מפקד הזרוע הצבאית של חמאס מוחמד דף, מי שהוגדר היעד מספר 2 של ישראל בחמאס, חוסל בשבת האחרונה על ידי ישראל במתחם מגורים ליד חאן יונס.
יחד עימו חוסל סגנו, מח"ט חאן יונס ראפע סלאמה. דבר מותו של הארכי־מחבל דף עדיין לא הוכרז באופן רשמי, אך ככל שנוקפים הימים גוברת ההערכה בקרב אנשי הצבא כי המבצע אכן הסתיים בהצלחה ודף איננו בן החיים.
למבצע החיסול קדמו שבועות ארוכים שבהם עקבה ישראל אחרי מתחם של ראפע סלאמה, מח"ט חאן יונס, והמתינה לעיתוי המתאים שבו יגיע למקום גם מוחמד דף. כאשר לבסוף, בשבת האחרונה, הגיע מידע ברור על כך שדף אכן נוכח במקום בוודאות, ניתנה הפקודה לצאת לדרך ולחסלו.
דף, או בשמו המלא מוחמד דיאב אבראהים אל־מצרי, כיהן כמפקד הזרוע הצבאית של חמאס. פירוש הכינוי דף הוא אורח, והוא הוענק לו בעקבות מנהגו להחליף את מיקומו ללא הרף מחשש שישראל תניח עליו את ידה. דף בן ה־58 הוגדר על ידי מערכת הביטחון הישראלית כבכיר המבוקשים, לצד סינוואר. הוא היה שותף בהנהגת חמאס ובקידום הרעיון למאבק מזוין להשמדת ישראל. ידיו מגואלות בדם יהודים והוא נחשב כמי שתכנן והפעיל פיגועי טרור רבים. כך למשל היה ממפעילי החוליה שחטפה ורצחה את החייל נחשון וקסמן, עמד מאחורי הפיגוע במכינה הקדם־צבאית בעצמונה שבגוש קטיף שבו נרצחו חמישה בחורים, היה מעורב גם בשיגור מחבלים מתאבדים רבים וביצוע פיגועי התאבדות באוטובוסים שגבו חיי אדם רבים. בנוסף לכך הוא היה אחראי להקמת מערך ייצור הקסאמים נגד ישראל. דף גם נחשב למי שהגה ותכנן את המתקפה והטבח של ה־7 באוקטובר.
בגלל הניסיונות הרבים לחסלו לאורך השנים, שמהם הצליח לחמוק פעם אחר פעם, הוא זכה לכינוי "האיש בעל שבע הנשמות". כבר משנת 2001 ניסתה ישראל לחסלו כמה פעמים, אך ללא הצלחה. עד השבת האחרונה, שבה תקפו כלי טיס של חיל האוויר בהכוונת אמ"ן ושב"כ מבנה שבו לפי המודיעין שהה דף יחד עם סגנו מח"ט חאן יונס. המקום נחרב עד היסוד. אומנם בישראל עדיין לא יצאו בהכרזה רשמית על מותו, אך כאמור ההערכה היא כי חיסולו הושלם.
מאיר בן שבת, ראש מכון משגב לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית וראש המל"ל לשעבר, מעריך שלחיסולו של דף יש השלכות משמעותיות על מהלך המלחמה בעזה. "לחיסולו של דף, אם אכן חוסל, יש השפעות בכמה מישורים. ראשית, פגיעה במורל של אנשי חמאס בעזה, בחו"ל וגם ביו"ש. הצעד הזה תורם לשבירת רוחם של מחבלי חמאס, ויש להניח שאין זה משפר את ההרגשה גם של איראן ובחיזבאללה", אומר בן שבת. "כמו כן מדובר בפגיעה ביכולות הפיקוד, השליטה והתכנון האסטרטגי של הארגון, במיוחד לנוכח הניסיון העשיר שצבר דף במשך שנות פעילותו הרבות, ההיכרות העמוקה שלו עם דפוסי הפעולה של ישראל והאמון הרב שקיבל מפקודיו ועמיתיו".
