בהר הרצל בירושלים נערך טקס האזכרה הממלכתי העשירי לזכר חללי מבצע 'צוק איתן'.
הטקס נערך בהשתתפות נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט, יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, מ"מ נשיא בית המשפט העליון השופט עוזי פוגלמן, הרמטכ"ל הרצי הלוי ובני המשפחות השכולות.
נאומו של נשיא המדינה נקטע בקריאות מחאה של האב השכול עופר מנדלוביץ', נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. האב צעק "יש אשם אחד, 120 חטופים". למרות בקשות חוזרות ונשנות של הנשיא לכבד את זכר הנופלים ולהפסיק את הקריאות, האב המשיך בהן והנשיא עצר את נאומו.
לאחר מספר דקות חודש נאומו של הנשיא לאחר בקשה של מנחת הטקס להימנע מהתפרצויות נוספות ולאחר שירד ושוחח עם האב.
גם בזמן נאום ראש הממשלה נתניהו נשמעו בקריאות מהקהל נגדו כולל מצד שמחה גולדין, אביו של הדר ז"ל, שזעק "קשקשן".
נתניהו אמר בנאומו: "אחיי ואחיותיי למשפחת השכול, בני משפחות נופלי צוק איתן. אני מחובר אליכם בעבותות של שותפות גורל וכאב אני יודע מה עברתם ומה אבד לכולנו. אי אפשר לשמוע את האמירות הללו שהן חיות כל כך כאילו נאמרו לפני דקה. אי אפשר שלא לחשוב על כל אחד ואחד מהם, על בנינו היקרים, לוחמי צה"ל שהגנו על בטחון ישראל ועל הארחים שחייהם נגדעו בידי אויבינו השפלים".
"יש אמירה שאומרת 'מלחמות חדשות משכיחות ישנות', ואינני מקבל אותה. גם בעיצומה של מלחמה אנחנו לא שוכחים. אנחנו זוכרים את כולם ומצדיעים לגבורתם ומנסים לשמר את סיפורם הנשגב. בבוקר שמחת תורה שבעה באוקטובר לנוכח הדיווחים על הטבח המחריד - אמרתי אנחנו במלחמה ולא במבצע ולא בסבב - במלחמה - היה לי ברור שמה שקרה בפעמים קודמות לא יקרה הפעם", הוסיף נתניהו.
עוד אמר כי "במבצעים הקודמים הנחתנו על חמאס מכות קשות, הרגנו מחבלים ומפקדים והשמדנו מנהרות אבל הפעם נוצרו התנאים ונוצר ההכרח לטיפול שורש. הפעם הלגיטימציה הפנימית והחיצונית חברו יחד לאפשר לנו לא רק לגבות מחיר כבד מתוקפינו אלא בראש ובראשונה ללכת עד הסוף. להשמיד אחת ולתמיד את יכולות חמאס ולהשיב את חטופינו ולהסיר כל איום עתידי מעזה. לזה אני מתכוון בניצחון המוחלט".
"נמוטט את שלטון הרשע של חמאס ונשיב את חטופינו. החמאס בלחץ כי אנחנו פוגעים בו ומחסלים את מפקדיו הבכירים ואלפי מחבלים. הוא בלחץ כי אנחנו עומדים איתן על דרישותינו וזה בדיוק הזמן להגביר עוד את הלחץ ולהשיב את החטופים, החיים והמתים. נגביר את הלחץ על חמאס ונשיב את כולם. חטופי שבעה באוקטובר וחטופי צוק איתן. אני מוסיף ליעדים את השבת תושבי הצפון לבתיהם. בשנה שאחרי צוק איתן הנגב המערבי ידע פריחה - הבאנו לשיא את ההתרחבות וכך נעשה שבעתיים בעזרת השם - עם השגת הניצחון. הניצחון יושג למען המטרה הקדושה שלמענה נפלו הבנים", הצהיר ראש הממשלה.
שר הביטחון יואב גלנט טען כי "אנו על סיפו של שינוי שיביא לקריסת החמאס - פעולתם הנחושה של לוחמי צה"ל ואנשי כוחות הביטחון, הביאה אותנו לקראת נקודת הכרעה. זו הזדמנות ברת חלוף".
"למדינת ישראל יש חוב ערכי, מוסרי ולאומי להשבתם של החטופות והחטופים לביתם. לצה"ל ולגופי הביטחון הנוספים יש את היכולת ואת חופש הפעולה המלא לחזור לפעולה צבאית עצימה בהמשך לכל עסקה, בכל מקום ובכל זמן שיידרש", הדגיש גלנט.
הוא התייחס גם לצורך להקים ועדת חקירה למחדלי ה-7 באוקטובר. "כדי להשיב את האמון ולאפשר את המשך החיים של תושבי עוטף עזה בביתם, ואת ביטחונו של כל ישראלי באשר הוא, עלינו לקיים תחקיר נוקב בכל הדרגים. עלינו לתחקר בדרג המבצע ובדרג המחליט, את התנאים שהובילו לבניין כוחו של חמאס, בעשור בין מלחמת צוק איתן, ובין מלחמת חרבות ברזל ואת השגיאות שנעשו בהערכת האויב ובהתראה על כוונותיו, ששיאן בשבעה באוקטובר".
מבצע צוק איתן החל בקיץ 2014 ונמשך 50 ימי לחימה בין ישראל לבין חמאס וארגוני טרור נוספים.
המבצע הוכרז בעקבות ירי רב של ארטילריה רקטית מרצועת עזה לעבר דרום ישראל, שהחל כתגובה ל"מבצע שובו אחים" לאחר חטיפת שלושת הנערים הישראלים ורציחתם ב-12 ביוני אותה שנה.
68 חיילים, 5 אזרחים ואזרח זר אחד נהרגו במהלך המבצע ונפצעו 1,433 חיילים ו-837 אזרחים.