כמה מילים נצחיות יותר מכל וויכוח פוליטי, על החג החשוב שלפנינו, במיוחד השנה.
סטודנטית יהודייה מ-MIT ביקרה בארץ ואמרה לי, אחרי שתיארה את ההפגנות הצבועות בעד חמאס בקמפוס שלה: "מה שהעולם הכי צריך עכשיו זה אמונה ברורה, חזון, בהירות מוסרית".
היא צודקת, וזה בדיוק המסר של חג השבועות, החג שבו חוגגים את קבלת התורה, את מעמד הר סיני שבו קיבלנו את עשרת הדברות. בדיון המביך והבלתי נשכח בקונגרס האמריקאי, שלוש נשיאות של אוניברסיטאות לא הצליחו להגיד האם קריאות לרצח העם היהודי הן נגד ה"קוד המוסרי" של המוסד שהן מנהלות.
אז הקוד המוסרי האמיתי שקוראים בתורה בחג השבועות קובע: "לא תרצח!". השנה הפסוק הזה מהדהד וזועק באופן מיוחד. לא תרצח, אבל גם לא תתמוך בתרבות כזו שכל כולה "תרצח". לא תיתן לה הישגים בינלאומיים, לא תחלוק לה כבוד, לא תתרפס בפניה. מי שעומד באו"ם דקת דומייה לזכר הטרוריסט האיראני ראיסי, לא הפנים לעומק את "לא תרצח". והרבה שגרירים מערביים עמדו, כשהדגל גם ירד שם לחצי התורן.
העולם מבולבל. מתקשה להבחין בין טוב לרע. ומולו אנחנו מתייצבים ומשמיעים, השנה במיוחד, את התשתית של המוסר האנושי. עצם האמירה שיש אמת ויש שקר, היא כבר אמת גדולה: "אָנֹכִי ה' אֱלֹוקיךָ אֲשֶׁר הוֹצֵאתִיךָ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים". יש אלוקים והוא מעורב בהיסטוריה, שמתקדמת לבסוף לטובה. "לֹא תִשָּׂא אֶת שֵׁם ה' אֱלֹוקיךָ לַשָּׁוְא". כמה נורא שהאויבים שלנו צועקים אללה אכבר לפני שהם רוצחים תינוק וזקן, גבר ואישה, לכאורה בשם האל.
והנה עוד עקרונות, שמבססים חברה שיש בה גבולות ויש בה כבוד ויש בה צלם אלוקים לכל אחד: "זָכוֹר אֶת יוֹם הַשַּׁבָּת לְקַדְּשׁוֹ. כַּבֵּד אֶת אָבִיךָ וְאֶת אִמֶּךָ. לֹא תִנְאָף. לֹא תִגְנֹב. לֹא תַחְמֹד".
ויש אפילו פסוק שלם על מערכת המשפט: "לֹא תַעֲנֶה בְרֵעֲךָ עֵד שָׁקֶר". גם בעידן של נרטיבים, שבו הכל יחסי ונתון לפרשנות, יש להעיד ולשפוט דין אמת. זה לא קורה בבית המשפט בהאג, לצערנו.
בחג השבועות בבוקר, ביום רביעי, יקראו בבתי הכנסת בעולם כולו את עשרת הדברות. נהוג להביא גם ילדים קטנים, בכל גיל, לבית הכנסת, כדי שיפנימו את המסר, כדי שיישמעו. הם צריכים לקחת אחריות ולהעביר זאת לדור הבא.
גם כשהאימפריה הרומית שלטה בעולם וגם כשהצלבנים הכתיבו את הטון, ואפילו בזמן הקומוניסטים או המשטר הנאצי, קראנו כל שנה את עשרת הדברות בחג השבועות. הזכרנו לעצמנו את האמת הנצחית מהר סיני. עכשיו, כשמצד אחד איסלאם פנאטי ומצד שני פרוגרסיביות מערבית מבולבלת, נמשיך לזכור ולהזכיר. חג השבועות קורא לנו לא לקבל את העולם כפי שהוא, אלא לנסות לשפר אותו ואת עצמנו.
חג שבועות שמח.