תוצאות בדיקות הסקר השנתי של השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות מורות על המשך מגמת הירידה של חקלאים העושים שימוש אסור בחומרי הדברה בתוצרת חקלאית טרייה.
בשנת 2006 ב- 6% בלבד מכלל הבדיקות נמצאו חריגות בשימוש בחומרי הדברה, הכוללות שימוש בכמויות גבוהות מהמותרות בחוק או שימוש בחומרים אסורים בשימוש. לשם השוואה, בשנת 2005 נמצאו 11% תוצאות חריגות ובשנת 2004 נמצאו 15% תוצאות חריגות. המשך מגמת הירידה בתוצאות החריגות הינה תוצאה של הגברת האכיפה של המשרד והעמדה לדין של חקלאים שעוברים על החוק.
מנהל השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, אלדד לנדס, אומר "המשך מגמת הירידה בתוצאות החריגות הינה תוצאה של הגברת האכיפה של המשרד והעמדה לדין של חקלאים שעוברים על החוק. חשוב לומר כי החריגות שנתגלו עד כה אינן מהוות פגיעה בבריאות הציבור הודות למרווחי הביטחון הגדולים שנלקחים בקביעת הסטנדרטים לשאריות בתוצרת".
משרד החקלאות מקיים פיקוח שוטף על הימצאות שאריות חומרי הדברה בתוצרת חקלאית באמצעות דגימת התוצרת אצל החקלאים ובדיקתה במעבדות השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות. פקחי המשרד מבצעים בכל שנה סקר הכולל כ- 1,000 דגימות תוצרת חקלאית לבדיקת שאריות חומרי הדברה בהתאם לתקנים ולרמות המאושרות.
נגד חקלאים שחרגו מן המותר נפתחים הליכים משפטיים והמעקב והביקורת אחריהם הופכים הדוקים יותר. במידה והממצאים עלולים לסכן את בריאות הציבור, אוסרים על החקלאי את שיווק תוצרתו. בימים אלו מתנהלים 13 תיקים בהליכים משפטיים נגד מגדלים שבתוצרת שנדגמה במשקם נמצאו חומרי הדברה האסורים לשימוש בגידול. 4 חקלאים נוספים קיבלו בימים אלו קנסות מנהליים בגין עבירות שימוש חורג בחומרי הדברה.
המדגם לוקח בחשבון את היקף התוצרת, את שיעור הצריכה ואת מידת החריגות של הגידול בסקרים קודמים. הירקות והפירות השונים נדגמים על פי היקף ייצורם, חלקם היחסי בתזונה הישראלית ורמת הסיכון הטמונה בכל פרי או ירק על פי סקרים קודמים שבוצעו אצלנו.
דגימות התוצרת נעשות על ידי מפקחי משרד החקלאות בחלקות ובתי אריזה של חקלאים לאורך כל השנה, בכל הארץ ובכל המגזרים. אלה מובאות תוך 24 שעות למעבדה לבדיקת שאריות חומרי הדברה שבשירותים להגנת הצומח ולביקורת, במשרד החקלאות בבית דגן. תוצאות הבדיקה מועברות למאגר הנתונים ובמקביל נשלחות לחקלאי, ממנו נדגמה התוצרת.
כל תוצאה חריגה נבחנת במדדי הערכת סיכון תוך זיהוי חומרי ההדברה שנעשה בהם שימוש וכמותם – רמת החומר בדגימה. בנוסף, נלקחות מהחקלאי דגימות נוספות לבדיקה ומעקב צמוד.
בשנת 2006 ב- 6% בלבד מכלל הבדיקות נמצאו חריגות בשימוש בחומרי הדברה, הכוללות שימוש בכמויות גבוהות מהמותרות בחוק או שימוש בחומרים אסורים בשימוש. לשם השוואה, בשנת 2005 נמצאו 11% תוצאות חריגות ובשנת 2004 נמצאו 15% תוצאות חריגות. המשך מגמת הירידה בתוצאות החריגות הינה תוצאה של הגברת האכיפה של המשרד והעמדה לדין של חקלאים שעוברים על החוק.
מנהל השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, אלדד לנדס, אומר "המשך מגמת הירידה בתוצאות החריגות הינה תוצאה של הגברת האכיפה של המשרד והעמדה לדין של חקלאים שעוברים על החוק. חשוב לומר כי החריגות שנתגלו עד כה אינן מהוות פגיעה בבריאות הציבור הודות למרווחי הביטחון הגדולים שנלקחים בקביעת הסטנדרטים לשאריות בתוצרת".
משרד החקלאות מקיים פיקוח שוטף על הימצאות שאריות חומרי הדברה בתוצרת חקלאית באמצעות דגימת התוצרת אצל החקלאים ובדיקתה במעבדות השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות. פקחי המשרד מבצעים בכל שנה סקר הכולל כ- 1,000 דגימות תוצרת חקלאית לבדיקת שאריות חומרי הדברה בהתאם לתקנים ולרמות המאושרות.
נגד חקלאים שחרגו מן המותר נפתחים הליכים משפטיים והמעקב והביקורת אחריהם הופכים הדוקים יותר. במידה והממצאים עלולים לסכן את בריאות הציבור, אוסרים על החקלאי את שיווק תוצרתו. בימים אלו מתנהלים 13 תיקים בהליכים משפטיים נגד מגדלים שבתוצרת שנדגמה במשקם נמצאו חומרי הדברה האסורים לשימוש בגידול. 4 חקלאים נוספים קיבלו בימים אלו קנסות מנהליים בגין עבירות שימוש חורג בחומרי הדברה.
המדגם לוקח בחשבון את היקף התוצרת, את שיעור הצריכה ואת מידת החריגות של הגידול בסקרים קודמים. הירקות והפירות השונים נדגמים על פי היקף ייצורם, חלקם היחסי בתזונה הישראלית ורמת הסיכון הטמונה בכל פרי או ירק על פי סקרים קודמים שבוצעו אצלנו.
דגימות התוצרת נעשות על ידי מפקחי משרד החקלאות בחלקות ובתי אריזה של חקלאים לאורך כל השנה, בכל הארץ ובכל המגזרים. אלה מובאות תוך 24 שעות למעבדה לבדיקת שאריות חומרי הדברה שבשירותים להגנת הצומח ולביקורת, במשרד החקלאות בבית דגן. תוצאות הבדיקה מועברות למאגר הנתונים ובמקביל נשלחות לחקלאי, ממנו נדגמה התוצרת.
כל תוצאה חריגה נבחנת במדדי הערכת סיכון תוך זיהוי חומרי ההדברה שנעשה בהם שימוש וכמותם – רמת החומר בדגימה. בנוסף, נלקחות מהחקלאי דגימות נוספות לבדיקה ומעקב צמוד.