בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'צילום: Avshalom Sassoni/Flas90

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מתייחס בראיון לערוץ 7 להוראתו שלא לתקצב את ייצוג מחבלי הנוח'בה, להתבטאותו של האלוף יהודה פוקס, ליחסי צבא ודרג מדיני וגם לכמה מהסוגיות הפוליטיות שסודקות את הקואליציה בימים אלה.

בראשית הדברים אנחנו שואלים אם נוסח מכתבו של סמוטריץ' לממונה על התקציבים לא מלמד על חשש שמישהו יבצע תרגיל ויעקוף את סמכותו של השר. במכתבו מדגיש סמוטריץ' את עמדתו האוסרת על מימון ייצוג המחבלים ושב ומדגיש "למען הסר ספר, אני אוסר על מימון ההגנה המשפטית..." בנוסף כתב: "אבקש לוודא כי הנחיה זו עוברת לכלל גורמי המשרד למניעת תקלות".

לשאלתנו אם הניסוח מלמד על חשד שיהיו מי שינסו לעקוף את סמכותו, משיב השר: "זו בעיני הזיה. אני מסתכל על מה מערכת המשפט עסוקה בו בימים האחרונים, תוך כדי מלחמה מול אויב אכזר. המערכת הזו עסוקה בתנאים של מחבלי הנוח'בה בשדה תימן, בתפריט האוכל שלהם, בפסילת חוק האזרחות ואיך יתכן שאנחנו לא נותנים איחוד משפחות לפלשתינים ש-87 אחוזים מהם תומכים בטבח שביצעו מחבלי חמאס, המערכת הזו עסוקה בלוודא שהם יקבלו ייצוג משפטי, עסוקה במעצר וחקירת גיבורים שרצו להילחם בשבעה באוקטובר בחשד לרצח – מזעזע לומר זאת – של מחבל נוח'בה בשביעי באוקטובר, בעיצומו של הטבח. עצוב לומר זאת אבל המערכת הזו מתנתקת מהמציאות ומערכי החברה הישראלית. זה מקומם".

"הודעתי שהציבור הישראלי לא יממן בשקל אחד מכיסו את ההגנה המשפטית של מפלצות האדם הללו. מבחינתי שלא תהיה להם הגנה משפטית, ואם יש ארגוני שמאל נאלחים שתמיד אוהבים לייצג את החלאות האלה, הם מוזמנים, אבל אזרחי לא ישלמו על כך מכיסם, בוודאי שלא בתקופה כזו שבה אנחנו מגרדים כל שקל למאמץ המלחמה, למפונים, לניצולים ולשיקום חבל התקומה והצפון אחרי שננצח שם. האיוולת הזו לא בבית ספרנו".

באשר לניסוח מכתבו אומר השר כי אכן מנגנון משרד האוצר הוא מאוד גדול ובו אנשים רבים וחשוב לוודא שההנחיה מגיעה לכלל הדרגים ושלא נגיע למצב בו מישהו יעשה מעשה ויאמר אחר כך שלא ידע.

לשאלתנו אם ניתן לראות בכך לקח מפרשת שחרור מנהל בית החולים שיפא, שאחרי שבוצע המעשה החלה העברת אחריות מאדם לאדם בתואנות שונות וסמוטריץ' מתייחס לפרשה ההיא ואומר: "על שחרור אותו מנהל מפקדת טרור בשיפא, המכונה שלא בצדק בית חולים, אומרים שזו תקלה ומישהו לא ידע, אבל זה מגיע כי בית המשפט דואג שחלילה לא יהיה להם צפוף מדי. זה אבסורד ואני אכן רוצה לוודא שבתחום האחריות שלי לא יהיו תקלות כאלה".

לשאלתנו כיצד אם כן הוא רואה את האופן בו ייצוגו מחבלי הנוח'בה משפטית, משיב סמוטריץ' ואומר בפשטות "זה באמת לא מעניין אותי", ואנחנו מזכירים את הייצוג המשפטי שקיבלו אייכמן ודמיאניוק.

סמוטריץ' משיב ואומר כי יתכן וגם אז זו הייתה טעות של מדינת ישראל. "אני לא חושב שאזרחי ישראל צריכים לממן את זה. נקודה. אם העולם רוצה לממן, הקטארים או ארגוני שמאל שממילא עושים זאת, שיהיה להם בהצלחה אבל לא מתקציב מדינת ישראל. לא על חשבון רווחה בריאות חינוך, ביטחון והוצאות נוספות".

