הרב אורי שרקי
הרב אורי שרקיצילום: מרים צחי (ז"ל)

ארגון ברית עולם, בראשותו של הרב אורי שרקי, פותח בקמפיין הפונה לרשתות החברתיות הערביות במגמה להסביר את היהדות למוסלמים ובכך לבנות גשר בין האמונות. על המיזם והסיכויים להצלחתו שוחחנו עם הרב שרקי.

"מדובר בפניה לעולם המוסלמי לא במסגרת הדיאלוג הקלאסי של כבוד הדדי והשתדלות שלא לדבר על נושאים כואבים. בזמנו כתבתי חוברת שהכותרת שלה היא 'מה היהדות חושבת על האיסלאם'. כלומר מה בני ישראל שומעי ההלכה הנאמנים לדבר ה' מצפים מהמוסלמים על מנת לבצע את תהליך התשובה של בני ישמעאל. זה הנושא שאנחנו מפיצים".

מוסיף הרב שרקי ומציין כי על מנת להקל על המוסלמים שאליהם תגיע הפניה ברשתות החברתיות, מראה הקמפיין ש"היסוד לתשובתו של ישמעאל נמצא כבר בתוך האיסלאם עצמו על פי פרשנויות מסוימות". על הדברים הללו אנחנו שואלים עד כמה הפרשנויות הללו מייצגות מיינסטרים איסלאמי ולא תופעת שוליים, והרב שרקי משיב ש"הם מייצגים קבוצות חשובות, גם אם הן לא מיינסטרים. כלומר שלא מדובר בקבוצות רפורמיות. הן טוענות שמדובר בנאמנות לטקסטים המקוריים של האיסלאם, ולא כפי שהתפרשו במאות השנים האחרונות באופן שמונע כל אפשרות של דיאלוג עם עם ישראל והכרה במדינת ישראל. מדובר באנשי הלכה והגות מוסלמיים הבקיאים מאוד במקורותיהם ולא רואים את עצמם כרפורמים אלא כנאמנים לאיסלאם המקורי".

האם החזון של חזרה בתשובה של האיסלאם אינה מציבה את היהדות במעין התנשאות מול האיסלאם ובעצם כך נמנע שיח שוויוני ובר סיכוי? "צריך לשים דברים על השולחן, האיסלאם הוא דת בת של היהדות ואת זה בני ישמעאל יכולים להכיר, כלומר שלא מדובר בהתנשאות של היהדות על האיסלאם אלא בחזרה לאיסלאם המקורי. המלאך אומר להגר שובי לגבירתך ואז, אם את שבה לגבירתך, ארבה את זרעך. ההצלחה מגיעה כשאדם מכיר את המקור שממנו הוא בא, וכך באיסלאם שלא צריכה להתכחש למקורותיה. לא נשכח שעבור האיסלאם משה גדול הנביאים, גם אם הוא לא האחרון, והדבר הזה נותן משמעות רבה לשיח של בני ישראל. בל נשכח גם שבאיסלאם כתוב שאם יש ספקות בדבר דבר האל, תפנו לאלה שקיבלו את הספר לפנינו, כלומר היהודים. זו האמירה המקורית של האיסלאם, כך שמדובר בדרישה מהאיסלאם להכיר את עצמו כפי שהוא באמת".

מרחיב הרב שרקי ומסביר כי "יתכן מאוד שההשגחה העליונה מעוניינת בתוכן דתי המיוחד לעמים שקיבלו את האיסלאם. אנחנו לא מתנגדים לרגש דתי כזה או אחר במידה והוא מקבל את שבע מצוות בני נוח ומכיר במרכזיות של דבר ה' לעם ישראל. יחד עם זה יש מקום לתכנים הרוחניים כפי שהם מאמצים אותם. כלומר, ההחלטה שלהם אם יש בחירה חופשית, תפיסת ענייני הצניעות, המחשבות על מכה וכו', כל אלה עניינים שלהם שאנחנו לא מתערבים בהם. אנחנו מדברים על ההתחברות המחודשת בין בני ישמעאל לבני יצחק ואנחנו פוגשים קבוצות מוסלמיות שונות שזה השיח שלהם. אנחנו לא כופים את השיח הזה עליהם".