"צריך להבין, דף היה הגורם שמימש את החזון של הארגון ביחס לעזה. הוא היה דומיננטי בגיבוש מדיניות חמאס, הוביל באופן אישי את התהליכים שהפכו את חמאס מארגון טרור לגוף בעל יכולות צבאיות, ועמד מאחורי פעולותיו העיקריות לאורך השנים", הוא מתאר את מרכזיותו הרבה של דף בצמרת חמאס. עוד מציין בן שבת כי חיסולו הגביר את תחושת הלחץ בחמאס וחיזק את ההרתעה בנוגע להסתתרות של מחבלי חמאס בתוככי האוכלוסייה. "בנוסף לכך, החיסול מהווה פגיעה במעמד חמאס בעיני הציבור בעזה וחיזק את תחושת ההתפרקות של הארגון ובכך יתרום להתרופפות משילותו. כמו כן, הסיכול של דף גם ממחיש לארצות הברית, למדינות נוספות ולכל מי שלחץ לסיום המלחמה את התועלת הקיימת בהמשך הלחימה, ומבהיר שהמומנטום ההתקפי של ישראל לא נעצר".
בן שבת משוכנע כי חסרונו של דף כמפקד הזרוע הצבאית של חמאס יורגש בארגון לפחות בשלב הנוכחי: "גריעתו של דף בנסיבות כאלה מצמרת הפיקוד של חמאס היא מכה לארגון בשלב שמצבו גם כך לא קל. הפגיעה בדף ובסלאמה, שמצטרפת לשורת החיסולים של מח"טים ובכירים אחרים בארגון, מאלצת את חמאס להסתמך על מפקדים פחות מנוסים ולבנות מחדש ובתנאים לא אידיאליים את התיאום ויחסי הגומלין ביניהם. לכן נכון להמשיך את המומנטום ולא להוריד את הרגל מדוושת הגז. במערכה הזאת אין להסתפק בתמונת ניצחון, אפילו אם פניו של דף מתנוססים עליה".
בצה"ל חשים כי חמאס במצוקה בימים האחרונים. השבוע פורסם כי בפיקוד דרום מזהים נקודת שבר ושחמאס עבר למצב של הישרדות. לאור זאת, כיצד לשיטתך צה"ל נדרש להמשיך לפעול ברצועה?
"מבחינת חמאס המלחמה נחלקת לשלושה שלבים: השלב הראשון הוא ההתקפה על ישראל, והשלב האחרון הוא עסקה שכוללת את סיום המלחמה, שחרור מחבלים, יציאת צה"ל מהרצועה, חזרת העקורים לבתיהם והתנעת תהליך לשיקום הרצועה. בשלב האמצעי המטרות הן הישרדות, מזעור הנזקים מפעולתה של ישראל וניצול הזדמנויות לפגיעה בכוחות צה"ל. בהתאם לכך, לאחר שצה"ל תמרן לרצועה עבר חמאס לפעול במוד של גרילה ולא בלחימה של מסגרות צבאיות סדורות", הוא מסביר. "היקף הפגיעות שחמאס ספג הוא משמעותי, אך כפי שאמרתי עדיין נותרה מלאכה רבה. דווקא בעת הזאת צריך לשאוב עידוד מהתמונה שהפיקוד מציג ולהגביר את הלחץ, עד לשבירתו של החמאס".
בעקבות החיסולים בצמרת חמאס במהלך המלחמה ומצבו הירוד של הארגון, האם להערכתך אנחנו קרובים למיטוטו, לפחות מהבחינה הצבאית?
"כדי להשיב על כך צריך להגדיר באופן חד את המדדים למיטוט חמאס. אין ספק שהפגיעה בחמאס היא כואבת. יחד עם זאת, היכולות השיוריות שלו (מונח המשקף את היכולות שנשתיירו לאחר הפגיעה, ר"ג) יחד עם האחיזה העמוקה שיש לו באוכלוסייה ובכל מערכות החיים בעזה והגיבוי והתמיכה החזקים שיש לו מהמפקדה שלו בחו"ל, מספקים לו תנאים כדי להתאושש ולהשתקם. לכן אסור להרפות".
