סיפו"ש! (סיפור לשבת III) בקצרה

<> ללא שום, פתוח ואשמח לרעיונות <>

 

"תבין" היא אמרה לי "מזלכם שיש נשים בעולם, כי בלעדינו, ספרי ההסטוריה היו מתומצתים על פנקסי A7, 'יומיים וחצי אחרי שהאדם הקדמון גילה את הפלייסטישן, הוא מת ברעב' ". כתבה 'מ.ש.ל' על מפית, והגישה לי אותה.
"נשים הן המין החלש, בלי גברים, אפילו פלייסטיישן לא היה" הסברתי " וחוץ מזה, אני לא צריך אישה שתדאג לי, את פשוט נהנת מזה, ואין לי לב להרוס לך".
"אתה לא מסוגל להכין ארוחה נורמלית" היא ירתה את הצפוי מראש.
"יודעת מה?! מחר - ארוחת ערב אצלי!" פלטתי.
"יודע מה? סגרנו".
לעזאזל.

 

200 גרם , 250 גרם, בקטנה, לא שיחסתי מדע מדויק לקמח, לסוכר, או לשאריות של הביצים, השמן, ואבקת האפיה, האופים הגדולים לא משתמשים במתכונים, זה ידוע, אפיה זו אומנות, ואסור לכבול את האומנות בכוסות מדידה.
האמת, מטבח לא המגרש הביתי שלי, את ילדותי העברתי ב"תפסיק להסתובב לי בין הרגלים! יום שישי היום... לכל הרוחות" אמרות שעזרו לי מאוד בפיתוח הביטחון העצמי שלי, אבל שבוע שעבר אליהו קנה לי איזה ספר בישול לגברים, ומשפטים כמו  'זה לא בעיה' ו'ציק צאק' עזרו לי להגיע להחלטה החפוזה והטיפשית הזאת.


לא שאני מבין איך פסטה, סלט, ועוגת שקדים הולכים ביחד, אבל אני יודע שבנות אוהבות עוגות, פסטה קל לבשל, וסלט לא יכול להכשל.
איי, עוגות, שירה לא מפסיקה לדבר על עוגות. את האמת, היא לא מפסיקה לדבר לרגע, אבל אבא שלה מוסכניק, ואני צריך להעביר את הרכב של אבא שלי טסט בעוד שבועיים, אז גוררים.


כבר תשע, סגרנו על תשע ועשרים, אוקי, ספירת מלאי,  שתי צלחות, שתי כוסות, סכין ומזלג לכל אחד, מלח, פלפל, להדליק נרות? לא, זה מוגזם, נראה לי אני גם אחליף את הדיסק הזה, זה פועל רק בסרטים, איפה היינו? אה כן,  סיר פסטה, סלט, עוגה שנראת טוב מהמצופה, אני, דאודורנט, וביטחון עצמי סביר. כל מה שחשוב -נמצא.


שירה הקדימה בשבע דקות, נתתי לה לדפוק על הדלת שלוש פעמים, למרות שעמדתי בצידה השני עוד לפני הדפיקה הראשונה. פתחתי. "שירה!" עשיתי פרצוף מופתע "הקדמת", היא חייכה, נכנסה פנימה, והניחה את המעיל שלה על מתלה בצד "כן, האוטובוס החליט להגיע היום בזמן".
"אז מה הכנת לנו היום?" אמרה תוך שהיא סורקת את השולחן ספק-מכובד שהכנתי לה "ממתי מכינים עוגה לארוחת ערב?" שאלה עוד לפני שהספקתי להגיב, זה הדבר הראשון שיש לה לומר? 
"זה לא סתם עוגה, זו עוגת שקדים, במיוחד בשבילך!" התעלמתי מההקשר.
"אתה לא רציני, נכון?!" ממתי יש לה משהו נגד עוגות? 
"כן, רציני, זו עוגה בשבילך, השקעתי!"
"רועי, אני אלרגית לשקדים. אתה יודע מה היה קורה אם הייתי אוכלת מזה?!"
"אני יכול לדמיין את זה.. מעדיף שלא. מאיפה הייתי צריך לדעת שאת אלרגית?"
"אני אמרתי לך את זה בדייט השני שלנו! אתה בכלל מקשיב למה שאני אומרת?!!" הערב התדרדר במהירות העולה על ההגיון,
"בטח שאני מקשיב! אבל את מדברת המון, קשה לעקוב, לסכם, ולזכור את כל מה שעובר ביננו.."
"מה נראה לך 'מדברת המון'? אתה פשוט סותם כל הזמן! וכן! אני מצפה שתזכור מה עלול להרוג אותי!"