את אחת הדוגמאות לכך מוצא הרב שרקי בקהילת אלג'יר שבה הוא נולד ושם "בחג השבועות היו באים נכבדי האיסלאם לשמוע את קריאת התורה ועשרת הדברות משום ההכרה שה' נגלה לעם ישראל בהר סיני". תופעה זו נמצאת, אומר הרב, בעוד מספר מקומות. "לאחרונה דיברתי עם אנשי דת מוסלמים שמדברים בשיח כזה, שהתורה היא דבר ה', ומבחינתם האיסלאם לא בא לבטל את התורה אלא להוסיף על התורה או לפנות לעמים אחרים, מה שלא אמור להפריע לנו שיוסיפו תוכן דתי על התורה".

אנחנו שואלים את הרב אודות הסיפור ההיסטורי לפיו מוחמד דווקא פנה לשבטים יהודיים כמו בחייבר על מנת שיקבלו את דתו, ומאחר וסירבו הרג וטבח בהם. האם המשמעות אינה שהפנייה האיסלאמית היא דווקא כן לעם היהודי מתוך שאיפה לשנות את אורחותיו הדתיות? הרב משיב ומציין כי "הסיפורים הללו לא מובאים בקוראן אלא במקורות מוסלמיים קדומים אחרים, מה שמערער את התקיפות הדתית שלהם מבחינת אנשי הדת המוסלמים עצמם, כלומר שהם אומרים שזה לא מחייב אותם".

"הפנייה של מוחמד ליהודים הייתה בשני שלבים, הייתה במכה והייתה במדינה. במכה הוא קיבל דברים מתלמיד חכם יהודי, ואכן אין שום דבר בדבריו במכה שסותר את היהדות. במדינה הוא הפך אנטישמי והחל המאבק שלו ביהודים, ואז נוצרה האגדה שלפיה מוחמד טען שהיהודים זייפו את כתבי הקודש. זה אינו חלק אינטגראלי מאמונת האיסלאם המקורית, ולכן אנחנו יכולים לבוא בדרישה שיכירו בכך שהיהודים הם מוסרי התורה הנאמנים בדיוק כפי שהם צריכים להכיר בכך שארץ ישראל ניתנה ליהודים על ידי האל, כפי שמופיע בקוראן עצמו".

עוד שאלנו את הרב על הסיכוי להידברות עם דת שהאדם הפשוט רואה בה כזו שמצווה כחזון אחרית הימים, לרדוף יהודי מאחורי עץ ואבן ולהורגו. "עם תפיסה כזו אין מה להידבר", משיב הרב וקובע כי מול מחזיקי עמדה שכזו רק עוצמה תוכל להכניע. עוד מוסיף הרב ומציין כי סיפור האבן והעץ אינו מופיע בקוראן אלא בחדיף, התורה שבעל פה. "בתוך האיסלאם עצמו יש דיון ער איזה מסורות לקבל ואיזה לא לקבל. סמכות החדיף אינה שווה לסמכות הקוראן עבורם, ולכן יש מקום לשינוי עמדה".

האם כל המיזם שאותו מוביל הרב שרקי בשנים האחרונות מתוך חתירה לגישור אמוני בין שתי הדתות אינו מתמקד בפלגים המתונים יותר של האיסלאם, אלה שממילא לא מובילים ג'יהאד נגד ישראל? "נגד אלה שנלחמים אנחנו נלחמים במלוא העוז ומכניעים אותם עד כלותם", אומר הרב ומסביר: "אנחנו מדברים על עידוד קבוצות אחרות שלרוב הן מושתקות בעולם המוסלמי שהן בעלות משמעות גם אם לא מדובר בזרם המרכזי. בשם האיסלאם הם מתנגדים באותם שנלחמים בישראל ומכירים בזכות של ישראל על ארצו. חשוב לעודד מגמות כאלה ויש סיכוי שהשיח הזה יהיה דומיננטי עם הזמן".

"באמירויות יש מדינה שלמה שכבר מכירה בשיח הזה וכך גם בסעודיה ובמקומות נוספים, כלומר שיש סיכוי לראות בעינינו את תשובת ישמעאל. אנחנו צריכים להיות ערים למאורעות שהקב"ה מוביל אותם", דברי הרב שרקי המספר כי במסגרת הקמפיין יופצו סרטונים שלו ושל אחרים בארגונו, ודרכם מוסברת עמדת היהדות והדרך להתקשר אליה. לדבריו כבר כעת נראה שיש רבים בעולם המוסלמי שמביעים התעניינות מרובה במה שיש ליהדות לומר להם.