חקלאי הגליל זועמים על תכנית רשות המים לקיצוץ במים לחקלאות לשנת 2008. רשות המים מתכוונת לקצץ 166 מיליון מ"ק מהקצאת המים השפירים לחקלאות. בחמש השנים האחרונות הקצתה מערכת המים הארצית של מקורות 620 מיליון מ"ק בשנה לחקלאות, ואילו ב-2008 תרד הכמות ל-454 מיליון מ"ק בלבד - קיצוץ בשיעור של 27%.
בכנס חקלאים שנערך במועצה האזורית הגליל העליון זעמו החקלאים על מודל הקיצוץ, מאחר וגם חקלאים שלא ניצלו את מכסת המים שלהם בשנים 2005-2006 יסבלו בשנת 2008 מקיצוץ שמגיע עד ל-70% ממכסת המים שלו משנת 1989 ועל כך שאין בינתיים הסכמה של משרד האוצר לפיצוי החקלאים.
"אנו מתפרנסים מחקלאות וחקלאות לא יכולה להתקיים ללא מים" אמרו החקלאים בכנס, "לא ייתכן מצב בו חקלאים שחסכו מים למדינה בשנים קודמות ייענשו על כך השנה".
שבתאי גלס, יו"ר מפעלי המים בגליל, אמר כי מתכונת הקיצוץ נעשתה ללא תאום עם גורמי המקצוע במשרד החקלאות וללא תאום עם חקלאי האזור ולכן שיעור הקיצוץ מגיע לכדי 70% ממכסות הבסיס לחקלאות שנקבעו בשנת 1989. המודל מקצה מים לחקלאות על פי צריכת חקלאים בשנים 2005 ו-2006 ולכן הוא מנוגד לחוק המים תשי"ט ולא על פי הצרכים וזכויות המים כמתחייב. ההשקעות בפיתוח וקיום המשך לחקלאי הגליל התבססו על מכסות הבסיס ועל סמך מכסות אלה אישרה המדינה את ההשקעות ואף סייעה לחקלאים ובהתאם למכסות הבסיס הקצתה המדינה את המים לחקלאות.
"חקלאי האזור סובלים תכופות מפגעי טבע ואדם, העדר מי קולחים וממגבלות היותם בקו העימות ורחוקים מן המרכז. קיצוץ בשיעור הנע סביב ה-70% ממכסות הבסיס יגרום לחיסול של חקלאות המטעים, ופגיעה אנושה בענפי חקלאות נוספים, פגיעה בתשתית התעסוקה בגליל, מפעלים לעיבוד תוצרת חקלאית, מערך שירותים ותיירות" אומר גלס.
אחיקם ברלוי, מנכ"ל החברה לפיתוח הגליל ויו"ר חברת חצבני דן מסר, כי בנתונים ששלחה רשות המים לישובים חלו טעויות רבות ולכן המלצתו לכל המשקים לבדוק את הודעות הקיצוץ ולערער עליהן במשרד החקלאות. עוד אמר ברלוי, כי גם השיטה לפיה רשות המים קובעת את כמות הקיצוץ, משרד החקלאות קובע את מודל הקיצוץ ומשרד האוצר מחליט לא לשלם פיצויים חייבת להפסק אחת ולתמיד, "אנו דורשים שידברו אתנו בקול אחד ובאחריות כוללת, ולא יהיה מצב שזכויותינו לשימוש במים יהיו נתונות לקיצוץ בשרירות לב. אנו מבינים את המצב הקשה אליו נקלע משק המים במדינה ומסכימים כי אספקת מי שתייה קודמת לאספקת מים לחקלאות, אך בוודאי לא נסכים כחקלאים, שייקחו לנו יותר ממחצית מטה לחמנו וישאירו אותנו לאנחות. החקלאים מוכנים לעזור למדינה ולוותר על חלק ממכסת המים ,אבל רק תמורת פיצוי הולם", הוסיף ברלוי.
עוד אומר ברלוי, כי על פי אמנת הכבול שנחתמה עם הממשלה, לא יתקיים קיצוץ במים באזור אדמות הכבול, על מנת לא לפגוע באיכות המים בכנרת, ולמרות זאת קיימת דרישה לקיצוץ גם שם.
בגליל העליון ישנם 50 ישובים חקלאיים המעבדים גידולי שדה ומטעי פרי על שטח של 140 אלף דונם. מכסות המים של החקלאים עומדים כיום על מאה מיליון קוב בשנה. בגליל אין מים חילופיים וכמות מי הקולחין מסתכמת ב-5 מיליון קוב בלבד.