האמונה כי כלבים וחתולים יכולים לשרוד בטמפרטורות נמוכות בשל העובדה שיש להם פרווה – אינה נכונה. ישנם מספר גזעים של כלבים גדולים המצויידים היטב לחודשי החורף ואוהבים להיות בחוץ, אך הגזעים הקטנים של הכלבים ושל החתולים הם רגישים ולא מסוגלים לשרוד בקור עז. אפילו טיול קצר במזג אויר קפוא לעשיית צרכים עלול לגרום לפינצ'ר קטן לרעוד, ולרגליים קפואות. חתולים מעדיפים לא להימצא זמן רב בחוץ כאשר מזג האוויר קר מאוד, ואם חתול לא שב לביתו לאחר לילה קר, כנראה שהוא הוא נמצא בסכנת ירידת טמפרטורות גוף וכויות קור.
מהי כוית קור?
כאשר הטמפרטורות יורדות משמעותית לזמן ארוך מהרגיל, אותו מנגנון ששומר על חום גוף חיות המחמד עלול לגרום לנזק ומוות לרקמות הגוף החיצוניות (קצות אוזניים, זנב, פדים בגפיים) – התופעה נקראת כוית קור.
כאשר כלב או חתול חשוף לטמפרטורות קרות גופו מגיב בשלבים:
- פרוות החיה משמשת לבידוד. כאשר קיימת חשיפה למזג אויר קר, השיער סומר. דבר זה גורם ללכידת אויר בפרווה. אויר זה מתחמם על ידי הגוף ותורם לבידוד נוסף מן הקור.
- כאשר טמפרטורת הליבה של הגוף יורדת, קיים רפלקס לא רצוני של שרירי השלד, המתבטא ברעידות, שנועד לייצר חום לחימום החיה.
- כאשר הגוף מתקרר מאוד וחיי בעל החיים בסכנה, הגוף מגיב על ידי כיווץ כלי דם ברקמות החיצוניות. כלומר, לגוף העדפות לאן לשלוח דם חם.
- האיברים הפנימיים הינם החיוניים ביותר לשמירה על חיי בעל החיים, ולכן הדם נשלח אליהם (מח, לב, כבד, כליות, ריאות), וקיים כיווץ כלי דם בקצוות הגוף, בגפיים למשל, עד שמושגת טמפרטורת גוף נורמלית שוב.
- בשלב זה אם חיית המחמד אינה מקבלת עזרה ראשונה או חימום בעצמה, תתפתח כוית קור. רקמות שקפאו עקב תגובה זו – מתות. לחתולים וכלבים במצבים אלה נגרמות כויות קור בקצות האוזניים, בזנב, בפדים שעל כפות הרגליים, בגפיים עצמן ובאיברי המין של כלבים זכרים.
- כויות קור עלולות לגרום לאובדן גפיים, אצבעות וקצות אוזניים.
סימנים קליניים
מה לחפש כאשר אתם חושדים בכוית קור:
- קרח על הגוף ועל הגפיים.
- רעידות עזות.
- רקמות אדומות מבריקות, ולאחר מכן חיוורות (בשל כיווץ כלי דם), ולבסוף שחורות (מות רקמה/קילופי עור).
עזרה ראשונה
- חימום האזור הנגוע מהר, עם מים חמים על ידי שימוש במגבות.
- אם גפה או כף רגל קפואים, טבלו אותה בלבד באמבט או קערה של מים חמימים.
- יבשו את האזור לאחר שחיממתם אותו בעדינות.
- אין לעסות או לשפשף את הרקמה הקפואה.
- אין לשים קרח או שלג על האזור הנגוע.
- אין לטבול את חיית המחמד כולה באמבט, משום שהדבר עלול לגרום לטמפרטורת הגוף לרדת, ולהיפותרמיה.
מנעו פציעה עצמית
כאשר הרקמות מתחממות הן עלולות לגרום לאי נוחות מסויימת לחיה. דבר זה עשוי לקרות גם כאשר קיים מוות של רקמה.
- עטפו את בעל החיים במגבת, על מנת למנוע פציעות עצמיות ולשמור עליו מחומם.
