יותר מ-100 ישראלים, קורבנות אירועי 7 באוקטובר, יגישו היום (שני) תביעת ענק לבית המשפט הפדרלי בניו יורק נגד סוכנות הסיוע של האו"ם לפליטים הפלסטינים (אונר"א), בטענה שהשתתפה בסיוע לרצח עם, פשעים נגד האנושות, עינויים ואונס שיטתי שביצע חמאס באותו החודש.
התביעה מפרטת פרטים על האופן שבו אונר"א הובילה מבצע הלבנת הון בהיקף של מיליארדי דולרים, שמימן את חמאס.
ד"ר עדי שוורץ, מומחה לאונר"א וחוקר במכון משגב לביטחון לאומי, מתייחס בראיון לערוץ 7 להתנהלותו של ארגון אונר"א שנועד לצרכים הומניטאריים והפך כלי טרוריסטי לכל דבר.
"מדובר בתהליך של שבעים שנה", מתאר ד"ר שוורץ. "בהולדתו אונר"א היה סוכנות שמטרתה שיקום הפליטים. לשם כך הוקם ב-49' על ידי האמריקאים משיקולי המלחמה הקרה, כדי שהאוכלוסייה לא תיפול לידי רוסיה. התכנית הייתה לשקם את הפליטים במקומות שאליהם הם הגיעו, לבנון, סוריה מצרים וירדן".
"מלכתחילה הסוכנות הזו אמורה הייתה לפעול 18 חודשים ובכך לסיים את הסיפור. הבעיה הייתה שהפלשתינים סירבו להשתקם כי המשמעות הייתה הכרה בישראל כמדינה קיימת. לכן בשנות החמישים הסוכנות הפכה מארגון אמריקאי עם מטרות של שלום לארגון פלשתיני כאשר הפלשתינים השליטו לאט לאט את האג'נדה שלהם על הארגון שהתחיל לא רק לשתף עולה לנרטיב הפלשתיני, אלא להכניס את התכנים למערכת החינוך שלו, והיום מדובר בזרוע פלשתינית".
מוסיף ד"ר שוורץ וקובע כי לא ניתן להבין את ההתפתחות הפלשתינית מבלי לבחון את מעורבותו של אונר"א, ויש הסבורים שגם התפתחות אש"ף וחמאס לא יכולה להיות מובנת מבלי להכיר ולהבין את מעורבות אונר"א. "מדובר בארגון החשוב ביותר שסייע לפלשתינים לבנות את הזהות שלהם ולהתפתח במוסדות ובמערכת חינוך וזהות משלהם עד המקום שאנחנו נמצאים בו כיום".
שוורץ מבהיר כי עד כניסת אונר"א לתמונה לא היה מי שחינך בבתי הספר של הפלשתינים שהציונות גנבה את האדמות מהפלשתינים. "העובדה שהתפתחה זהות פלשתינית קשורה לנוכחות של אונר"א. מחנות הפליטים בסוריה ובלבנון היו עולמות בפני עצמם ומי ששלט בהם היה אש"ף ללא שום נוכחות של אום. השימוש באותיות UN לא מעיד על שום קשר לאו"ם או לניטראליות. המקומות הללו נשלטו על ידי טרוריסטים של אש"ף ובעשרים השנים האחרונות של חמאס".
"אנשים עדיין מתפלאים על גילוי אמל"ח ומתקני טרור במתקני אונר"א, אבל אמצעים כאהל מתגלים גם בגני ילדים שלא שייכים לאונר"א. אונר"א הוא ארגון פלשתיני לחלוטין. בעיתות שלום היו 15-20 אלף עובדי אונר"א ברצועה, מתוכם בימי שלום היו אולי עשרים מתוכם שאינם פלשתינים, בעיקר עורכי דין רואי חשבון שעבדו מול ההנהלה בניו יורק. ראינו את התמיכה באוכלוסיה הכללית בטרור וכשהתמיכה גדולה כל כך בחמאס אז כך זה גם באונר"א".
על רקע דבריו אלה שאלנו את ד"ר שוורץ איך קורה שלמרות שהדברים שהוא מציג אינם בגדר סוד אלא שהדברים ידועים, ישראל עדיין רואה בארגון מעין כורח ומאפשרת לו לפעול, כולל מבירתה ירושלים?