היו שהביעו חשש שהחיסול הדרמטי יטרפד את העסקה להשבת החטופים. מה דעתך על טענות אלו?
"אינני סבור כך. גם אם זה ישהה לזמן מה את המגעים – הם יחודשו, וישראל תגיע אליהם מעמדה טובה יותר".
חיסול כחלק ממאמץ הכרעה
גם תת אלוף במילואים יוסי קופרווסר, ראש חטיבת המחקר באמ"ן לשעבר וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מאמין כי תפקיד הצבא הוא למנף את מבצע החיסול המוצלח של דף להישג אסטרטגי. "חשיבות החיסול של דף אינה מסתכמת רק בחיסול של האיש עצמו, שזה כשלעצמו בעל חשיבות, אלא במשמעות של דמותו בעיני הפלשתינים. מדובר בסמל מובהק של חמאס וסמל למחויבות למאבק האלים נגד ישראל ונגד הציונות עד להכרעתה. הוא סימל את הנכונות להסתכן ואת היכולת לשרוד ניסיונות חוזרים ונשנים של סיכולים ממוקדים על ידי ישראל ולמרות זאת להמשיך לדבוק במטרות ובעקרונות נגד ישראל", הוא מתאר את השפעתו המכרעת של דף. "הוא מסמל גם את התחכום של הארגון ואת יכולת הלמידה הבלתי פוסקת שלו. פרט לארגון עצמו הוא סמל בחברה הפלשתינית כולה. לא סתם כולם שם צועקים כל הזמן 'אנחנו אנשי מוחמד דף'. רוצה לומר, הם מחויבים למאבק נגד ישראל".
מבחינתם דף והמאבק נגד ישראל חד הוא.
"ממש כך. לכן פגיעה כזאת, בהנחה שהיא הייתה מוצלחת, היא פגיעה קשה וכואבת", הוא מציין. "בנוסף לכך, מדובר בהישג מודיעיני. נעשו מאמצים גדולים להסתיר את מקומות המחבוא של הנהגת הארגון, וכשאנחנו מצליחים להגיע לאישיות בסדר גודל של דף זה מראה שבמאבק המוחות הזה היה לנו הישג משמעותי".
אולי ההישג הזה נובע מכך שאנחנו נמצאים בעומק השטח?
"גם בגלל שאנחנו נמצאים בשטח, אבל הגענו לדף גם בעבר, לפני שהיינו בעומק השטח. החיסול הזה פוגע בתחושת הביטחון של כל הבכירים האחרים של חמאס. הם מבינים שאם הגענו לדף - באותה מידה אנחנו יכולים להגיע לאחרים. וצריך לזכור היבט נוסף. בדרך כלל כשיש סיכול כזה הוא מתבצע כאירוע נקודתי, אך במקרה הנוכחי הוא חלק ממערכה שלמה לקעקע את הארגון ולמוטט אותו. חשוב לזכור, מוחמד דף הוא לא היחיד שסוכל. הוא חלק משורה ארוכה של בכירים במערך הצבאי של חמאס שחוסלו. כולם בעלי תפקידים חשובים במערך המבצעי של הארגון. לכן ללא ספק מדובר פה במכה קשה וכואבת לחמאס".
זה קירב את ישראל אל הניצחון?
"התשובה לשאלה אם זה קירב אותנו לניצחון או לא, תלויה במה שאנחנו נעשה עם זה מכאן והלאה. אם נמנף את ההישג ונגביר את הלחץ על חמאס בשעה שהוא עדיין לא התעשת ולא קם והתארגן מחדש, אז בהחלט ניתן לתרגם את הפגיעה הזאת להישגים נוספים".
זה לא עלול להרחיק את העסקה?