הדלת של הבית נפתחה, השתרר שקט נורא, נועה, אחותי, נכנסה פנימה "היי רועי, אה, זו הזאת שלא סותמת את הפה?"

 

שירה תקעה בי מבט מאוכזב-מתוסכל-עצבני-רעב, הוציאה את האוויר ששמרה בפנים עד אותו הרגע, הסתובבה, ויצאה החוצה. הדלת נשארה פתוחה. 
הסתכלתי על נועה, נועה הסתכלה עלי, אחרי זה הסתכלה על הדלת "שאני אסגור אותה?" נפנפתי את היד כאות ל'כן'.
"רוצה לאכול ביחד? בישלתי פסטה".
" כל הסיר שרוף, אני לא רוצה לחשוב מה יש בפנים".
"יש סלט".
אכלנו דוממים, "תרד ממנה, בכלל לא התאמתם".
הנהנתי. 


וכשסיימתי לשטוף סירים בשתיים בלילה, המכסה נפל לכיור, והעיר את אימא.
לכל סיר יש מיכסה, כידוע, אבל מכסים עושים המון רעש, אז נראה לי שאני אוותר על שלי כרגע.

 

סיפו"שים קודמים:

שבוע ראשון: "אהבה ממרחקים"

שבוע שני:  "בעזרת השם \ אות היא לעולם." 

 

 

שבת שלום, ופורים שמח!!

הסיפור נגמר ככה?נקודה טובה
הסיפור נגמר ככה?נקודה טובה
את האמת- הוא התחיל ככהבקצרה

משחק המילים עם הסיר הגיע בהתחלה(אחרי מקרה אמיתי!), ועליו בניתי את הסיפור עצמו.

סיפור מצויין, משעשערון א.ד
ממש אהבתי!
תודה רבה!בקצרה
אווץ'מרב.
כתוב יפה.. מעניין..
הזכיר לי כתיבה שקראתי פעם אבל לא זוכרת של מי..
עשית לי עצוב, למען האמתנפתלי הדג

יפה מאוד, יש לך סגנון טוב.

עצוב...בן-ציון

כתוב יפה מאוד,

מה שעושה את זה עוד יותר עצוב...

תודה רבה לכם!!בקצרה
עשיתם לי טוב על הלב
עוד עוד עוד!!נולאית
בס"ד
כתיבה כייפית ומפתיעה!
חח, בכיף, היום בערב - סיפור חדשבקצרה
בגלל שיום שישי צפוף, החלטתי להעביר את הסיפוש לחמישי בלילה.

ותודה!
חחח אהבתי סיפור יפה, משעשע רוש לילה.
חחחח הסוף חזק.דניאל55

ובכללי סיפור מעולה. ישך יותר טובים... אבל עדיין

חח, כן, בסוף גם הם יגיעו בקצרה

תודה!

איזה כיףיוני

כיף לקרוא! 

 

איזה כיף לשמוע בקצרהאחרונה
...אני הנני כאינני

@געגוע~ הרבה זמן שלא כתבת לנו..