סוגיה נוספת לה ביקשנו את התייחסותו של השר, המכהן גם כשר במשרד הביטחון, היא דברי הפרידה של האלוף יהודה פוקס בתום תפקידו, דברי ביקורת חריפים שכוונו ישירות לעבר ההתיישבות והנהגתה. "מצד אחד לכולנו יש הרבה הכרת טוב לאלוף פוקס על הרבה שנים של שירות למען ביטחון עם ישראל, אבל ההתנהלות שלו בתקופה האחרונה הייתה שגויה. זו בדיוק הקונספציה שבה שרוי צה"ל מאז הסכמי אוסלו והוא סימל אותה מאוד במדיניות שלו. העובדה שהוא מרשה לעצמו לדבר כך כשהוא על מדים זה דבר בלתי מתקבל על הדעת. לעופר וינטר אסור לדבר בחופשת שחרור כשהוא על אזרחי אבל ליהודה פוקס מותר לנאום נאום פוליטי על סטרואידים, לחלק ציונים לשרים וחברי כנסת".

"אני אומר זאת בכאב כי הוא ידע בדיוק שהכותרות שיצאו הן על הראש של ההתיישבות כשמדובר במתיישבים גיבורים, חלוצים שמוסרים נפש ומשלמים מחירים אדירים. אחוז הנופלים מקרב ההתיישבות חסר פרופורציות לחלקם באוכלוסיה, כי אנחנו כאלה, אידיאליסטים, מסורים ותמיד רצים בראש. לירוק בפרצופם של המתיישבים זה עצוב ומקומם, ואני חייב להוסיף שהעובדה שהרמטכ"ל לא מחה ואפילו קצת החרה החזיק אחריו זה לא תקין".

השר סמוטריץ' מוסיף ואומר כי ביום שאחרי המלחמה אחד הדברים שיצטרכו תיקון ריענון ושיקום בצבא הוא סוגיית היחסים שבין הדרג הצבאי לדרג המדיני. לפי שעה, הוא אומר "אנחנו רחוקים מהמציאות התקינה של מדינה שיש לה צבא ודרג מדיני שפוקד על הצבא שמבין את מקומו. נצטרך לדאוג לכך שהצבא יעסוק הרבה פחות בפוליטיקה והרבה יותר בביטחון ויהיה כפוף לדרג המדיני כמו שראוי שיהיה במדינה דמוקרטית. משום כך גם התנגדתי למינויים, ולא רק בגלל הכשלים, אלא כי הרמטכ"ל הוא חלק מהתפיסה הזו ומכיוון שאני סבור שהצבא צריך ניעור גדול ולא עוד מאותו דבר ותיקון של משהו קטן במודיעין או בכשירות. יש דברים מאוד שורשיים שצריך לתקן באיך הצבא בנוי חושב ומתנהל. מי שהוא חלק מהצבא של השישי באוקטובר לא יוכל להיות חלק מהבניה של הצבא של אחרי השביעי לאוקטובר. חמור מאוד שהרמטכ"ל עדיין עוסק בזה".

בהקשר זה אנחנו שואלים אם דבריו מתייחסים להחלטת הרמטכ"ל וצמרת הצבא שלא לעדכן את הדרג המדיני בהתראות וההתפתחויות שקדמו לטבח השבעה באוקטובר, והוא משיב שאירוע זה הוא "דוגמא קטנה בקצה, אבל ברמת ההתנהלות הצבא יותר מדי עצמאי ופחות מדי כפוף לדרג המדיני. זו סוגיה סבוכה ומורכבת ומצריכה תיקון עמוק כי זה לא רק פגום דמוקרטית אלא התוצאה שלו רעה כפי שראינו".

עוד ביקשנו לשמוע מהשר סמוטריץ' כיצד תנהג מפלגתו במידה ולמרות אזהרותיו יחליט ראש הממשלה להתקדם לעסקת חטופים שלפי שעה מוגדרת בפיו של סמוטריץ' כמסוכנת, וזאת על פי היכרותו את פרטיה. "אני לא רוצה להקדים את המאוחר. ראש הממשלה יודע את עמדתי וזה מה שחשוב. אנחנו ביחסי עבודה טובים מאוד ומצליחים לעשות ביחד הרבה דברים טובים. זו עסקה רעה שתמסמס את הישגי המלחמה שנרכשו במחירים כבדים מאוד, בלוחמים גיבורים שנפלו ובהרבה מחירים כבדים נוספים שהמדינה כולה משלמת בחברה בכלכלה ועוד. הדבר הזה ימסמס את כל הישגי המלחמה וישיג אותנו לאחור וייתן ניצחון גדול לסינוואר וישחק את ההרתעה שלנו גם מול חיזבאללה וגם מול איראן. אסור להסכים לזה בשום פנים ואופן".

