רופאת הנשים ד"ר חנה קטן מסבירה באולפן ערוץ 7 את חשיבות השימוש בטכנולוגיית שימור הביציות עבור רווקות בגיל מאוחר. זאת עם כניסתה לתפקיד מנהלת שדולת שימור הפריון בראשות ח"כ מיכל וולדיגר.
את דבריה פתחת ד"ר קטן בתיאור הקונפליקט שמוביל לצורך בשימור ביציות ומגדירה את הדברים כמפגש בין מציאות ביולוגית למציאות חברתית. בעוד הנורמה החברתית הקיימת בתקופה זו בעולם המערבי היא של נישואים בגיל מאוחר יותר ויותר, מה שלא עומד להשתנות בתקופה הקרובה מסיבות שונות בהן קריירה, הגשמה אישית ועוד.
לעומת זאת, המציאות הביולוגית אינה משתנה עם השנים, ולנשים חלון פריון קבוע, בין גיל 20 לגיל 35. "מה קורה כאשר אישה מתעכבת ולא מתחתנת כפי שקורה לחלק גדול מהאוכלוסיה? בציבור הדתי לאומי 30 אחוזים מגיעות לגיל שלושים ולא נישאות. מחקרים שנעשו על ידי עמותת 'באים בטוב' מלמדים שיש מעל 80,000 רווקים ורווקות. אז מה אפשר לעשות כדי לפתור את הפלונטר?".
בנקודה זו נכנסת לתמונה טכנולוגיה המסייעת לרווקות, וזהו שימור הפריון עליו היא מרחיבה: "עד לפני כ-12 שנה לא היה לנו פתרון. יכולנו לומר לאישה שהיא פספסה את הרכבת ולכן ניקח תרומת ביצית מאישה אחרת ונדאג לכך שהיא ופרה ותחזור לרחם שלך, תהרי, תלדי ותגדלי את הילד. ואז הגיעה טכנולוגיית הדיגור שמאפשר לנו להקפיא את הביציות".
המשמעות היא שרווקה יכולה לשמר את הביצית שלה מבלי להזדקק לביצית של אישה אחרת. הדבר תופס תאוצה בארץ, אך לא מספיק נשים מודעות הן לחלון ההזדמנויות הביולוגי והן על אפשרות השימור וממילא הן גם לא מודעות לצורך לבצע את מהלך השימוש בפרק הזמן הנכון. "יותר מדי בנות מגיעות בגיל יותר מדי מאוחר", אומרת קטן ומסבירה כי בגיל מאוחר שכזה נדרשות תרופות רבות על מנת לגרות את השחלה, מה שלרוב לא מצליח והתוצאה היא אכזבות רבות.
"יש הרבה חסמים, אישיים, משפחתיים, רגשיים, כלכליים ועוד, וצריך לפעול בעניין כדי להוריד את החסמים האלה ולעזור לרווקות הללו להרגיש שאפשר להפגיש את המצב החברתי, שהוא בדיעבד אבל הא המציאות, למצב הביולוגי שהוא סטטי, כדי שהבנות הללו יוכלו להקים משפחות גדולות בשמחה".
ד"ר קטן מעירה כי חלק גדול מהבנות שבוחרות בתהליך מוצאות גם את בן הזוג בתוך פרק זמן קצר באופן יחסי. עוד היא מספרת על שדולות שקמות לעידוד התהליך ובאחרונה הקימה ישיבת השקה של שדולת שימור הפריון שהקימה חברת הכנסת מיכל וולדיגר בניהולה של ד"ר קטן עצמה.
כעת היא קוראת "לכל הרווקות מכיל 30 ומעלה לפעולה הפשוטה והלא מורכבת הזו. אנחנו נפעל כדי שיהיה לובי שיחזק אתכן, שהחסמים יפחתו אם על ידי חקיקה, אם על ידי שינוי בסל התרופות ואם על ידי שינוי בביטוחים המשלימים. כל זה יטופל, אבל אתן, הורידו את החששות ודעו שבטכנולוגיה פשוטה כל אחת תוכל לחבוק תינוק בזמן הקרוב".
ד"ר חנה קטן תרצה על הנושא במסגרת תוכנית הקיץ של פרויקט 252. לפרטים נוספים לחצו כאן