משתוקקים

שברי חרס ואור יקרותחוזר

רפאל, ששמו נחצב בלב התפילה "רפאנו השם ונרפא", חש שחייו הפכו לבית מלאכה נטוש, שבו האור היחיד הוא נורה דולקת בחצי כוח, תלויה על בלימה. הוא היה איש תורה ומעשה, שהאמין כי בניין הנישואין הוא מקדש מעט – והוא גילה, באיחור כואב, כי המקדש שלו נבנה על חולות נודדים.

בחירתו ברחל (כך נקרא לה), הייתה פעם ככוס יין משובח בקידוש של שבת: נוצצת, מבטיחה, ובריח משכר של אושר נצחי. כעת, לאחר עשור, נדמה היה שהיין החמיץ, והכוס עצמה הפכה לכלי חרס סדוק, שכל ניסיון למזוג לתוכו רגש נוסף גורם לנזילה איטית וכואבת אל תוך האדמה הצחיחה.

 

כשהיה מחפש את דרכו בין קפלי הגמרא, היה מוצא את "עץ החיים" – עץ יציב, מעוגן באדמת יראת שמיים. אך כששב הביתה, הרגיש כאילו נכנס למבוך קנים יבשים שכל מגע בהם מפיק רק קולות חריקה צורמים ודקירות קטנות. רחל הייתה עבורו כשמיים מעוננים בעונת גשמים שבוששו לבוא: הבטחה לרוויה, אך בפועל – רק אפור אינסופי החוסם את אור השמש.

הוא ניסה, שוב ושוב, "לשקם את הקירות". כל שיחה איתה הייתה עבורו כניסיון לחבר חלקי פאזל של שני עולמות שונים: הוא הגיש לה את הפינה שלו, המשוישת והחמה, והיא הניחה מולה קטע מתכת קר, חד ובלתי תואם. לא הייתה התנגשות גדולה, אלא חוסר מגע מוחלט, כמו שני נהרות הזורמים במקביל – קרובים מאוד, אך המים שלהם לעולם לא יתערבבו.

 

הציפייה שלו לבית מלא שלווה ותורה הייתה כאנייה עוגנת בנמל בטוח. הנישואין, לעומת זאת, הפכו לספינה המטלטלת בין גלי תשרי סוערים, גם כשבחוץ שרר שקט מוחלט. היא הייתה עבורו מפת דרכים הפוכה: כל צעד שלקח על פיה הוביל אותו הלאה מן המטרה, אל תוך שממה רגשית גדולה.

כשהיה יושב בבית המדרש, הלימוד היה לו "נר לרגליי" – בהיר, קרוב, ומאיר את הצעד הבא. בבית, ההרגשה הייתה כניסיון ללכת לאורו של כוכב רחוק מאוד, שאינו נותן אור ממשי אלא רק תזכורת כואבת למרחק הבלתי ניתן לגישור. המטפורה החדה ביותר שריחפה מעל ראשו הייתה זו: הוא חי חיים של צדיק במרתף, מוקף בקדושה פנימית, בעוד חלון המרתף שלו נפתח היישר אל רחוב סואן וריקני, שהוא אינו חלק ממנו, אך הוא כבול אליו.

 

בכל בוקר, כשענד את התפילין, הרגיש רפאל שהוא "קושר את עצמו לשמיים" באהבה ויראה. ובכל ערב, כשהתיישב ליד שולחן הבית, הרגיש שהוא "משחרר חבל" שאמור לחבר אותו לאדמה, רק כדי לגלות שאין שם קרקע יציבה לאחוז בה. זו הייתה הדילמה המרה שלו: הרצון להמשיך לבנות על יסודות רעועים, מתוך אמונה בכוחה של הקדושה, מול ההכרה שאהבה אינה רק "חיבור נשמתי" אלא גם "התאמה ארצית", ושלושתה אבדה מזמן.

 

כאשר הלך רפאל בדרכו הביתה, משתרך בין הבתים הירושלמיים, ליבו היה כמנורה שבורה בחדר חשוך: היא עדיין זוכרת את יעודה להפיץ אור, אך הלהבה הפנימית שלה רועדת על קנה, מסרבת להתרומם.

