ליאור שטרנברג
ליאור שטרנברגצילום: אורנה איתמר

פרס חיים גורי לשירה עברית, יוענק השנה למשוררים ליאור שטרנברג על ספרו "הלחם, המלח" (מוסד ביאליק, 2020) ולמשורר יוסף עוזר על ספרו "הסחה לאדום".

הפרס, מטעם מקום לשירה, נועד לשמר ולהפיץ את מורשתו של המשורר חיים גורי בשירה העברית; לעודד יצירה פורצת דרך ואיכותית; לעודד עשייה ספרותית ענפה.

ליאור שטרנברג, לדברי השופטים, הוא משורר ומתרגם בעל יושרה שירית מיוחדת. מאז פרסום ספר ביכוריו "בית" (1999) שיריו חוצבים דרך עיקשת ושקטה של יופי בתוך העברית.

ספרו "הלחם, המלח" הוא מבחר מכל ספריו עד כה שראה אור בהוצאת מוסד ביאליק, המאפשר מבט רטרוספקטיבי על שירה זו. קריאה בספר, מן המוקדמים שבשיריו ועד השירים החדשים שהופיעו לראשונה בקובץ זה, מציגה לעינינו שירה לירית עברית במיטבה, כזו שמביטה רחוק או עמוק פנימה על מנת לדבר על היום-יום כאן, בישראל, בלי לאבד לרגע את המגע עם הלב הפועם ועם המשאלה האנושית הפשוטה למגע, לחום וליופי.

הישגים פואטיים אלה, שמשמיעים קול אנושי אותנטי וקרוב, מתממשים תוך דיאלוג עמוק עם השירה העברית החדשה. לצד זאת, שיריו מקיימים דיאלוג גלוי ומסועף עם מסורת השירה הרומנטית האנגלית ועם השירה האירית של העשורים האחרונים. דיאלוג זה מעשיר את העברית בגווני הקול והצבע של שירות אלו. כל אלה מצויים לא רק בשיריו אלא גם בפירות מפעלו התרגומי החשוב, ובראשו תרגומיו למיטב השירה האירית בת זמננו.

זוהי שירה המוסיפה לשירה העברית גוון ייחודי ובלתי נפוץ המשלב בין מבע עז, מדויק ונוקב בה בזמן שהיא נשמרת מלהפעיל על הקורא תחבולות רטוריות ומניפולציות רגשיות, שהפכו זה מכבר לנפוצות, אולי אף לשם נרדף ל"אקטיביזם" ספרותי. אצל שטרנברג האקטיביזם הוא החתירה אל הנתיב הנסתר, המקווה, אל מחוז החפץ האסתטי והנפשי, והיכולת לא להסיט מבט ממחוז חפץ זה.

נהוג לחשוב על שירת חיים גורי בעיקר בהקשריה הלאומיים והציבוריים, ואילו שירי האהבה וההגות המופלאים שלו, לא פעם נותרים בצילם. שירת ליאור שטרנברג מהווה חרוז לירי מעולה בשרשרת הדורות הזו. ובימים שבהם הלאומי והפוליטי מכים בנפש בכוח רב כל כך, שירתו עומדת כמופת פואטי נפלא שבפסגתו מזדהר הדבר החשוב ביותר: ערך החיים. על כל אלה, ומתוך ציפיה לשירתו שעוד צפויה לנו, מצאה וועדת הפרס את ספר שיריו של ליאור שטרנברג כראוי לקבלת הפרס ע"ש חיים גורי.

הפרס למשורר יוסף עוזר על ספרו "הסחה לאדום" (הקיבוץ המאוחד, 2022) כדברי השופטים ניתן על ספרו של יוסף עוזר "הסחה לאדום". ספר של ריבוי פנים בתחומי עיסוקו, במקורות ההשראה שלו, באופקיו התרבותיים, ובצורותיו השיריות. בספר מדלג המשורר, כאחוז תזזית, בין זמנים ומקומות: בין בגדד של הוריו לעמק יזרעאל של ילדותו, בין חזון־איש לפאריד אל־אטרש, בין ונציה של הרוקוקו לירושלים של געגועיו, בין רילקה לבבא סאלי.

יוסף עוזר
יוסף עוזרצילום: שלו שלום

גם ביחסו ליצירה ולכתיבה נוקט עוזר בספרו בריבוי אקספרימנטלי: הוא מתרגם את זך לערבית עיראקית, מפגין מוּדעוּת וקשב רב לשפה באמצעות מצלולים.

הפרסים יוענקו במסגרת פסטיבל מטר על מטר בירושלים.