כ"ד טבת הוא יום פטירתו של הרבי שניאור זלמן מלאדי, מייסד חסידות חב"ד אשר נפטר בלאדי בשנת תקע"ג.

הרבי ר' שניאור זלמן מלאדי, שכונה גם האדמו"ר הזקן, על שם היותו האדמו"ר הראשון של חב"ד ומייסד חסידות חב"ד. היה מגדולי ישראל בדורו, ומגדולי החסידות, הוא היה תלמידו המובהק של המגיד ממזריטש, גדול תלמידי רבי ישראל 'הבעל שם טוב' מייסד תנועת החסידות, וכן היה תלמיד חבר ומקורב לרבי מנחם מנדל מוויטבסק שהיה מגדולי החסידות.

כשעלה רבי מנחם מנדל מווטיבסק, יחד עם קבוצת חסידים לארץ ישראל לטבריה. הוא מינה את רבי שניאור זלמן מלאדי להיות ממלא מקומו, ומנהיג החסידות ברוסיה הלבנה. שמו של בעל התניא יצא למרחקים וחידושי תורתו על דרך החסידות פורסמו בעולם כולו.

בעל התניא עסק בהפצת החסידות בכל מקום, וכתב את ספר 'התניא' אשר נחשב אחד מהספרים היסודיים ביותר בתורת החסידות. ויש אף המכנים אותו 'התורה שבכתב' של תורת החסידות. בעל התניא שהיה גם מגדולי התורה המובהקים בדורו כתב על פי ציווי הרב המגיד, את ספר השולחן ערוך, שנקרא 'שולחן ערוך הרב' בו מתגלה במלוא שיעור קומתו התורנית, בהסברת ההלכה בצורה הבהירה ביותר.

בעל התניא גם חיבר ספרים עמוקים כ'ליקוטי תורה' ו'תורה אור' העוסקים בפרשיות השבוע ובחגי ישראל ומאירים אותם ברעיונות עמוקים בפנימיות התורה.

בשלב מסוים כשגברה ההתנגדות לתנועת החסידות, ניסה בעל התניא יחד עם רבי מנחם מנדל מווטיבסק להיפגש עם הגאון מווילנא שהיה גדול המתנגדים, על מנת להסביר את שיטת החסידות, אך פגישה זו לא יצאה אל הפועל.

בעל התניא, הקים דור של צאצאים שכולם המשיכו את דרכו, אחריו המשיך באדמו"רות, בנו רבי דב, האדמו"ר האמצעי, ואחריו נכדו רבי מנחם מנדל 'הצמח צדק'. אחריו האדמו"רים הרש"ב ומהר"ש ואחריהם הריי"צ שהנהיג את החסידות בתקופה הקשה של הקומוניזם ורדיפות היהדות. ואחריו המשיך חותנו שהוא גם צאצא לאדמו"ר הזקן, רבי מנחם מנדל שנאורסון, הרבי מלובביץ', שהנהיג את החסידות עד לשנים האחרונות.

עד היום לומדים אלפים ורבבות את תורתו ומשנתו, וכן רבים חוגגים את יום שחרורו בי"ט כסלו, כאשר נאסר ברוסיה בשל הלשנה של מתנגדיו, שחרורו נחשב בעיני החסידים לאות מן השמים שהוסר הקטרוג מעל תנועת החסידות, וניתן ההכשר להפיץ את רעיונות תורת החסידות אשר ממנה תבוא הגאולה.

הגותו השפיעה על רבים מגדולי ישראל, בהם גם מרן הראי"ה קוק זצ"ל ששאב רעיונות רבים מספר התניא, ואף תמונתו הייתה תלויה על הקיר בחדרו לצד תמונתו של הגאון מווילנא.

חב"ד היא אחת החסידויות היחידות ששמם קשור במשמעות השיטה (ולא על שם עיר בחו"ל), חב"ד ראשי תיבות, חכמה בינה ודעת, ואכן חב"ד נותנת את הדגש הגדול על השכל והדעת, על האדם לעבוד על ההתבוננות בשכל, ועל ידי כך יכוון את כל חייו על פי השכל והדעת. אם יהיו לו 'מוחין' מתוקנים, ממילא כל מעשיו יהיו ישרים ומתוקנים.

כיום תנועת חב"ד, ממשיכת דרכו של בעל התניא, היא מהתנועות המפורסמות ביותר בעולם היהודי, והיא עוסקת בהפצת תורה ויהדות בכל העולם כולו.

זכותו תגן עלינו ועל כל ישראל.