הוא נזכר ברחלי, זו שהייתה לו כאילן פורח לפני שנים, ימים בהם כל מילה שלה הייתה ניגון טהור באוזניו. היא הייתה עבורו "זהב טהור" המופיע בתיאורי המקדש, מבטיח שלמות ויופי שאין שני לו. אך החיים, כפי שגילה, הם לא תמיד מזהב.

 

הבחירה ברחל הנוכחית הייתה כהנחת אבן פינה של בניין – צעד חד-משמעי שאי אפשר לשנות. אך רחלי הראשונה, זו שאבדה, נותרה עבורו כתוכנית אדריכלית מושלמת שנגנזה, עליה הוא שב ומעיין בדמיונו, יודע שהיא לעולם לא תצא אל הפועל.

היא הייתה עבורו כבריכת מים צלולים במדבר צמא, מקור חיים שאותו החמיץ ברגע של עיוורון. כעת, כל מגע מחשבתי בו הוא בגדר "הצצה לגן נעול": יפה להפליא, אך אסורה לחלוטין. הוא למד לחיות עם הזיכרון הזה כעם "מכתב קודש" חתום: תוכן יקר וקדוש, אך שאי אפשר לפתוח ולקרוא שוב.

 

רפאל הרגיש כי הנישואין שלו הנוכחיים הם כ"שדה קוצים", שכל צעד בו דורש זהירות וכאב. רחלי האבודה הייתה "כוכב הצפון" שלו – מגדלור יציב שהראה לו תמיד את הדרך הביתה. כעת, אותו כוכב שקע מעבר לאופק, והותיר אותו לבדו להתמודד עם "שמיים שחורים" שבהם אין נקודת ייחוס אמיתית.

 

הוא הכיר בכך שאהבתו הישנה היא "חוב ששולם בדמעות": אין דרך להחזיר את הזמן לאחור, וכל ניסיון לחזור אל אותו רגש הוא כ"הפעלת שעון ישן" שאין בו עוד מחוגים. הוא יכול לשמוע את קול הטיקטוק של הזמן שאבד, אך השעה הנוכחית – והמציאות הנוכחית – כובלת אותו בהווה.

 

היה זה מאבק מתמיד בין "האמת הגדולה" של מחויבותו הדתית והמשפחתית, לבין "האמת הקטנה" של ליבו, שעדיין שמר על גחלת קטנה עבור אותו חלום ישן.

חברה הראתה לי. מה חושבים?שלום לך ארץ

משפחה יקרה!
ראיתי אותו רץ 
בדמי חייו, אחרי כלנית או כלב שובב
מנסה לחזר למרות המשבר
מצא אהובה בתוך הכאב
ראיתיו שטוף בזיכרונותיו על חבריו שאין הם עוד כאן

ולך אימא רציתי לומר
שאיתך אני אבלה
קרעתי את הדש
וישבתי על שרפרף
הלב שבור
שתיים מדם
ועוד אלפים, אלפים מהאומה הגדולה
ישבתי, ובכיתי, ונקרעתי לגזרים
את הלב שלי אפחד כבר לא ישלים
כעסתי, את העולם שברתי.
איתך אבא כבר לא דיברתי
דיברתי כמו אומללה
מה נראלך? אתה משוגע? אתה בכלל לא מבין מה לקחת!
רציתי לשבור אותך בחזרה
את הלב שלך. שלי. בעוצמה.
לנקום על מה שנלקח ולא אקבל לעולם
אבל נמשכתי אליך בחזרה
אל הלב של אבא
למרות שלקבל ממך כבר לא יכולתי יותר
 

אז רציתי לספר שהלב נשאר שבור. מרוסק לחתיכות.
גם אם את זה קשה לראות
אבל מה לעשות שכבר אמרת
"אין דבר שלם יותר מלב שבור"
אז אבא שתדע שלמרות הכל אני סולחת'ך 
גם אם מה שעשית לא צודק
כי מה לעשות אתה חכם פי אלף.

