
עם הרב יהונתן זומר, ראש ישיבת בני עקיבא מרון, שוחחנו על אתגרי השנה האחרונה וההיערכות לקראת אתגרי ההמשך על רקע המציאות הביטחונית המורכבת בצפון.
"בשמחת תורה לפני שנה ורבע היינו בבית, ושם זה פוגש אותנו. באופן אישי מיד גויסתי, כמו חלק לא קטן של צוות המחנכים", מספר הרב זומר. ובעוד חלק מהצוות מגויס החלק האחר המתין להנחיות שיאפשרו חזרה ללימודים, ועד אז המשיך שאר הצוות להוביל את הלימודים בישיבה מרחוק. המתכונת שתורגלה בתקופת הקורונה שבה לחיים.
לאחר תקופה של כחודש ניתן האישור לשוב וללמוד בישיבה עצמה. הרב זומר מספר על תופעה שהדהימה את הצוות עצמו כאשר גילה שכמעט מאה אחוז מההורים שולחים את ילדיהם ללימודים בישיבה. "למעט שניים כולם חזרו בשמחה, אמון מלא של ההורים ואנחנו מלאי התפעלות על כך, כי חזרו כאן לתקופה מאתגרת שבה סופגים מדי פעם מטחי רקטות, נכנסים למקלטים וממשיכים ללמוד והתלמידים שמחים וההורים ממשיכים לשלוח את הילדים שבו אחרי שבוע. זה בהחלט מרשים".
לפרטים נוספים ולהרשמה על ישיבת בני עקיבא מירון לחצו כאן
האמון שאותו הביעו ההורים נמשך גם אחרי ההתגייסות הראשונית של ראשית המערכה. גם כאשר המשיכה המציאות להיות מורכבת במשך חודשים קדימה וטילים וכטב"מים היו לחלק משגרת הצפון, המשיכו ההורים לשלוח את הילדים ללימודים. "הופתענו. זה היה מאוד מרשים. הייתי מגויס בכל החודשים האחרונים, אבל הצוות התנהל בשיתוף פעולה מלא עם ההורים. בכל ירי רקטות נכנסים למקלטים ומדווחים להורים שהכול תקין וממשיכים ללמוד", אומר הרב זומר ומציין כי לישיבה הייתה גם סיעתא דישמיא לא מבוטלת כאשר לא הייתה פגיעת רקטות בתוך שטח הישיבה אלא רק מסביב, בהר מרון ובמושב. "ההבנה הייתה שיש מרחבים מוגנים והתלמידים מתורגלים. הייתה כאן התנהלות טובה שהביאה את ההורים לשלוח אותם".
חוויית ההתמודדות עם האתגר הביטחוני, משוכנע גם הרב זומר, מהווה למעשה נדבך נוסף בעיצובם האישי של התלמידים שסיפרו בשיחות על תחושת חוזק שנולדה בתקופה הזו. "הצפון בתקופה קשה, חקלאים צריכים עזרה וגם בשגרה התלמידים יוצאים יומיים בשבוע להתנדב בחקלאות, וכאן היתה תוספת חיזוק של הצורך בעניין הזה. החבר'ה המשיכו לתרום לעזור ולהתנדב כאן במועצה. זה היה מעבר ללשרוד כאן".
הרב זומר מספר על התגובות המופתעות שהוא מקבל מתושבי שאר חלקי הארץ שמשתאים לגלות שהישיבה ממשיכה ללמוד ותלמידיה גם ממשיכים להתנדב ולעסוק בחקלאות. "צריך להזכיר שגם רשת בני עקיבא והפיקוח ליוו אותנו כל הזמן מתוך הערכה ועודדו אותנו. הצוות עבד קשה מאוד, אבל לתלמידים הייתה בסך הכול תקופה טובה".