"להפך. גם אם בטווח הקצר זה יכול להרחיק מעט את העסקה, כי הם חטפו מכה מצלצלת על הלחי ולכן יקשיחו עמדות, בטווח הבינוני החמאס יבין את הצורך בהסרת האיום לצורך השרידות שלו ויחתור לעסקה. ואני מזכיר שבינתיים לא ראינו שהם עצרו את המשא ומתן למרות החיסול".
שזה אולי מפתיע.
"תביני, האינטרס שלהם לעסקה רק גדל כתוצאה מהאירוע. הם מבינים עד כמה אנחנו קרובים לפגיעה בבכירים נוספים. הם זקוקים נואשות להפוגה בקרבות כדי להתארגן מחדש, ולכן האינטרס שלהם לקדם עסקה רק גדל. אבל שוב, תלוי מה ישראל תעשה עם ההישג הזה הלאה", הוא מדגיש. "אם יתברר שזה נשאר רק כאירוע נקודתי ואין המשך מערכה ניצחת נגד חמאס, אז הם יצליחו להתאושש ולהתארגן מחדש גם בלי עסקה. אם ישראל תשכיל לנצל את ההלם הזה כדי להגביר את הלחץ עליהם אז העניין של חמאס בעסקה רק יגבר".
השמדת חמאס – יעד ריאלי
פרופ' איתן שמיר, ראש מרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים, ומרצה בכיר במחלקה למדע המדינה באוניברסיטת בר אילן, סובר אף הוא כי חיסולו של דף היה צעד חיוני בדרך להשגת יעדי המלחמה: "לפני כשבועיים פרסמתי מאמר מקיף שסוקר את ההישגים של ישראל מול ההישגים של הצד השני. באותו מאמר ציינתי מה עדיין לא הצלחנו להשיג עד לאותה נקודת זמן, ואחד הדברים שמניתי היה הצורך הקריטי לחסל את שני המנהיגים הבכירים של חמאס - סינוואר ודף. הסברתי שאם המערכה תסתיים והם יוצאים ממקום המחבוא ומסמנים וי באצבעותיהם - זו תהיה תמונת ניצחון שתפגע בנו מבחינה תודעתית".
50 אחוזים מהמשימה כבר הושלמו.
"נכון, ואפילו יש מי שטוענים שמוחמד דף חשוב יותר מסינוואר כי למעשה הוא מי שהמליך את סינוואר. דף הוא הרמטכ"ל בפועל, יש סביבו אגדות על יכולות ההישרדות המופלאות שלו, הוא זה שפיקד על הכוחות הצבאיים של חמאס, תכנן והעביר פקודות לשטח, והוא זה שדחף את סינוואר לקדמת הבמה".
כמומחה לאסטרטגיה צבאית, מהם הצעדים שישראל צריכה להמשיך לעשות מכאן ואילך?
"ישראל צריכה להמשיך לכתוש את חמאס", הוא משיב נחרצות. "בכל מקום שמחבלי חמאס נמצאים צריך לתקוף. אתרים של חמאס, תחמושת ומנהרות צריך להשמיד ולהרוס. חייבים להמשיך ולכסח את דשא הטרור בעוצמה וללא הפסקה", מסביר פרופ' שמיר את חשיבות ההתמדה במלחמה נגד ארגון טרור.
"במזרח התיכון אין קיום לחלשים. על חמאס מאיים רק דבר אחד: השמדת יכולותיו הצבאיות ואיבוד שלטונו בעזה. ובדיוק בגלל זה, יש הכרח לישראל להשמיד את יכולותיו הצבאיות של חמאס ולהביא למיטוט שלטונו בעזה. אם ישראל תסיים את המלחמה בלי השמדת משטר חמאס בעזה והשמדת היכולות הצבאיות שלו, ייחשב הדבר כהצלחה של חמאס. הם ייהפכו מודל לחיקוי והשראה ליתר הגורמים השותפים בציר הרדיקלי שמעוניינים בחיסולה של ישראל", הוא מתריע.
