר בצורה חופשית בעיקר כשהוא רוצה להיבחר לתפקיד, ולכן אלו הקלטות מאוד לא נעימות לשמיעה. אנחנו לא רוצים לחשוב שכך ממנים שופטים ונשיאים בישראל, אבל השאלה היא האם זה מגיע לעבירה פלילית, וזו כבר שאלה לא פשוטה", אומר בומבך ומפרט:
"לגבי השופטת גנות, שהייתה גם היא ממועמדת, נווה ביקש שהיא לא תשפוט בתיקי נזיקין, הדברים לא קרמו עור וגידים כי היא הודיעה על פרישתה מכס השיפוט כשהיא לא נבחרה, כך שלא הייתה הזדמנות לראות אם הנשיא אורנשטיין הזיז אותה מהטיפול בדיני נזיקין כפי שאפי נווה ביקש. בנוסף, לגבי מה שאפי נווה ביקש, צריך לשאול האם מה שהוא ביקש נועד לדאוג לפרנסתו שלו או לכלל עורכי הדין בדיני נזיקין. אלה דברים שצריכים להיבחן ולהתברר".
החקירה, אומר בומבך, תצטרך לבדוק אם לשופט אורנשטיין היה סיכוי להיבחר גם ללא השיחות עם אפי נווה. "אני מכיר את השופט אורנשטיין מהרבה הופעות שהיו לי מולו, וצריך לומר שהוא שופט מאוד טוב ומאוד יעיל ומהיר, וכשאתה עומד בראש בית המשפט העמוס ביותר בארץ ועוסק בפשיטות רגל ופירוקים שקשורים לאזרח הקטן המהירות מאוד מתחייבת, ולכן חשוב שאדם כזה מתמנה לנשיא שיטביע חותם בהיותו נשיא המחוזי בתל אביב".
עדות להיות השופט אורנשטיין שופט טוב מוצא עו"ד בומבך בעצם העובדה שמאז פרישתו מכס השיפוט ידיו מלאות בבוררויות שמוגשות אליו. המשמעות היא שרבים מוכנים לשלם סכומי כסף ניכרים על מנת שהוא יהיה הבורר בענייניהם מתוך אמון שהם נותנים בו ואינם נותנים במערכת המשפט.
"הדברים צריכים להיבחן על ידי המשטרה", אומר בומבך ואנחנו שואלים אם לא מדובר בסוגיות התלויות בתחושה, שכן אם אורנשטיין היה נבחר ללא השתדלות אפי נווה ואם הוא היה מזיז את השופטת גנות מטיפול בתיקי נזיקין או לא, כל אלה וסוגיות נוספות הכרוכות בכך הם עניינים שבתחושה ובהערכה ולא עובדות.
"משום כך יש חקירה משטרתית שתבחן אם זה הגיע לכדי עבירה. אומרת שרת המשפטים דאז איילת שקד לנווה, אלמלא הרצון לרצות אותך לא היה סיכוי שהוא היה מתמנה, אז צריך לראות למה היא התכוונה, למה לא היה סיכוי כזה", אומר בומבך המעריך במידה רבה של וודאות שגם שקד תידרש להיחקר בפרשה ולהשיב על שאלות. "היא בוודאי עדת מפתח בכל הפרשה הזו. ברור שהיא תיחקר וישאלו אותה למה היא התכוונה כשאמרה שלא היה סיכוי שהיא הייתה בוחרת באורנשטיין, במיוחד אחרי שועדת האיתור חשבה על מישהו אחר. צריך לבדוק אם זה נכון, מה המליצה ועדת האיתור, מאיזו סיבה לא המליצה על אורנשטיין, מדוע וכו'. יצטרכו לצלול לעומק הראיות העובדות והמסמכים כי אמון הציבור מונח כאן על המאזניים".