על רקע כל זאת שאלנו את הרב זומר אודות הקושי, אם יש כזה, להביא להרשמת תלמידים חדשים לשנת הלימודים הבאה, והרב מספר כי "בשנה שעברה היה קושי. הייתה מכה לא קטנה בגיוס, ולא מכה קטנה בכנף. מי שהיה פה הרגיש טוב והיה אמון, אבל להביא מבחוץ היה קשה, ולכן כיתה ט' קטנה יותר משמעותית מהכיתות שמעליה, אבל השנה יש הרבה התעניינות והרבה פניות. העשייה שלנו נמצאת בשיא של תנופה ובנתיים אנחנו מרגישים שהרצון מתגבר וההתעניינות חוזרת למה שהיה".
לפרטים נוספים ולהרשמה על ישיבת בני עקיבא מירון לחצו כאן
הרב זומר מרחיב מעט ומספר על תכנית הלימודים הייחודית של הישיבה, שגם לה תרומה להתעניינות הרבה שהישיבה מקבלת. תכנית זו מתנהלת זו השנה השלישית תחת הכותרת 'בית מדרש גלילי'. התכנית, מספר הרב זומר, צברה תאוצה עד ראשית המלחמה וכעת מקווים בישיבה לתנופה מחודשת שלה.
"ההשראה שלנו היא מתקופת התנאים בגליל שבה תלמידי חכמים שילבו לימוד תורה עם עבודת האדמה. זו ההשראה שלנו. התכנית היא קודם כל בית מדרש, קודם כל תורה ומתוך כך יוצאים לנתינה ועבודה חקלאית שהיא חיבור לאדמה, עשייה ובניין האישיות התורנית. זה מתבטא בשני בקרים בשבוע שבהם שיוצאים לעבודה חקלאית, לצד לימודי תיכון מלאים ואחוזי בגרות קרובים למאה אחוזים. בנוסף העצמה חברתית היא הרגל הנוספת של השולחן שלנו. זו תכנית שבה פעמיים בשנה יוצאים ל-4-5 ימים בשטח עם תוכן ולימוד כחלק מההעצמה והבניין וכל זה בתוך פנימייה במקום מדהים, מעבר לקרבה לציון הרשב"י, זה הנוף של הגליל, המקום הרחב והמאפשר עם חוגים ואפשרויות רבות מאוד לתלמידים להתפתח מעבר ללימודים".
על הנכונות של הורים בתקופה זו לשמוע על תכניות לימוד שחורגות לכאורה מתבניות הלימודים הוותיקות והמסורתיות, אומר הרב זומר: "אנחנו בדור אחר. כמחנך וכהורה אני מאוד מברך על המגוון שנותן לתלמיד אפשרות להתפתח בהתאם לאישיות שלו במסלול שבו הוא ישמח. זו ברכה מאוד גדולה. התקדמנו".
ומה הלאה במציאות המורכבת והלא ברורה בהיבט הביטחוני? "למדנו בשנה האחרונה את היכולת שלנו לבנות תכנית ולתת מענה נכון וגם ראינו את הסיעתא דשמיא שליוותה אותנו לאורך כל התקופה. אנחנו בביטחון ובמצב טוב, ונוסיף לכך שהאיום הגדול מאוד של התקפה מצד מחבלי רדואן כמו באזור הדרום, האיום הזה עבר ברוך ה' ותודות לצה"ל על העבודה המדהימה, כך שאנחנו לא נמצאים בחשש גדול. במשך עשרות שנים של חיים במדינה אנשי העוטף חיו כך והמשיכו לצמוח ולהתפתח, ואם ניזכר עוד אחורה, תושבי הצפון המשיכו לחיות ולגדול כשהגולן היה בידי הסורים. זה משהו שאנחנו יודעים לעשות ואפילו מתחזקים תוך כדי".
בעיני הרב זומר המציאות היומיומית בישיבה ובכלל היא לא פחות מנס מתמשך. "אני מסתובב עם המילה נס כל הזמן. נס שהצוות גילה את הכוחות העצומים להוביל ישיבה בלי ראש ישיבה, בלי ר"מים ובלי מחנכים, נס שההורים נתנו אמון ונס שהתלמידים הגיעו ולקחו את זה בצורה טובה, לא נחלשו אלא התחזקו. בפינה הקטנה שלנו בצפון אנחנו מרגישים ממש נס".
לפרטים נוספים ולהרשמה על ישיבת בני עקיבא מירון לחצו כאן






