עו"ד ניצן דרשן לייטנר, נשיאת ארגון שורת הדין, מתייחסת למשמעות והשלכות חוות הדעת אותה מתכוון בית הדין בהאג לפרסם בסוף השבוע על התנהלותה של ישראל ביהודה ושומרון.
הפנייה לבית הדין בהאג, מסבירה עו"ד דרשן לייטנר, נעשתה לבקשת העצרת הכללית של האו"ם ובעקבות בקשה שהגישה הרשות הפלשתינית הזוכה לרוב אוטומטי בעצרת הכללית שהעבירה את הבקשה לבית הדין.
"הרש"פ ביקשה לקבל חוות דעת על ההשלכות המשפטיות של "הפרקטיקות של ישראל בכיבוש". היא טענה שמדינת ישראל מבצעת סיפוח דה פקטו של שטחי יהודה ושומרון ופוגעת בזכויות אדם", אומרת דרשן לייטנר.
ביום שישי יציג בית הדין את חוות דעתו בסוגיה. האם מדובר בהחלטה מחייבת כלשהי? לכאורה לא, אלא שיכולות להיות לה השלכות מדיניות על ישראל. "ההחלטה של בית הדין אינה מחייבת באופן ישיר. לכאורה, זו חוות דעת בלבד. ישראל לא הסכימה להליך וגם לא התבקשה להסכים, בידיעה מראש שלא תסכים. ואולם, חוות הדעת הזו עלולה להיות מאוד בעייתית לישראל, שגם ככה נמצאת תחת זכוכית מגדלת של הקהילה הבינלאומית ומותקפת ומואשמת בביצוע פשעי מלחמה וברצח עם".
לדברי דרשן לייטנר "חוות הדעת עלולה לספק חיזוק נוסף ולגיטימציה לאלו שירצו לפגוע בישראל, להחרים את ישראל ולהפעיל נגדה סנקציות גם בעניין יהודה ושומרון". עוד היא מציינת כי קיים גם חשש שחוות הדעת "עלולה לכלול אף המלצות וצעדים לאו"ם אותם יש לנקוט כנגד ישראל".