סמוטריץ' מספר על בכירים שאומרים לו שבמידה ותרחיש האזהרה שלו יתממש תוכל ישראל להיכנס שוב לרצועה ולכבוש אותה מחדש, והוא משיב להם ומזכיר את המחירים הכבדים ששילמנו עד כה, "אסור בשום פנים ואופן ללכת לעסקה כזו. חמאס במצוקה כי הגברנו את הלחץ הצבאי, כי לקחנו לו את מעבר רפיח ואת ציר פילדלפי. לכן חשבתי שהיה צריך לעשות זאת שלושה חודשים קודם לכן כמקדם שבירה תודעתי מול חמאס, וכעת צריך להמשיך את הלחץ הצבאי וכשהוא במצוקה לדרוך על הצוואר שלו עד הסוף ולהכניע אותו. הצבא לא מכיר את המילה הזו, אבל צריך פעם אחד לנצח. לא לדבר על הרתעה, על מכה קשה, על שהראינו לו מה זה ולימדנו אותו לקח אלא פשוט לנצח ולהשמיד אותו טוטאלית. זו מטרת המלחמה כפי שהוגדרה על ידי הקבינט ובזה צריך לדבוק".

לנוכח המריבות הפנימיות בקואליציה, גם בין מפלגות שונות וגם בתוך הליכוד, האם סמוטריץ' מריח קריסה קואליציונית מתקרבת? "אני קורא לחבריי בכאב לגלות אחריות. אנחנו במלחמה. אי אפשר לזעזע את הקואליציה על חוק הרבנים או חוק המועצות הדתיות. אלה קטטות מביכות בין שותפות לקואליציה. יש לנו לוחמים בעזה, יש לנו משפחות שהבנים האחים והבעלים שלהן בעזה, צפויה מלחמה קשה ומורכבת בצפון ואנחנו צריכים להחזיר את התושבים הביתה. ההיסטוריה לא תסלח למי שיפיל את הממשלה בתוך מלחמה, מה שיעצור את המלחמה לתקופה ארוכה וחטופים ימשיכו להינמק במנהרות שם. יש לנו אחריות. בואו נקשיב למשק כנפי ההיסטוריה שמדבר אלינו בתשעת החודשים במלחמה הקשה המורכבת והמאתגרת וההכרחית הזו אחרי שהתמכרנו במשך הרבה שנים לשקט בהווה ומישכנו את העתיד ועכשיו אנחנו משלמים על זה בריבית".

"אנחנו צריכים להוציא את חמאס וחיזבאללה מהמשוואה ולפרק את כל הפרוקסים של איראן ולטפל גם באיראנים עצמם. זו משימה ענקית. בואו ננהג באחריות. אפשר ולגיטימי להתווכח. גם אני רוצה להשפיע יותר במלחמה וחושב שיש דברים שצריך לעשות אחרת, אבל יש דרך לנהל מחלוקות ולהשפיע, לא בקרבות מעליבים. אפשר לכבד ולהתווכח אבל בוודאי לא לזעזע את הקואליציה על חוקים כמו חוק המועצות הדתיות".

סמוטריץ' מקפיד מאז השבעה באוקטובר לטעון שאינו עוסק בפוליטיקה, ובכל זאת אנחנו שואלים אותו לקראת תום השיחה אתו לאן להערכתו נעלמים המנדטים של מפלגתו בסקרים האחרונים.

"אני לא מסתכל בסקרים. לפי הסקרים שמעון פרס ראש ממשלה עשר פעמים ואני לא אמור להיות שר אוצר. אני עסוק רק במה שעושה טוב לעם בשעת מלחמה", הוא אומר ואנחנו שואלים אם הוא ומלגתו לא ישלמו על כך מחיר בקלפיות. "יכול להיות, לא נשכח שיש הקב"ה למעלה וברגע האמת עם ישראל יחליט מי שירת אותו נאמנה במלחמה ומי לא. אני עוסק רק במה שמשרת את המלחמה והניצחון, מה מחזק את העם, שומר על האחדות שלו ומאפשר לנו לנהל את המלחמה בצורה טובה יותר".

"יש לי אחריות כבדה על הכתפיים. שר אוצר הוא אולי השני בחשיבותו אחרי שר הביטחון בשאלת הקריטיות לניהול המלחמה, כדי שהכלכלה תוכל להחזיק את המאמצים בחזית ובעורף, להעביר תקציבים, לטפל במפונים, במילואימניקים, בפצועים, בעסקים בכל הארץ, להעלות את הכלכלה למסלול של צמיחה ויחד עם זה להיות שותף בניהול המלחמה ולנהל מחלוקות ולנסות להשפיע וגם לחזק את רוח העם שעוצמתו נחישותו היא שנותנת כוח ללוחמים למנהיגים ולמפקדים כדי לנצח עד הסוף. אני עסוק עכשיו רק בזה ויגיע הזמן לעסוק גם בפוליטיקה".