"מדובר בקודש הקודשים של מינוי שופטים ואנחנו שומעים בפעם הראשונה הקלטות איך הדברים התנהלו ועוד לא הספקנו להירגע מהפרשה הקודמת של אתי קרייף ואפי נווה וכבר אנחנו שומעים על מה שקורה עם מינוי הנשיא אורנשטיין. אלו דברים מאוד מטרידים והלקחים חייבים להיות מיידיים כדי להגביר את אמון הציבור. חייבים להוציא את נציגי לשכת עורכי הדין מהוועדה לבחירת שופטים. חשבתי בעבר שיש להם ערך מוסף חשוב בוועדה, שהם מכירים את יתרונות המועמדים לשפיטה, המזג השיפוטי והיעילות ושאר התכונות החשובות לשיפוט, אבל מצד שני רואים את ניגוד העניינים שהם מצויים בו ואת הסחר מכר שכרוך בכך".
בומבך מספר על ההצעה שהעלה הוא עצמו בפני יו"ר הלשכה הקודם, אבי חימי, ולפיה לא רק נציג הלשכה המופיע בוועדה לבחירת שופטים לא יופיע בפני מי שנבחר או לא נבחר, ובכך יימנע ניגוד עניינים, אלא גם עורכי דין ממשרדו לא יוכלו להופיע בפני השופטים הללו מאותה סיבה. "ההצעה לא התקבלה מטעמים מובנים", הוא אומר. כיום משרדו של נציג הלשכה בוועדה יכול להופיע בפני שופט שנבחר על ידי אותו נציג. "זה דבר פסול ובעייתי".
מוסיף בומבך ומציין כי כיום "הלשכה הפכה למקום פוליטי ומה שקובע הוא העמדות הפוליטיות. זה לא מה שלשכת עורכי הדין צריכה להיות קשורה בו, וזה פוגע מאוד באמון הציבור. אני כעת בכנס הלשכה באילת ובולט לעין בניגוד לפעמים קודמות הוא שבעוד בעבר היית פוגש כמעט את כל שופטי העליון, היום היו כאן רק שני שופטים וגם הם נתנו את חלקם בפאנל ונסעו חזרה. הם לא מסתחבקים עם כולם ולא משתתפים בהופעות של הזמרים ולא מתמנגלים. השופטים מאוד זהירים. יש יחסית מעט שופטים, בעיקר לא מהעליון. זה מסימני התקופה. השופטים זהירים כדי למנוע לזות שפתיים".
עוד אנחנו שואלים את עורך הדין בומבך אם המיוחס לאפי נווה הוא רק נוגע לו או לעוד רבים אחרים. "בעבר היה מאוד שכיח ששופטים באים במגע עם עורכי הדין. מצב הדברים כיום שונה לחלוטין. כמעט ולא רואים שופטים בעיקר בטקסים ובקוקטיילים וזה טוב שכך. בעבר זה בהחלט משהו שהיה קיים ומכיוון שאפי נווה הקליט את הדברים אפשר לראות את המופעים הלא נעימים ולא מחמיאים הללו".
בדבריו מדגיש בומבך את חשיבות אמון הציבור במערכת המשפט, שזהו הדבר היחיד שמעניק כוח למערכת שאין לה לא ארנק ולא חרב, ואירוע שכזה מהווה טלטלה אמיתית "ודרוש שידוד מערכות רציני. כל נושא הליך בחירת השופטים צריך להיות שקוף עם פרוטוקולים מסודרים, שנדע איך דברים התנהלו ואיך שופטים נבחרו ויוסר כל חשד ממציאות בלתי נתפסת כפי שהיא משתקפת מהמאורעות האחרונים".
לקראת תום הדברים אנחנו מבקשים מעו"ד בומבך להעריך אילו שמות נוספים לבד מאיילת שקד צךפויים להיחקר בפרשת נווה אורנשטיין והוא משיב כי אמנם קשה להעריך בשלב זה, אך ניתן להניח שחברי ועדת האיתור יידרשו להציג פרוטוקולים לדיוניהם, כמו גם המועמדים עצמם.