זאת, לאחר שעתודות הקרקע שהוקצו לישובים החרדיים הקיימים נוצלו כבר במלואם, או שהם בשלבי הניצול הסופיים ובכלל זה: הישובים "ביתר עילית", "רמת בית שמש", "אלעד" ו"מודיעין עילית".

ח"כ הרב מאיר פרוש שיזם לאחרונה מספר דיונים בנושא עם ראשי המינהל, משרד הפנים, ומשרד השיכון, מציין, כי דרוש כעת תכנון מוקדם שיוכל לחסוך בעתיד חיכוך מיותר בין האוכלוסייה החרדית לבין אוכלוסיות אחרות, בהתחשב בצרכים המוכרים והיחודיים של משפחות שומרי מצוות.

לדבריו, תהליך תכנון הקרקעות וזמינותן לבנייה, קובע למעשה את היקף היצע הדיור בטווח הבינוני והארוך. "מאחר שאישור סטטוטורי של תוכניות לבנייה למגורים במדינה הוא תהליך מורכב האורך זמן רב – קיים צוואר בקבוק בהליך התכנוני של אישור תוכניות בניין ערים (תב"ע) והוצאת היתרי בנייה ע"י וועדות התכנון. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד בהתארכות משך הזמן הנדרש, לאישור תוכניות בנייה למגורים".

בדיונים השונים השתתפו: הרב צבי כהן ראש המועצה אלעד, הרב מאיר רובינשטיין מ"מ ראש העיר ביתר עילית, מר מרדכי חורש מנהל אגף התכנון בית שמש, אדריכל שמאי אסיף- ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, יעקב אפרתי- מנהל מינהל מקרקעי ישראל, ובכירים נוספים בשני המשרדים. סמנכ"ל לתכנון ולפיתוח במינהל, דן סתו, הציע לבחון הקמת שכונות חדשות לחרדים בישובים הבאים: באר שבע, אופקים, שדרות, נתיבות, ערד, קרית גת, לוד, רמלה, גבעת זאב, קריית מלאכי. כמו כן, הוצע לבחון הקמת שכונה גדולה בחריש. אדריכל שמאי אסיף ממשרד הפנים סבור, כי הפתרון המיטבי לאוכלוסיה החרדית הוא בהקמת עיר חדשה, באיזור פריפריאלי לאיזורי הביקוש במדינה ויתכן שחריש היא התשובה הנכונה.

בסידרת הדיונים הועלתה גם סוגיית מבני הציבור ובעיקר החסר הבולט במבני חינוך, וכן גם החסר במקומות תעסוקה ביישובים החרדיים הקיימים. הוחלט, שבתהליך התכנון יינתן מענה לכלל התשתיות הנדרשות לאוכלוסיה החרדית, במטרה לצמצם למינימום את ההישענות של המאכלסים לערים הגדולות הסמוכות, האופיינית כיום בישובים הקיימים. סוגיית מבני החינוך בשכונות החרדיות הקיימות והעתידיות תועלה גם בנפרד, בפני מנכ"ל משרד החינוך מר אבואב.

בדיונים הועלתה גם השאלה העקרונית: מהו הסף המינימלי לגודל קהילה חרדית. הדעה המוסכמת היא, שלצורך תפקוד ראוי נדרשות לפחות כ- 5,000 משפחות. עם זאת, לצורך הרחבת יישוב הסמוך לחרדי – דוגמת צור הדסה וביתר עילית – ניתן להסתפק גם ב- 1,000 משפחות, היות וביכולתן להישען במידת מה על היישוב הסמוך.

ח"כ פרוש הודיע, כי ישתף את ראשי הישובים החרדיים הקיימים ביישום התכנון העתידי הלכה למעשה, "לאור הידע והניסיון העצום שצברו עד כה".