בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) פרסם (שישי) את חוות דעת משפטית בנוגע לשאלה האם השליטה של ישראל ביו"ש היא חוקית.

מדובר בפעם הראשונה שבית הדין מפרסם עמדה משפטית העוסקת בשליטה הישראלית ביהודה, שומרון ומזרח ירושלים.

נשיא בית הדין הבינלאומי לצדק השופט נוואף סלאם הלבנוני, שהתבטא רבות בעבר נגד ישראל, קורא את עיקרי חוות הדעת המייעצת. לדבריו, "ביה"ד קובע שהשאלות שהפנתה עצרת האו"ם חוקיות, והבקשות נעשו בהתאם לאמנת רומא ונוהל ביה"ד ויש להם סמכות".

"אין סיבות מסבירות את הדעת לדחות את בקשת העצרת לחוות דעת משפטית. בית הדין רק צריך לאפיין את התנהלותה של ישראל, ובתאם לכך לבדוק אם היא בהלימה לחוק הבין-לאומי או לא", אמר.

"השטח הפלסטיני הכבוש נחשב יחידה גיאוגרפית אחת מבחינת החוק הבין-לאומי, שיש לשמורה. לכן, כל התייחסות תהיה לשטח כולו. לגבי ירושלים - בית הדין רואה את בקשת העצרת ככזו המוגבלת למזרח ירושלים".

עוד על פי בית הדין: "רצועת עזה גם היא חלק מהשטח הכבוש. ישראל יצאה מעזה ב-2005. השאלה אינה אם הכוח הכובש יצא מהשטח, אלא אם הוא עודו שולט בשטח. ישראל עדיין מסוגלת לשלוט ברצועת עזה בהיבטים מסוימים ודאי מאז 7 באוקטובר. לכן ההתנתקות לא שחררה לחלוטין את ישראל ממחויבויותיה".

חוות הדעת אינה מחייבת ולא תוביל באופן מיידי לאכיפת מהלכים כלשהם נגד ישראל, אך עשויות להיות לה השלכות משמעותיות מצד מדינות בעולם.

בין המדינות שהופיעו בפני בית הדין: דרום אפריקה, ערב הסעודית, הולנד, קובה, מצרים, איחוד האמירויות הערביות, ארה"ב, רוסיה, צרפת, סין, יפן, ירדן, פקיסטן, אינדונזיה, קטאר, בריטניה, סודן, שווייץ, ספרד והונגריה. ישראל החרימה את ההליך ולא התייצבה בפני בית הדין בנימוק שאין לביה"ד סמכות לדון בנושא וכי מדובר בניצול פוליטי של ביה"ד.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב להחלטה וגינה אותה, "העם היהודי אינו כובש בארצו - לא בבירתנו הנצחית ירושלים ולא בנחלת אבותינו ביהודה ושומרון. שום החלטה שקרית בהאג לא תעוות אמת היסטורית זאת וכך גם לא ניתן לערער על חוקיות ההתיישבות הישראלית בכל שטחי מולדתנו".

בישראל הגיבו להחלטת בית הדין בהאג, "ישראל דוחה את חוות הדעת המייעצת של ביה"ד הבינ"ל לצדק (ICJ) שפורסמה היום ביחס לסכסוך הישראלי-פלסטיני. למרבה הצער, חוות הדעת שגויה מן היסוד. היא מערבבת בין פוליטיקה למשפט. היא מחדירה את הפוליטיקה ממסדרונות האו"ם בניו יורק לאולמות המשפט של בית הדין בהאג".

"חוות הדעת מנותקת לחלוטין מהמציאות במזרח התיכון: בזמן שחמאס, איראן וגורמי טרור נוספים תוקפים את ישראל משבע חזיתות - כולל עזה ויהודה ושומרון - כדי להשמידה, ולאחר הטבח הגדול ביותר של יהודים מאז השואה, חוות הדעת מתעלמת מהזוועות שהתחוללו ב-7 באוקטובר ומההכרח הביטחוני של ישראל להגן על שטחה ואזרחיה.

חוות הדעת מנוגדת לעקרון המנחה שעמד בבסיס כל הסכמי השלום וההסדרים שהושגו עד כה בין ישראל ושכנותיה, לפיו פתרון הסכסוך מתאפשר רק באמצעות משא ומתן ישיר בין הצדדים. חוות הדעת רק מרחיקה את הסיכוי לפתרון הסכסוך. הרשות הפלסטינית שיזמה את המהלך אינה מעוניינת בשלום, אלא בהטלת רפש כוזב בישראל. שלום מושג רק באמצעות מו"מ ישיר בין הצדדים, והרשות הפלסטינית לא תוכל להתחמק מכך באמצעות פנייה לטריבונלים בינ"ל.

יודגש, כי חוות הדעת היא חד-צדדית באופן בוטה. היא מתעלמת מהעבר - מזכויותיה ההיסטוריות של מדינת ישראל ושל העם היהודי בארץ ישראל; היא מנותקת מהווה - מהמציאות בשטח ומהמציאות ההסכמית בין הצדדים; והיא מסוכנת לעתיד - היא מרחיקה את הצדדים מהפתרון היחידי האפשרי שהוא מו"מ ישיר".

"עוד יש להבהיר כי חוות הדעת שפורסמה היום היא חוות דעת מייעצת והיא אינה מחייבת משפטית. מדינת ישראל היא מדינת חוק בעלת מערכת משפט עצמאית ומוערכת, היא מחויבת למשפט ולדין הבינ"ל, והיא תמשיך להגן על אזרחיה בהתאם לחוק הבינ"ל".