דגם בית שני שהפך במרוצת השנים לסמל תיירותי בירושלים, עזב את משכנו הישן במתחם הולילנד ועבר אל משכנו החדש בצמוד להיכל הספר במוזיאון ישראל,ירושלים. הדגם נפתח לביקורים.
תהליך העברת הדגם בשלמותו והצבתו מחדש ארך מספר חודשים. היה זה מבצע מורכב בראשותו של צוות אנשי מקצוע מיומנים אשר הוכשרו לביצוע העבודה ומסיימים אותה בימים אלה. הדגם הועבר לאחר שפורק בעזרת מכשור משוכלל ומסורים זעירים ל-1000 חלקים. אלה הועברו בזה אחר זה למתחם החדש , הוצבו ברחבת בטון שהוכשרה במתחם והורכבו במקום בשיטת הלגו. כבמעשה פסיפס שולבו החלקים אחד לאחד כשהאחרון שהוצב במקומו היה מבנה בית המקדש והעזרות שמסביבו.
דגם בית שני משתרע על פני 2000 מטרים מרובעים. הדגם משחזר בקנה מידה של 1:50 את מראה העיר ירושלים בשנת 66 לספירה, אז הגיעה העיר לשיא גודלה והתפתחותה והשתרעה על שטח של כ-1,800 דונם. באותה שנה פרץ המרד הגדול ברומאים, אשר בסיומו חרבו המקדש והעיר. הדגם משקף איפוא את דמות העיר במלוא תפארתה והדרה, רגע לפני שחרבה.
הדגם נבנה בשנים 1962-1966 ביוזמת הנס קרוך, מקימו של מלון הולילנד לזכר בנו יעקב . השחזור נעשה אז על-ידי פרופ' מיכאל אבי יונה בהתבססו על המקורות בכתבי יוסף בן-מתתיהו, המשנה והתלמוד.
טכס פתיחה ממלכתי בהשתתפות שר התרבות מר אופיר פינס ושר התרבות, המדע, הטכנולוגיה והספורט יצחק הרצוג יתקיים במהלך השבוע הבא.
הדגם מוצב במרכזו של מתחם חדש המוקדש, יחד עם היכל הספר, ללימוד ההיסטוריה של ימי בית שני. מאז 1965 היכל הספר הוא משכנם של המגילות הגנוזות בנות אלפיים השנים. מגילות שנתגלו באזור מדבר יהודה, ובכללן כתבי היד העתיקים ביותר של התנ"ך. בהיכל הספר מוצגים כתבי-יד נדירים מאוחרים יותר של ספר הספרים כדוגמת "כתר ארם צובא". לצד הכתבים מוצגים ממצאים ארכאולוגים מחורבת קומראן.
מנהרה תת קרקעית חדשה יוצאת מרחבת היכל הספר אל גבעה סמוכה עליה מוצב הדגם. יחד עם אודיטוריום חדש והקמתו של מרכז מידע וחינוך, הופך מתחם היכל הספר על כל מרכיביו לאחד ממוקדי המשיכה התיירותיים החשובים ביותר בישראל.
בביקור במקום נחשף בפני המבקר סיפור צמיחתה של כת קומראן וסיפור המגילות, כל אלה בעזרת סרט עלילתי דוקומנטרי, מדריך קולי אינפורמטיבי ומדריך קולי מומחז, ותצוגה של פריטים ארכאולוגיים על רקע ירושלים והמקדש בשלהי הבית השני, הולדת הנצרות וראשיתה של היהדות הרבנית. נוסף על החוויה המוזיאלית ישמש המקום גם משכן לאמנויות (קונצרטים של מוסיקה סאקרה ומחזות) ומרכז לימי עיון, השתלמויות וסדנאות ופעילויות מגוונות לציבור הרחב.