יוסי דגן עם כיתת כוננות בשומרון
יוסי דגן עם כיתת כוננות בשומרוןצילום: רועי חדי

ראש מועצת שומרון יוסי דגן וח"כ עמית הלוי קוראים יחד עם האלוף (במיל') עוזי דיין לאפשר לחיילי המילואים היוצאים לחופשה להשאיר את הנשקים בידיהם ולא להחזיר אותם לנשקיות.

מדובר באלפי חיילים שחוזרים לישובים בכל הארץ שרבים מהם מאוימים הרבה יותר מבעבר. וכעת הדרישה לאבטחה עולה מדרגה.

הקריאה הושמעה בכנס עמותת 'תורת לחימה' בנוכחות למעלה מ-300 חיילי מילואים ובהנחיית מנכ"ל העמותה אביעד גדות.

"עמדנו ב-7 לאוקטובר בפני שואה כזו מכמה סיבות. הסיבה האסטרטגית המרכזית היא אוסלו, ההתנתקות ועסקת שליט שכתוצאה מכך החמאס בעזה והרשות הפלסטינית הפכו למפלצת במקום ה'סינגפור' עליה דיבר שמעון פרס. המעגל השני הוא בצפון השומרון היכן שעקרו את הישובים ואיפה שאין ישובים יש 'גלי טרור' ונוצרים פתאום מושגים כמו 'עוטף השומרון', 'עוטף טול כרם' וכדומה", אמר דגן.

הוא ציין כי "מה שגרם לשואה להיות כל כך גדולה היא העובדה שלא היה לאנשים נשק להגנה. סיירנו בעוטף עזה עם אנשי מקצוע וראינו שהיכן שהיו אנשים מיומנים עם נשק התוצאה הייתה אחרת: ללא אונס, רצח, קטיעת אברים ושוד. זה פשוט שחור לבן. פניתי לפני למעלה משנה לשר בן גביר בנושא האקדחים לחיילי ישיבות הסדר בדחיפה של 'תורת לחימה' והשר קידם את זה וכך גם ל-100 משפחות עולים מצרפת שנקלטו בשומרון. זה עבר בזריזות, חרף התקפות בתקשורת, של כל מיני ארגונים פרוגרסיביים. זה אבסורד. איך לא סומכים על מי שמפקד על 100 לוחמים או טנק מרכבה לצאת הביתה עם נשק?".

"בנוסף, הבנתי ממש בתחילת המלחמה שאסור לסמוך על אף אחד, וגייסנו תרומות וגם רכשנו מכספים שלנו מעל 500 כלי נשק, ונתנו 500 ואוצ'רים של צ'ק של 1,000 שקלים לכל אישה שרוכשת אקדח בשיתוף 'תורת לחימה'. זו חובתו הבסיסית של צה"ל לאפשר לחיילים להגן על התושבים, והנשק לא צריך לשכב בימ"חים. השיטה הזו שלקחו נשקים בשנים האחרונות עלתה בהרבה דם. לוחם שהיה בצבא, שאין לו תיק פלילי, צריך נשק. על זה צריך לעשות רעש ולא לוותר, גם לדרוש מהצבא וגם לקנות לרשויות", סיכם.

ח"כ הלוי אמר כי "אחת המסקנות מה-7.10 היא שצריך לחמש באופן מקסימלי ומיטבי את האזרחים. לכן שינינו את התבחינים לקבלת אקדחים, והמשרד לביטחון לאומי חילק עשרות אלפי רישיונות בזמן קצר יחסית. בקרוב נשנה תבחינים נוספים. לגבי נשק צבאי ארוך, יש אזרחים ביישובים, שיכולים לקבל נשק של כיתת הכוננות, גם מעבר לתקן של מספר החברים בכוננות. אפשר גם להוציא אישור קבוע ואז ניתן להוציא נשק כזה מחוץ ליישוב".

"לגבי השארת הנשק אצל לוחמי מילואים. התחיל פיילוט של עד 500 נשקים שיוכלו להישאר אצל לוחמים תושבי היישובים שבאחריות צה"ל להגנה מרחבית. נוכח תרחישי האיום, חימוש מקסימלי של אנשים מתאימים, בוודאי לוחמים שמהווים מכפילי כוח, הוא אחת המשימות החשובות, שכולנו צריכים להתאמץ יחד לממש בימים אלו", הוסיף.

האלוף (במיל') עוזי דיין סיפר: "אני שומר פעם בחודש במסגרת 'השומר החדש' מזה כ-14 שנה. מאז שגדי איזנקוט כסגן רמטכ"ל, אסף את הנשק הארוך מקציני מילואים, אני שומר עם אקדח. בשוויץ כל אנשיי המילואים חייבים להחזיק את נשקם האישי בבית. המטרה צריכה להיות: כל הלוחמים בצה"ל ישאו נשק כל השירות בכל מקום. מי שאומן לכך בצה"ל וסומכים עליו - יוכל להחזיק נשק אישי בביתו ויהיה רשאי לשאת אותו לפי שיקולו".

רס"ן במיל' יואל שילה הדגיש: "אני משרת כמ"פ בחטיבת בנימין וגר בבקעה, ונאמר לי שמקצים נשק מהימ"ח רק לתושבי בנימין ולא לאזורים אחרים. ב-7 לאוקטובר הוקפצנו ללא נשק, ואנחנו צריכים לנסוע, לא יודעים איזה צירים פתוחים ומאיפה האיומים ואתה נוסע בתוך הגזרה. גם חתימת כל הגדוד על נשקים לוקחת עוד 6 שעות שזה הזמנים הכי קריטיים, במקום שנגיע מהר לגזרות שלנו. אני מנסה לחשוב מה היה קורה אם 500 אנשי מילואים נוספים היו קופצים לעוטף חמושים בנשקים ארוכים וכמה היה אפשר להציל".