סוגי הדם העיקריים המוכרים לכולנו הם A,B,O וגורם ה- Rh. מלבד סוגי הדם האלה ישנם בעולם אנשים שלהם יש, בנוסף, גם תת-סוגי דם נדירים ביותר .
שירותי הדם של מד"א הקימו מאגר ארצי של תורמי דם נדירים כאלה, עבור מטופלים בעלי סוג דם דומה, הנזקקים לקבלת עירוי מנות דם להצלת חייהם.
בכנס של בעלי סוג דם נדיר, שיערך בשירותי הדם במסגרת יום תורם הדם הבינלאומי החל היום תספר אמא של מטופל על החשיבות הגדולה של המעבדה הארצית לאפיון נוגדנים וזיהוי קבוצות דם נדירות ומאגר התורמים המיוחדים והנדירים, דרך סיפורו האישי של בנה: נ. הוא נער בן 12, הסובל מתלסמיה, שהיא מחלה תורשתית הגורמת לחוסר דם קשה והנזקק לקבל עירוי דם אחת למספר שבועות, לכל ימי חייו. במהלך 12 שנותיו קיבל נ. מאות רבות של מנות.
בשל העירויים הרבים שקיבל לאורך שנים פיתח 5 נוגדנים שונים כנגד אנטיגנים של קבוצות דם- מה שמקשה מאוד על מציאת מנות דם מתאימות עבורו (הסיכוי למציאת מנת דם מתאימה הוא 1:10,000).
בשנים האחרונות קיבל נ. לפחות 200 מנות דם מיוחדות, שנמצאו לאחר עבודה מאומצת של עובדי המעבדה הארצית לזיהוי קבוצות דם נדירות במד"א, שחיפשו ואיתרו עבורו תורמים מיוחדים, שמנות הדם שלהם מתאימות לשילוב הנוגדנים שפיתח.
בזכות המאמץ שעושים שירותי הדם של מד"א לאיתור מנות דם עבור בנה, הנער יכול לנהל אורח חיים תקין כמו כל נער מתבגר אחר ולהשתלב בחברתם כאחד מהם, לעסוק בספורט ולקחת חלק בטיולים מאתגרים "ללא תרומת הדם,בני לא היה היום ספורטאי מעולה המייצג את בית הספר בתחרויות, תלמיד מצטיין ומקובל על חבריו. ללא מנת החיים היקרה הזו, בני היה גדל להיות אדם אחר,שונה משאר הילדים בני גילו שהיום לא יודעים שבני אחר", אומרת האם ומודה לתורמי הדם הנדיר ולמד"א בהתרגשות " ואתה תורם יקר, נוכח ומלווה אותנו לאורך כל חיינו.נחלץ לעזרתנו בשעות קשות ולא מודע כמה נוכחותך האנונימית מורגשת ביום יום שלנו. בזכותך, בני יוצא לטיול השנתי. בזכותך,הוא משחק כדורגל עם חברים והכי חשוב בזכותך גם בבית שלנו יש שגרה ולאנשים בסיטואציה שלנו זה הדבר שאנו שואפים אליו: להיות כמו כולם. בנק הדם מעולם לא אכזב ותמיד דאג לתת מענה".
המעבדה הארצית לאפיון נוגדנים וזיהוי קבוצות דם נדירות נוסדה בשנת 1970, במסגרת המעבדות המרכזיות של משרד הבריאות. משנת 1995 היא פועלת בשירותי הדם של מד"א. המעבדה מקבלת מקרים לבירור נוגדנים וסוגי דם לא ברורים של חולים מכל בנקי הדם וממעבדות שונות ברחבי הארץ. המעבדה עוסקת גם באפיון נוגדנים בקרב תורמי דם, התאמת מנות דם חסרות אנטיגנים לחולים עם מספר רב של נוגדנים(Full matched donors) והקמת מאגר ארצי של תורמי דם נדירים.
סוג הדם נקבע ע"י תורשה גנטית. בשל קיבוץ הגלויות בארץ ומגוון האוכלוסין שהגיעו מארצות שונות, ידועים היום במדינת ישראל כ- 980 חולים ותורמי דם בעלי סוג דם נדיר. חלקם נדירים ביותר שזוהו רק בישראל, ואחרים המהווים מקרה אחד מתוך מקרים בודדים המוכרים בעולם.
כל מנה מתוך 1,000 המנות שנתרמות בכל יום נבדקת לבירור סוג הדם של התורם וכאשר מתגלה מנת דם נדירה כזאת מודיעים לתורם הדם. היות ובמנת דם "רגילה" ניתן להשתמש במשך 35-42 יום בלבד, המנות הנדירות עוברות הכנה מיוחדת כך שניתן לשמור אותן בהקפאה, בטמפרטורה של -80oC , במקפיאים מיוחדים, למשך שנים רבות.
במאגר הקפוא שמורות היום כ-1600 מנות דם נדירות כאלה, המיועדות לחולים במצבי חירום הנזקקים לדם נדיר.
במהלך שנת 2006 הופשרו וסופקו 73 מנות דם נדירות למטופלים הסובלים מחסר דם מסיבות שונות (אנמיה), שפיתחו נוגדנים ואינם יכולים לקבל עירויי דם ללא ביצוע התאמה נוספת. בנוסף, סופקו במהלך השנה עוד 2,767 מנות דם נדירות שנמצאו מבין המנות "הטריות" הנתרמות בכל יום ברחבי ארץ, לחולים שבדמם נמצאו נוגדנים שונים, ובנקי הדם של בתי החולים שבהם הם היו מאושפזים לא יכלו למצוא מנות דם מתאימות עבורם.
תורמת מיוחדת במינה בעולם כולו neg - ABTI
כדוגמא, לנדירות ניתן לציין את האשה הראשונה בעולם שזוהתה בישראל כבעלת תת סוג דם נדיר "ABTI " - הקרוי על שמה. בבדיקות שנערכו משפחתה המורחבת של החולה התגלו עוד מספר אנשים עם תת סוג דם נדיר זה, והמנות שלהם הנן המנות היחידות שניתן לערות להם. במהלך השנים התגלו עוד מקרים בודדים של תת סוג דם נדיר זה במשפחה ערבית אחרת בישראל, ויש מקרה נוסף בעולם עם תת סוג דם נדיר מסוג ABTI . כיום למרות ניסיונות מרובים שערכו מספר קבוצות מחקר בעולם טרם זוהה הבסיס הגנטי הקובע את תת סוג דם ABTI.
מקרים נוספים וסיפורים אנושיים רבים מלווים את המעבדה הארצית במהלך שנות פעילותה ומדגישים את חשיבות קיום המעבדה ומאגר התורמים הנדירים בישראל.