לשכת הגיוס
לשכת הגיוסצילום: אורי לנץ, פלאש 90

עורכת הדין עדן זינו, העוסקת בזכויות חיילים ומועמדים לשירות, מבקרת בחריפות את דבריו של בכיר אכ"א כפי שפורסמו ב'ידיעות אחרונות' אודות השימוש שעושים אלפי צעירים בעורכי דין ופסיכיאטרים על מנת להשתחרר משירות בתואנות שווא.

עו"ד זינו דוחה את הטענות ומזכירה כי בסופו של הליך "מי שאומר את המילה האחרונה הוא הצבא", ולמעשה כל פטור שמתקבל עובר את הליכי הצבא האחראי בסופו של יום על האישור שניתן למבקש. לדבריה "במקום לבקר את גורמי החוץ, שמסייעים לגבור על מצוקה של מחסור בכוח אדם בצבא וכדי שהצבא לא יפספס מקרה ונגיע למצב אובדני, אנשי אכ"א צריכים לבחון פתרונות יצירתיים גם לגיוס חרדים עם פתרונות וגם להקל בתנאים על צעירים עם מצוקות אמיתיות ולהכיר במצוקות שלהם".

עוד מציינת זינו כי הנתונים מלמדים שבכל מדינה נורמטיבית ישנם עשרה אחוזים סובלים ממצוקה נפשית ובמציאות לא נורמטיבית כדוגמת זו שבה נמצאת ישראל המספרים אמורים להיות גבוהים יותר, ומאחר וכך מחייבים הכרה והתייחסות במצוקותיהם הנפשיות של חיילים. "כולם חווים את הדברים בדרך כזו או אחרת והמערכת חייבת להכיר בהם".

"נכון לכוח האדם בצה"ל שיבדוק מדוע אין מספיק קב"נים ופסיכיאטרים, מה שמוביל את אותם צעירים לפנות לגורמי חוץ", אומרת עו"ד זינו וקובעת כי כיום אין למערכת יכולת לספק שירות למספר הגדול של הצעירים שבמצוקה. אסור, היא אומרת, להשליך את אותה מסחרה שהיו מי שעשו בעבר באופן לא אתי על מנת לשחרר צעירים משירות, על הכלל, ו"לא לטעון שכולם מזייפים".

"מי שנותן את החותמת האחרונה הוא הצבא שאנשי המקצוע שלו בודקים, ואם אנשי הצבא לא איבחנו שמדובר במקרה לא מדויק וקיבלו אותו והחליטו לפטור אותו משירות, בזה מסתיים שם. יש להם את היכולת לומר שמדובר במי שמשקר, וכל עוד הם החליטו לפטור הם לוקחים על זה אחריות מלאה"

בדבריה מדגישה זינו כי מקבלי הפטור עוברים מספר שלבים שמתחילים בהפניית הקב"ן לפסיכיאטר ובוועדה שבוחנת את המלצות הקב"ן והפסיכיאטר ורק אז מקבלת החלטה. מאחר וכך היא אינה מוכנה לקבל את הטענה שמדובר בתעשיית פטורים שנועדה לרמות את המדינה.

עוד אומרת זינו כי במקביל לשיח על העלייה בהיקפי הפטורים יש לדבר גם על העלייה בשיעור ההתאבדויות ואירועי הכליאה בעקבות מצוקות נפשיות שגוברות בתקופה האחרונה. לדבריה המציאות כעת היא שבהיעדר כוח אדם מאבחן מתבצעות שיחות איבחון דרך הזום ולמשך שישים שניות. "האם זה מספיק? אני לא אשת מקצוע כדי לקבוע".