סמנכ"ל מכינת גליל עליון, צח שמואלי, השתתף אתמול (רביעי) בדיון מיוחד שהתקיים בכנסת על הפיצוי שיינתן למכינות שנפגעו מהלחימה ולאחריו שוחח עם ערוץ 7.
"בשבעה לאוקטובר התעוררנו למציאות חדשה. גם אנחנו במכינת כליל עליון אבל כמובן גם המכינות בדרום, ולמעשה מהשמיני באוקטובר פונינו מהמכינות. אנחנו פונינו מקיבוץ מעין ברוך והתחלנו לנדוד ולהיות רלוונטיים ולעזור וגם למצוא פתרונות חלופיים לקמפוסים שבהם היינו במשך שנים רבות", אומר שמואלי.
המציאות שהוא מתאר בתמצית ממשיכה ללוות את המכינה, כמו גם את המכינות האחרות, גם בימים אלה וגם לקראת פתיחת שנת הלימודים הבאה, בספטמבר המתקרב.
"היום אנחנו ממוקמים בקיבוץ אפיקים, באזור הכנרת, ומתנדבים בכל קהילות המפונים שיש לגליל העליון במלונות שבאזור הכינרת", הוא אומר ומתאר את מיקומה החדש של המכינה כקו גבול חדש בפועל, "צפונית אלינו אין כבר אף ישוב שמתגוררים בו. אנחנו הקו האחרון שאותו לא פינו".
על האופן שבו המדינה והקופה הציבורית נרתמות לטובת המכינות, אומר שמואלי כי קיימת על כך עננת אי וודאות. "מצד אחד כולם מוקירי תודה ואומרים כמה נפלא ורואים את ההתנדבות של החניכים במסגרות השונות, ומצד שני כולם מבינים שצריך לתמוך כלכלית ולסייע בהקמת מבנים חדשים, בהשמשה שלהם בעלויות גבוהות שעלו בחודשים האחרונים. כעת אף משרד ממשלתי לא יודע לבוא ולומר שהוא זה ששם את הכסף ושיש תמיכה ומקורות להמשך הפעילות של המכינות".
לפי שעה, אומר שמואלי, קיים רצון גדול לחזור, אך אין כל צפי או שיח על צפי למועד כלשהו שבו יחזרו לקיבוצים. "אנחנו בקשר עם הקהילות וברור לנו שברגע שהמצב יאפשר נרצה להתיישב חזרה על הגבול, לחזק את ההתיישבות ולהקים עוד מסגרות חינוכיות כדי להגדיל את החוסן הקהילתי והחוסן הלאומי שלנו".