רס"ן עילאי צפריר, מ"פ בגדוד גפן של בה"ד 1, נערך בהתרגשות לטקס סיום הקורס שבו הוא היה אחד ממפקדיו, ובראיון לערוץ 7 הוא מספר על התרומה המוראלית, המנטאלית והמקצועית של המלחמה לצוערים שמצאו את עצמם נלחמים תוך כדי הקורס.

"בעת הזו לראות את האנשים מסיימים קורס ולענוד להם את דגות הקונה על הכתפיים, זה רגע משמעותי עבורי. אני כבר במחזור שלישי של לוחמים בתוך עזה ועבורי זו חוויה משמעותית מאוד. זכיתי להיות עם שלושת המחזורים האחרונים בתמרון ועכשיו מבינים את ה'למה' בצורה הרבה יותר חזקה ומשמעותית", אומר צפריר ומציין כי חלק מהצוערים, כתושבי עוטף עזה והצפון, שומרים על הבית כפשוטם של דברים. "מבינים את המשמעות של עד כמה חשוב להיות קצין בעת הזו, ובוודאי מפקד מחלקה בגדודי החי"ר".

על המעבר בין ההכשרה של הצוערים לבין הוצאתם ללחימה בתמרון פנימה ברצועת עזה, אומר צפריר כי הצורך הצה"לי כיום הוא הכללתם של צוערי הכשרות גם בלחימה ובהתאם פועלים הצוערים עצמם. "הוחלט שזה מספיק חשוב כדי שניקח בזה חלק ואכן הבאנו הישגים משמעותיים מאוד כמו חיסול מחבלים, השמדת יעדי טרור וחיסול תשתיות אויב. זה גבה מאיתנו מחירים כבדים", הוא אומר ומספר כי במהלך הלחימה איבד שני צוערים, סגן יעקב איליאן וסגן עמרי שוורץ ז"ל הי"ד.

על אף השכול והכאב, הוא אומר, התמרון תורם להפנמת חשיבותו של המפקד בשדה הקרב וחשיבות ההיצמדות לעקרונות היסוד. "להוביל צוות בלחימה זה לא דבר פשוט. אנחנו מנסים בתרגילים בשטחי הבה"ד וברחבי הארץ לאמן אותם דרך התרגילים, אבל דווקא חוויית הלחימה עם מפקד צוות ומ"פ עם הגדוד זו חוויה שכל אחד לוקח אותה לחיוב".

"את שדה הקרב לא נוכל לדמות ביומיום במאה אחוז, וכשנכנסים לתוך עזה, מתמרנים וחווים את ההרגשה האמיתית של מה זה להחזיק נכון את הנשק, לתת חיפוי, לחזור אחרי פקודות, לבצע איגוף, לדבר עם המ"מ הסמוך, עם הטנק ועם ה-D-9 שמקריס בית, זו חוויה שבאימונים אפשר לדבר עליה אבל בלחימה פוגשים אותה כפי שהיא ומבינים שהדברים קורים. מכל תמרון אנחנו יוצאים עם הרבה לקחים מקצועיים גם אליי וגם לדרגי המ"מים. גם מבינים את המשמעות וזה גם תורם למי שהולך להוביל כמ"מ".

צפריר מספר על אירועי השבעה באוקטובר כצרובים בו ובאחרים היטב. הוא עצמו הגיע לנחל עוז בשבעה באוקטובר ולאח מכן לשדרות. האירועים הללו "חיזקו בכל אחד את ה'למה', זו מלחמת קיום ואין מישהו אחר שיעשה את זה. זה לגמרי הטוב נגד הרע ואנחנו ממשיכים לעשות את מה שמצופה מאיתנו".

בנוסף לכל אלה משולבים בהכשרת הצוערים גם הטמעת כישורי מנהיגות בדרכים שונות, וצפריר מזכיר בהקשר זה את שבת החינוך המיוחדת שקיים הקורס לזכרו של סא"ל יונתן צור, ברנש, ז"ל, מפקד סיירת נח"ל שנפל בקרבו, ובמהלכה התקיימו דיונים על הערכים בהם האמין וגם זאת כחלק מהמעטפת המנהיגותית והערכית עליהם מתחנכים הצוערים.

לשאלתנו מציין צפריר את העלייה בסד"כ הצוערים לעומת שנים קודמות גם בגדוד גפן וגם בגדודי ההכשרות האחרות. "גם כי צריך וגם כי יותר אנשים מבינים את הצורך שלהם לבוא ולתרום", הוא מספר על שיחות עם צוערים שמספרים על תחושות השליחות שהובילו אותם לקורס. הוא עצמו צפוי להתמנות בעוד כשבועיים לסמג"ד 101 של הצנחנים.