נב. אז אותך מדינה, עליך עדין חולמת.
בך אקים משפחה לתפארת.
אך תמיד אשאיר בך חותם
שעליך נקבר אהובי ולא חזר

היא כתבה, שומרת על זכויות יוצריםשלום לך ארץאחרונה
חיפוש קוראים לסיפור קצראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

 

פרטים על הספר:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

 

תקציר:

 

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

 


 

מדבראני הנני כאינני

מחפש מוצא, אולי איזו דרך

פתחתי פתח, האם יש בזה ערך?

שוב נפלתי, מי יקימני?

וכל כך התחננתי, פניך אנה ממני


מאמין בהסתר, בכל התפאורה

ואין עם מי לדבר, לזרוק בו מרה

ואם אשבר, כבר לא נותרה בי צורה

וכיצד אתחבר, אמצא כנגד עזרה


נזרקתי בבור, אין פנים אין אחור

רק עקרב ונחש, מעורפל מהשחור

שדים וקליפות, פרשת אחרי מות

מול עדשת מצלמות, תופפות עלמות.


והנפש במנוסה, מאלקים התביישה

המרחק שוב כיסה, ערוותה הלבושה

והוא קורא לה שובי, זהו שמה (מ)מכבר

שכחה זהותה, בשטטה במדבר.

"ולמוות לא נתנני"תמהון לבב
עבר עריכה על ידי תמהון לבב בתאריך י"ד בכסלו תשפ"ו 18:16

ראיתי כופר אחד, מת באיוולתו,

קרבן על מזבח מולדתו.

שורות שורות באו לסופדו ולבכותו.


 

"זה העלם! הצעיר בשנים – בכיר בניו של ריבון העולמים!

והוא כתכשיט בהיכלו! קדוש יאמר לו!"


 

ואני מהרהר...

הרי בחייו היה כה שחור,

ובמותו – הרב אומר: "אין כמוהו צחור!"

"אם פשע וסרח – כעת הריהו מלאך!"

"מותו – כפרתנו, מותו – כפרתו, ונפלאית נחלתו"


 

ואני??

אלוהים, יודע תעלומות

– האין אני כופר, פושע וסורח??

ומה לי בעולם כזה להיות גורלי כאורח

בשבט עברתך מזדעק וצורח?


 

אם גם למעלה יש ניסים ואנשים הופכים לקדושים

בגופה מחוללת

– לכזאת נפשי מייחלת.

ואם על כל פשעים יכסו חיים המשתתקים

– הנה כל סעיפיי משתוקקים.


 

אלוהים אתה ידעת,

גופי ונפשי – כבר שבורים...

אך רוחי ונשמתי עדיין רק אליך הם עורגים,

קח אותי אליך! כאותם ההרוגים.


 

אם זו המשמעות, להיות רק שלך,

טהור, נקי, דבוק בשלימות

– אני כבר לא יכול לחכות למות...

...רחל יהודייה בדםאחרונה
יש בזה משהו שמעביר רטט
חיפוש קוראים לסיפור קצראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

 

פרטים על הספר:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

 

תקציר:

 

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

 

...רחל יהודייה בדם

והפחד.

הפחד מהריק הזה.

הדבר הריק הזה שרוצה שאהיה כמוהו.

שאבלע בתוכו.

שאבלע את עצמי.

הפחד שיחזור.

הפחד שהוא שם.

אורב. עדיין מחפש אותי.

איזה נאמנות.

אנשים כל כך רוצים נאמנות כזו אה?!.

ואני רק רוצה שייתן לי. ייתן לי להישאר אני.

ייתן לי מקום. ישאיר אותי אני.

והפחד הזה נמצא שם.

ואני מרימה את הראש.

וממשיכה.

לתפוס מקום. שאני אני.

יפה. נסתר. גבוה.טויוטה

תודה.

יפייפה וכל-כך נכוןידידיה ג
...רחל יהודייה בדםאחרונה
תודה..

אולי יעניין אותך