
צמחים רבים גדלים על ובין חומות העיר ירושלים, והסיפור של חלקם שזור בין סיפוריה של עיר הבירה.
לא מעט צמחים נקראים על שמה ולכבודה של העיר - נורית ירושלים, פעמונית ירושלים, מרוות ירושלים ועוד, ואפילו הפרפר היפה כתמית ירושלים נקראת על שמה של עיר הבירה. ביקשנו מאוהד בנימיני מהחברה להגנת הטבע, לספר לנו על כמה מצמחי העיר המיוחדים והסיפורים שמאחוריהם:
חלמית ("חובייזה"): החלמית היא צמח שגדל בכל פינה בעיר ירושלים ובכלל, גדלה בכל מקום. מקור השם בעברית מגיע מהמילה "לחם" ובערבית, משמעות המילה חובייז היא גם לחם.

מהחלמית, נהגו ונוהגים להכין עד היום שפע של מאכלים - בימי המצור על ירושלים תושבי העיר נהגו לצאת וללקט חלמית למאכל ולהקל במעט על תחושת הרעב. רחל ינאית בן צבי הכינה רשימת מתכונים להכנת מאכלים מגוונים מצמח החלמית, ביניהם קציצות וחמיצות, סלט ותוספות וכדי שיגיעו המתכונים לכל התושבים, היו קרייני "קול ירושלים", תחנת השידור המקומית, משדרים את המתכונים.
שכרון זהוב - השכרון הזהוב הוא צמח מצוקים וקירות, והוא אוהב מאוד לגדול בין אבני העיר העתיקה, ואפילו על הכותל המערבי ממש. השם "שכרון" ניתן לו משום שהוא רעיל מאוד ועלול לגרום לאוכלים ממנו להזיות ושכרון חושים. יוסף בן מתיתיהו מתאר את גביעי פרח השכרון המקור ההשראה למצנפת שהכהן הגדול בירושלים היה שם לראשו :
"עשיו באופן דומה לכובעים של הכהנים, וממעל לו היה תפור כובע אחר, של רקם תכלת, שהיה מוקף זר זהב, ועשוי שלושה טורים, עליו ציץ גביע של זהב, המזכיר את הצמח הקרוי אצלנו שיכרונא" (קדמוניות ג׳, ו׳).
לוע הארי הסיצילי - צמח נפוץ בין אבני העיר, הוא משתלשל מהקירות העתיקים של העיר העתיקה ופורח בפרחים לבנים ויפים. כמו ששמתם לב, לוע הארי הסיצילי לא נקרא על שם העיר ירושלים, אלא על שמה של העיר סיציליה באיטליה, אז מה לו ולעיר העתיקה? יש שטוענים שהצלבנים, שאהבו מאוד את העיר ירושלים (אבל גם פרחים), הביאו את זרעיו איתם מאיטליה הרחוקה ומאז ועד היום הוא גדל כבן בית בין אבני ירושלים.
הצלף הקוצני, שגדל יחד עם צמח נוסף - "כותלית יהודה", ממש בין אבני הכותל המערבי. הצלף הוא צמח קשוח ושרדן, וגדל על סלעים ומצוקים כמעט ללא אדמה, לא סתם אמרו עליו במשנה "עז באילנות" - הקשוח שבצמחים. מהצלף העיקש שגדל על קירות ומצוקים בירושלים, ועל הכותל המערבי ממש מכינים "כבושים" נהדרים. נוהגים עד ימנו לכבוש את ניצני הפרחים, שנקראים בעברית "קפריסין" ואת הפירות הצעירים שנקראים "אביונות" ולמכור אותם עד ימינו בכל סופרמרקט.
אורן ירושלים - גם הוא נטוע בתוך העיר ובהרי ירושלים כולם. למעשה, אורן ירושלים הוא העץ הנטוע הנפוץ ביותר בישראל, מיליוני עצים שלו נמצאים ברחבי הארץ. הזרעים של אורן ירושלים אינם אכילים, אך הזרעים של אורן הסלע הקרוב לו אכילים וטעימים, כולנו מכירים – צנוברים, וב"ירושלמית" – "פיניונס", שם שמגיע מהשם הלטיני של האורן - Pinus או Pine באנגלית.
מרוות ירושלים - יש הטוענים שהמילה מרווה מגיעה מהמילה "מוריה", ויש שסוברים כי צורת הפריחה של מרווה ירושלים שימשה השראה למנורת הקנים שבבית המקדש, ששוכן בהר המוריה.
מלבד אורן ירושלים ומרוות ירושלים, לא מעט צמחים נוספים נקראים על שמה ולכבודה של העיר – נורית ירושלים, פעמונית ירושלים ועוד. אפילו הפרפר היפה "כתמית ירושלים" נקראת על שמה של עיר הבירה. אלו, אמנם זכו בתואר "ירושלים" אך לא בהכרח חיים רק בעיר, אלא קיבלו את שמם לכבודה של עיר הבירה של ישראל.