- גשו לוטרינר באופן מיידי. פציעות מעין אלה עלולות לגרום לדלקות משניות ולהתפתחות גנגרנה.
מהי היפותרמיה?
היפותרמיה הינה ירידה לא נורמלית בטמפרטורת הגוף. זהו מצב רציני מאוד אשר עלול לגרום לחוסר הכרה, שוק ואפילו מוות של בעל החיים. בעלי חיים שנמצאים בחוץ במזג אויר קר או בטמפרטורות מתחת לאפס, עלולים להיות היפותרמיים.
אם חיית המחמד שלכם מראה סימני כויות קור, היא עלולה לסבול גם מהיפורתמיה. יחד עם זאת, כוית קור אינה אינדיקציה להיפותרמיה, כיוון שהאחרונה עלולה להופיע גם ללא נוכחות כוית קור.
סימנים:
- טמפרטורת גוף נמוכה (מתחת ל – 37.5 מעלות צלזיוס) כפי שנמדדת רקטלית. ניתן למדוד באמצעות מד-חום משומן בוזלין בקצהו.
- רעידות עזות.
- חולשה, ולבסוף חוסר תגובתיות ואף מוות.
עזרה ראשונה:
יש לחמם את חיית המחמד בהדרגה ובאיטיות! קיימות מספר דרכים לעשות זאת:
- ניתן לשים את החיה בחדר חמים, ולעטוף אותה בשמיכות (ניתן לחמם מעט את השמיכות והמגבות במייבש כביסה).
- ניתן לשים בקבוקים חמים עטופים במגבות ליד גוף החיה מתחת לבית השחי או במפשעה, היכן שיש פחות שיער. אין לשים בשום אופן בקבוקים חמים במגע ישיר עם גוף החיה, כיוון שעלולות להופיע כויות חום אפילו אם הבקבוק אינו נראה לכם חם במיוחד (ניתן גם להשתמש בבקבוקי סודה, או למלא שקיות ניילון שניתן לאטום על ידי אורז לא מבושל, שחומם במשך דקה או שתיים במיקרוגל).
- מייבש שיער עשוי להיות שימושי, במיוחד באם החיה גם רטובה בנוסף להיותה היפותרמית.
- ניתן להשתמש באמבטיות מים חמימים לבעלי חיים עם היפותרמיה קלה, שאין כוונה להוציאם מן הבית – לקיחת בעל חיים רטוב החוצה, לקור שוב, על מנת לגשת לוטרינר, עלולה לגרום להחמרה במצבו. יש לנטר את טמפרטורת הגוף על ידי מדידות רקטליות במד-חום כל 10-15 דקות. כאשר טמפרטורת הגוף חוזרת לנורמה (38.5 מעלות צלזיוס), הפסיקו את החימום. גם חימום יתר מסוכן לחיה.
- בזמן הטיפול וכאשר החיה מתחילה לנוע מעט, ניתן לתת, במיוחד לבעלי חיים צעירים, דבש או סוכר מומסים במים (2 כפות לכוס מים חמימים).
- בזמן חימום החיה, יש ליצור קשר עם הוטרינר. בעלי חיים עם היפותרמיה קשה עלולים להזדקק לטיפול נוסף כגון נוזלים תוך ורידיים מחוממים, חמצן או הכנסת מים חמימים לתוך הקיבה או המעי הגס, על מנת להעלות את טמפרטורת הליבה של גופם.
בכל מקרה על וטרינר לבדוק את בעל החיים, גם אם הוא נראה בסדר לאחר חימום. בחיות שנחשפו לטמפרטורות קרות – נפוצות בעיות שתן וכליה (דלקות למיניהן), ויש לנטר איברים אלה בהשגחת וטרינר.
דר' סמדר טל - המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת גן הוקם בשנת 1993. בראש המרפאה עומדת ד"ר סמדר טל, וטרינרית בכירה ומובילה בתחומה. המרפאה מעסיקה את מיטב הרופאים והסייעות ומעניקה מגוון שירותים וטרינאריים כגון שירותים כירורגים, שירותי מעבדה מתקדמים, שירותי חירום וטיפול נמרץ, טיפולי שיניים, רפואה אלטרנטיבית לבעלי חיים ועוד.