השר לבטחון פנים, אבי דיכטר, אמר הבוקר בראיון לגל"צ כי תמורת שלום אמת יש לפעול בכל מהלך מדיני שיתבקש. באשר לויתור על הגולן אמר ש"אנו מכירים את המחירים. אנחנו מנוסים במתן מחירים, הלכנו בשני מקרים מול שתי מדינות, מצרים וירדן, והסדרנו את הדברים. ניסינו מול הרשות הפלסטינית ולצערנו לא צלח הדבר, אבל זה לא אומר שמול מדינות אחרות כמו לבנון או סוריה זה לא יצלח, ואולי זה יבהיר גם לפלסטינים שאין סיכוי לאף מדינה להשיג הישגים בלחימה נגדנו".

את הדברים אמר כשנשאל באשר לאפשרות להסכם שלום עם לבנון לנוכח דבריו של ראש ממשלת לבנון אתמול לפיהם ניתן למנף את הטרגדיה הלבנונית לשלום. דיכטר סבור שעל אף שיתכן קיום הסכם עם לבנון הרי שלא ניתן להתעלם מהשפעתה של סוריה בגזרה זו ועל כן יש לבחון כל דרך להגיע להסכם עימה.

"ישראל יכולה ליזום את זה. בסופו של דבר, היוזמות בסוגיות הללו הן של צד שלישי - וצד שלישי בעולם יש במכביר. אם צד שלישי יפנה אלינו, צריך להשיב בחיוב", אמר דיכטר.

תגובות לדבריו של דיכטר:

בשמאל נשמעים קולות תמיכה בדברי דיכטר. שרת החינוך יולי תמיר, ממקימות 'שלום עכשיו' מביעה תמיכה בדברי השר לבטחון פנים ואומרת שלאחר כשלון המהלכים החד צדדיים הגיעה העת להידברות.

גם במר"ץ מביעים תמיכה בדברים. יושבת ראש הסיעה, ח"כ זהבה גלאון שמחה על התבטאות דיכטר ואומרת ש"עדיף שלום עם סוריה בלי רמת הגולן מאשר רמת הגולן בלי שלום".

ח"כ רן כהן ממר"צ אומר כי כעת הזמן לעשיית הסכם שלום עם סוריה. "הרוב חושבים שאנו כרגע בהמתנה לסיבוב הבא של המלחמה, אך המיעוט הוא ביניהם. דיכטר ואני סוברים כי יש לעשות הכל כדי שלא תהיה מלחמה הבאה. הכלי היחידי לכך הוא מו"מ להסכם שלום", אומר כהן.

לעומתם אומר חבר הכנסת אפי איתם, תושב רמת הגולן, בתגובה לדברי השר דיכטר כי "הסכסוך שלנו עם סוריה הוא כבר לא טריטוריאלי, ולכן נסיגה מרמת הגולן רק תסכן את בטחון ישראל. סוריה קשרה את עצמה עם ציר הרשע של חיזבאללה ואיראן ומטרתה להשמיד את ישראל והיא איננה יכולה להיות פרטנר להידברות. הממשלה מסרבת ללמוד את הלקח מהנסיגות מלבנון ובעזה שרק הגבירו את הסכנה לבטחון ישראל".

ח"כ עותניאל שנלר מקדימה אמר היום כי "כל מי שמדבר היום על מחלוקות בעם עושה טעות. אנו צריכים ליצור כעת אחדות בציבור הישראלי, צריך אחדות בתוכינו "לכל אחד יש אג'נדה משלו אך יש לנו מדינה אחת, חברה ישראלית אחת שנמצאת כעת בסערה. צריך לרדת מהאג'נדות של כל אחד וראשית כל לייצב את הספינה", אמר שנלר.

ח"כ יובל שייטניץ (ליכוד) אומר כי אין מנוס מועדת חקירה ממלכתית, "חקירה לא רק צריך שתיעשה בצורה רצינית אלא גם שתיראה רצינית", אמר. שטייניץ הוסיף כי הוא לא הצליח להבין את ההיגיון שבדברים על הסכם שלום עם סוריה כפי שהתבטא הבוקר השר דיכטר, "האם זהו הפרס לסורים על נאומו הרצחני של אסד?, אני מתקומם על כך שיש אנשים שאומרים שכל בעיה נפתור עם ויתור על רמת הגולן. רמת הגולן היא ישראל וקריטית לקיומה וביטחונה... מו"מ עם סוריה יתכן רק אם סוריה תבין כי רמת הגולן היא ישראל. יש ברמת הגולן רוב יהודי ברור", אמר.

ח"כ גלעד ארדן (הליכוד) אומר כי הדיבורים על הסכם שלום עם סוריה הם "ניסיון של קדימה ולשכת רה"מ להסית את תשומת הלב הציבורית מכישלונות המערכה לכיוון של פנטזיה על הסכם שלום". ארדן הוסיף "צר לי שדווקא השר לביטחון פנים משתתף בכך", כך מוסר כתבנו ידידיה כהן.

ח"כ אריה אלדד מהאיחוד הלאומי אומר בתגובה לדברים כי "באותו הגיון יציע ודאי דיכטר לתת את הגליל לאירן, אם היא תואיל בטובה לירות בנו 4000 רקטות. מי שלא מבין שהמשוואה שטחים תמורת שלום מעולם לא פעלה והביאה רק לשפיכות דמים נוספת מוטב לו לא לתת עצות בעניני ביטחון".

בוועד מתיישבי גוש קטיף התחלחלו לשמוע את השר שאחראי לביטחון הפנים של מדינת ישראל קורא לנסיגה מרמת הגולן "לאחר כל מה שעברנו בצפון ובדרום". הועד מבהיר שהכישלון של ממשלת אולמרט מתחיל כבר בימי ההתנתקות בזמן שבכירי ממשלת אולמרט נפלו בשבי קונספציית הנסיגות הסופנית, כהגדרתם.


ליאור כלפא, יו"ר ועד מתיישבי גוש קטיף: "לנוכח הידרדרות הביטחון הלאומי של המדינה בשנה שחלפה מאז הנסיגה מגוש קטיף, אנו מתמודדים עם התובנה המצמררת שקורבננו היה קורבן שווא. לא ייתכן שבכירי ממשלת בנות היענה ימשיכו לטמון את ראשם בחול, ישכפלו את כישלון ההתנתקות ויקריבו גם את אחינו תושבי רמת הגולן או יהודה ושומרון, רק בגלל שהם לא מעיזים לרדת מהעץ עליו הם עלו - להביט בעיני הציבור ולומר טעינו. הציבור שואל את עצמו כיצד נפלו בכירי ממשלת אולמרט בשבי קונספציית הנסיגות הסופנית".