הרב מנחם בורשטין
הרב מנחם בורשטיןצילום: באדיבות מכון פוע"ה

היכרותי עם הזוג היקר החלה לפני כ-25 שנה. הוא היה מנהל בית ספר, היא עובדת סוציאלית. הורים צעירים לארבע בנות, כשהבכורה בת עשר, ובת הזקונים בת שנתיים בלבד. הם המתינו בציפייה להולדת הבן שאמור היה להיוולד מספר שבועות מאוחר יותר.

זמן קצר קודם לכן אף חנכו את ביתם החדש בגוש קטיף. זוג צעיר חדורי אידיאלים ומטרות נשגבות. הכול היה נראה רגיל, עד לאותו יום מר ונמהר לפני כ-20 שנה, שבו הכול השתבש באופן נורא. דוד חטואל היה בעבודתו כשרעייתו טלי נסעה ברכבם עם ארבע בנותיהם בציר כיסופים.

אש נורתה לעברם. לאחר הירי הראשוני התקרבו המרצחים לרכבם וירו צרורות כדי לוודא את הריגתן. משפחה שלמה שנכחדה ברגע. ''פשע נגד האנושות' , הוגדר בתקשורת.

דוד נשאר נצר יחיד למשפחתו שכל כך אהב. יום זה נצרב היטב בזיכרוני. מידי שנה, החל מהלוויה ובאירועי האזכרה, אני זוכה לשאת דברי זיכרון ונחמה לעילוי נשמתן הטהורה.

לאחר הרצח הנתעב, החליט דוד לצאת מעמק הבכא, לחזור לשגרה ולבחור בחיים. דוד הקים את עמותת ''טלי ביד רמה'' (רמ''ה - ראשי תיבות שמות בנותיהם), המסייעת לזוגות בטיפולי פוריות. עם הזמן הבין כי עליו גם להקים משפחה חדשה מתוך הכרה כי במקום שבו נגדעו חיים, יש להוסיף חיים.

כשנה וחצי לאחר הרצח, דוד התחתן בשנית עם לימור שם טוב, וכיום הם הורים לשישה ילדים.

בברית המילה בחר דוד בגדלותו, לכבד את מומי (שלמה) אביה של טלי, כסנדק. כך מצא דוד להביע את הקשר המיוחד שימשיך במשפחה שקמה מחדש למרות השבר.

מעשיו הגדולים דומים למעשה רות המואביה, אודותיה אנו קוראים בחג השבועות.

מגילת רות אינה עלילה ציבורית חובקת עולם כמגילת אסתר, אלא סיפור חיים פשוט. מדוע אם כן אנו קוראים מגילה זו בחג מתן תורה דווקא?

כידוע, ערפה עשתה את המעשה ההגיוני ביותר לאחר מות כיליון ונענתה לבקשתה של נעמי חמותה לשוב למשפחתה. התמוה בסיפור המגילה, הוא דווקא הנהגתה של רות, מבנותיו של עגלון, בעשותה חסד עם נעמי חמותה, בשעה שאף היא היתה זקוקה לרחמים, והתעקשותה לדבוק בה ולהתגייר, באומרה 'עמך עמי ואלוקיך אלוקי'. נאמנות שאין שניה לה.

סודה של מגילת רות הוא לא רק בעצם עשיית החסד כפשוטו, אלא בכוח ההתמדה והדבקות בעשייתו בכל עת, שממנו עשויים לצמוח פירות טובים.

כאשר אנו ניצבים ומתכוננים לקבלת התורה, עלינו לזכור כי 'דרך ארץ קדמה לתורה'. ומדוע נכתבה רות? "ללמדך כמה שכר טוב לגומלי חסדים". הקב''ה גומל החסדים זיכה את נעמי בלידת עובד ובהקמת שושלת מלכות בית דוד.

זכה דוד חטואל להקים חיים חדשים, לשמר את הזיכרון ולאחד ביניהם. גם בימים קשים אלו בהם אנו פוגשים את העוצמה של הכאב, השכול והאובדן מידי יום ומשפחות רבות יוצאות למסע כבד בעל כורכן, תפקידנו לעזור להן בע''ה לבחור בחיים, לצמוח מחדש ולהוסיף חיים.

זיכנו הקב''ה במכון פוע''ה לעשות חסדים בהתמדה, במטרה להקים משפחות בעם ישראל בכל העוצמה ללא לאות, להאמין, לראות ולחיות את האור.

הרב מנחם בורשטין מייסד וראש מכון פוע''ה