
היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, פרופ' אביחי מנדלבליט, נשא דברים בכנס השנתי של מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים "דמוקרטיה תחת אש" באוניברסיטת רייכמן וטען כי יש ניסיון לפגוע אנושות במערכת המשפט הישראלית.
תחילה התייחס לקריאות לפיצול תפקיד היועץ המשפטי. "מוסד היועמ"ש זה קו ההגנה הראשון, והוא חשוב יותר מבית המשפט כי רוב הדברים מגיעים אליו. אם יתפצל המוסד ליועץ ותובע כללי, התפקיד של היועמ"ש יתבטל פרקטית. גם הרעיון המבריק של שופטים פוליטיים של אופוזיציה וקואליציה - אני לא רוצה שופטים פוליטיים בכלל".
"אם תגידו שזה עובד טוב בארה"ב אני אסביר לכם שזה לא. שופטים פוליטיים, תובע כללי פוליטי, שינוי מפכ"ל למשרת אמון, שינוי רמטכ"ל, ראש שב"כ, וזהו, תם הטקס. אם זו נאמנות אישית, על זה הם באו להילחם, וקו ההגנה הזה נשבר", הוסיף מנדלבליט.
הוא האשים כי "היום כשמנסים לעשות שיטת מינויים אישית, בכל מיני פרוצדורות, זו בעצם הפיכה משטרית. גם את נציב שירות המדינה רצו למנות במינוי אישי. הבעיה הגדולה היא שיש שיטפון של זה. יש שר שהתפקיד שלו זה מינויים בחברות ממשלתיות. כבר מתכוננים להחליף את המפכ"ל, ומה יקרה אם הרמטכ"ל יתפטר? טוב שלא התפטר. כל הסיפור הוא שהיועצת מתכוונת שמדובר בהפיכה משטרית שקטה - כי זה אותו רציונל, לפרק את קווי ההגנה של הדמוקרטיה הישראלית".
כשנשאל איפה עובר הגבול בין רפורמה לגיטימית להחלשת מערכות השיב: "דמוקרטיה זה גם שלטון הרוב וזה לגיטימי שברגע שבוחרים ממשלה ויש לה מדיניות מסוימת, זה בסדר לעשות שינויים כל עוד הם חוקיים. תמכתי בכך כשהיה מדובר במדיניות שלגדעון סער ואיילת שקד, השינוי שקידמו לא בא לפרק את קווי ההגנה האלה. לא אהבתי את המדיניות שקידמו אך היא בהחלט מדיניות לגיטימית".
לטענתו צריך לייחס יותר חשיבות לעמדת היועץ המשפטי לממשלה וצריך להימנע מייצוגים פרטיים. "בתחילת הקדנציה שלי זה כמעט ולא היה, רק בחוק ההסדרה. לא היה מצב שהממשלה תגיש הצעת חוק ממשלתית נגד חוו"ד היועמ"ש. היום זה 'בון טון', הכל ככה. במצב כזה אז הגיוני שירצו ייצוג פרטי. צריך להיות תוקף לחוות דעת מחייבת של היועמ"ש - אין שום קשר בין ההפיכה לדבר הזה. המטרה היא לחסל את המערכות המשפטיות של מדינת ישראל כי תהיה רק רשות אחת, זו לא דמוקרטיה. המחיר שמשלמים היועמ"ש, לא מחיר אישי אלא המוסד, כאילו הם סותמי פיות, זה לא נכון - שבית המשפט ישמע את כולם, זה הכי טוב, זו ההגנה הכי טובה על חוו"ד היועמ"ש אם הוא יקבע שהיא נכונה".
את דבריו סיים בהתייחסות לזירה הבינלאומית ובהמלצה להקים ועדת חקירה בהקדם: "המדינה יותר חשובה מהכל, הוצאת צווי המעצר נגד ראש ממשלת ישראל היא אסון נורא, אף אחד לא יכול לשער את האסון, על ביצוע פשעי מלחמה. למה להגיע לשם. יכול להיות שאיחרנו את הרכבת ויש סכנה גדולה שזה יקרה ממש מהר. אז תעשו את המהלך של הקמת ועדת חקירה ממלכתית, מה יש לנו להפסיד. תקימו ועדת חקירה לא רק על ה-7 באוקטובר ואל תמנו בעצמכם, תנו לנשיא העליון למנות. כל עוד לא קרתה ההפיכה, יש שופטי עליון בדימוס מוערכים מאוד בעולם, תעשו את זה, תמנו אותם. זה חוסר אחריות ממדרגה ראשונה".