אתה מאמין שישראל פועלת מספיק חזק בשביל להכות בחמאס?
"אני מאמין שכן. החמאס עכשיו הוא כמו כד גדול שהתנפץ להמון רסיסים. אומנם כדי לפוצץ את הכד היה נחוץ פטיש 5 קילו, אבל עכשיו כדי לרסק עד דק את כל הרסיסים צריך כלים יותר כירורגיים ומדויקים. כמובן איפה שאתה יודע שיש מחבלים תפעל בכל הכוח והעוצמה שיש. על מוחמד דף זרקו 8 טונות של פצצות, אבל היכן שצריך כלים מדויקים יותר צה"ל יודע מה לעשות".
אתה מעריך שצה"ל יגיע לסינוואר?
"אני מעריך שזה רק עניין של זמן. חיסול דף היה איתות גם לסינוואר. יחד עם זאת, צריך להבין שמדובר במערכה ארוכה שתיקח הרבה מאוד זמן, ואני מקווה שהמערכה הזאת תיצור את התנאים המיטביים ואת הלחץ הנכון לשחרור חטופים".
יש חשש שאולי דווקא הכוח שאתה סובר שישראל צריכה להפעיל יקשיח את עמדות חמאס?
"קשה מאוד לדעת. כולנו עושים אין סוף ספקולציות ומנסים להיכנס לראש של הצד השני, אבל אני מאמין שאם החבל יהיה כרוך מספיק חזק על צווארו של חמאס ויהיה לחץ צבאי משמעותי סביר שהם ישתמשו בחטופים להורדת הלחץ, להרוויח עוד זמן, ואז אולי נזכה לראות כמה חטופים. אני לא חושב שבשום דרך אחרת חמאס יסכים לנדב לנו מעצמו חטופים".
החטופים הם סוג של ביטוח חיים לסינוואר, איזה אינטרס יש לו לשחרר אותם?
"כמו שאמרתי, הדבר הכי חשוב לחמאס הוא השרידות של המשטר שלו. אני כן מאמין לסינוואר שהוא מוכן לאבד את חייו למען השרידות השלטונית והצבאית של חמאס. המאבק הוא למעשה על זה, והוא עדיין לא הוכרע", הוא מציין. "זה מאבק מתמשך, ולכן אנחנו נדרשים להמון אורך רוח, סבלנות, עמידה איתנה ונחישות. הבעיה איתנו, שהציבור הישראלי רוצה הכול כאן ועכשיו. כאן ועכשיו את החטופים. כאן ועכשיו לסיים את המלחמה. וזה פשוט לא עובד ככה. זו מלחמת התשה, וכך האויב גם מתייחס לזה. לנו יותר קשה להתמודד עם התפיסה הזאת. היא גובה מאיתנו מחירים וזה כמובן מאוד קשה ומאתגר. אם ביום שנסיים את המבצע הצבאי לא נמוטט לגמרי את החמאס, גם את יכולותיו הצבאיות וגם את יכולותיו השלטוניות, כלומר יהיה חמאס שיהיה מסוגל לשלוט על חלקים גדולים של הרצועה - אז אנחנו במידה רבה הפסדנו", הוא מזהיר. "הם בעצמם מבינים את זה, ואני חושב שגם ההנהגה שלנו מבינה את זה, גם הצבאית וגם המדינית. על זה יקום וייפול דבר".
להערכתך הניצחון על חמאס הוא בר השגה?
"חד וחלק. אם נמשיך באותה התמדה ובאותה נחישות הניצחון הוא ריאלי. בסופו של דבר, רצועת עזה היא אזור מוגבל ולא גדול. וכשאנחנו יושבים בציר פילדלפי וכשאנחנו נמצאים ושולטים באש ובאמצעים על כל שטח הרצועה ועל מה שנכנס ומה שיוצא וממשיכים להרוג שם כל מי שקם נגדנו ולאסוף מודיעין - אז זה ייקח זמן, אבל בהחלט אפשר להגיע להגשמת המטרה".
***