"זו אחת הטעויות והכישלונות האסטרטגיים של ישראל בעשרות השנים האחרונות. זה לא רק הצבא ולא רק המדינה, אלא גם וגם ויש לכך כמה סיבות. ראשית, אנחנו לא מבינים עד הסוף שאנשים נלחמים למען רעיונות. אנחנו נאבקים בתופעת הקצה של הטרוריסטים על ידי השב"כ וצה"ל ולא מתמודדים עם הסיבה, והיא שהרעיון שמוביל את הפלשתינים הוא שלא תהיה ליהודים מדינה בכלל. אנחנו לא עושים זאת או כי חוששים או כי לא מאמינים שנצליח לשנות את המציאות ולכן נטפל רק בטרוריסט שבקצה. זו טעות. אנחנו ממשיכים את המלחמה הזו יותר ממאה שנה, לא בטוח שנצליח אבל שינוי התודעה הזה של העם הוא מה שמונח על הפרק".
"נכון שבמשך הרבה שנים המערכת הישראלית חשבה ואולי עדיין חושבת שמדובר בגוף ממתן והוא עדיף מהחמאס, וראינו שבסוגיה ההומניטארית מצאו סיבה נוספת לקיומה של אונר"א, שאין לנו מי שנוכל לעבוד מולו ולכן נמשיך לעבוד מול אונר"א. הבעיה בגישה הזו היא שאנחנו מתעלמים מהאופן שבו הצד השני מתייחס לאונר"א. בסביבות ינואר היו ממשלות מערביות שהקפיאו תמיכה באונר"א לנוכח כל הגילויים. עקבנו אחרי האופן שבו הפלשתינים מתייחסים לכך, וראינו שהם לא חששו שמעכשיו אין מי שיחלק סיוע, אלא שמדובר בפגיעה בנרטיב הפלשתיני, בזכות השיבה, פגיעה פוליטית בהם. הם לא רואים בארגון ארגון של שירותים חברתיים".
"אין הבדל בין חמאס לפתח'. מדובר בנרטיב שרואה בכל שטח ארץ ישראל שטח שצריך לנקות אותו מיהודים, ואונר"א מכשירה את הלבבות לכך ומחזקת את נרטיב השיבה. הנציב הכללי של אונר"א אומר היום במפורש שיש להם זכות שיבה, כלומר שבניגוד לעבר הוא לא מתיימר להיות ניטראלי. אונר"א משמש במה דיפלומטית לנרטיב הפלשתיני. מדובר גם באחד הגורמים העוינים ביותר לישראל, שמוציאים את דיבתה רעה ופסקי הדין בהאג מסתמכים הרבה מאוד על דיווחי אונר"א. מדובר בארגון עוין לישראל שמשרת באופן מלא את מטרות הפלשתינים".
האם ניתן למרות הכול להתנתק מהארגון ולמצוא לו חלופה? ד"ר שוורץ משיב בחיוב רב. "ההתקשרות של ישראל ואונרא היא וולונטארית. ישראל יכולה להודיע שהיא לא מכירה בארגון ודורשת את סגירת הסניפים שלו בישראל ומבחינתה הארגון לא קיים". האם צעד כזה לא יפגע ביחסיה של ישראל עם האו"ם? "מצבנו עם האו"ם ממילא אינו מהמשופרים. אנחנו מקבלים גינויים כל הזמן והגיע הזמן לחשוב על האינטרס שלנו. אם אנחנו לא רוצים עוד שבעה באוקטובר אז עם כל הכבוד לגינויים שנקבל מהארגון שחצי ממנו מדינות מוסלמיות, אנחנו צריכים לחשוב על האינטרס שלנו".
"הארגון הזה צריך לצאת מהעולם כי הפלשתינים צריכים לקבל את המסר שישראל כאן כדי להישאר, ואין דבר טוב יותר מהאמירה שהם לא פליטים ולא נשתף פעולה עם השקר הזה. יש הרבה מסלולים חלופיים ואם יש ממשלות כמו שווייץ וארה"ב שרוצות להכיל את הפלשתינים במקום כלשהו, שכם או עזה, יש הרבה דרכים לכך ואנחנו רואים את מעורבות הארגונים האחרים".
מוסיף שוורץ ומעריך כי במקרה כזה "הפלשתינים יעמדו על רגליים אחוריות כי הם מבינים מה ממשמעותו של אונר"א עבורם". עוד הוא מעיר כי "בדרישות החמאס ליום שאחרי כלול גם סעיף הישארותו של אונר"א, כי הם רואים בכך תעודת ביטוח לשיבה, לקיומם של פליטים ולהשארת החלום למחיקתה של ישראל. זה בדיוק החלום שנגדו אנחנו צריכים לצאת במקביל למאבק בנשק נגד הטרוריסטים".