אוטיזם יכול להיגרם מ"קשרים" במוח שלא מתפקדים כראוי, כך קובע מחקר חדש המוביל לתקוות חדשות בקשר לדור חדש של טיפולים. הטלגרף מדווח.

המחקר מצא קשר בין חלקים ב-DNA לאוטיזם. על פי המחקר, הקשר החדש שנמצא מרמז שהסיבה העיקרית לאוטיזם היא כישלון של המוח ביצירת קשרים בצורה נורמאלית וסדירה במהלך שנת החיים הראשונה והתפתחות המוח בהתאם לגירויים מהסביבה..

בנוסף, המדענים מצאו שכמה גנים נגועים אכן נעלמו כתוצאה מן התרופות ולא "הופעלו" מחדש שנית. תגלית זו העלתה את ההשערה שניתן לפתח תרופות המסוגלות להפעיל מחדש גנים שונים.

המחקר הציע גם לבחון אילו סביבות יכולות להשפיע על המוח להתפתח בצורה נורמאלית יותר.

"השיפורים בדיאגנוזה ממשיכים להתרחש", אמר פרופסור כריסטופר וולש מבית החולים לילדים בבוסטון. "אנחנו בתחילת התהליך של ארגון מבחנים לתרופות המאושרות לצרכים אחרים, העשויות להשפיע על תגובות אב-נורמאליות של הגנים". הוא התייחס לתרופה אחת שעומדים לבחון אותה כבר בזמן הקרוב, המשמשת כיום לטיפול בסרטן, על פי ממצאים של אוניברסיטת אדינבורו.

למרות הכל, פרופסור וולש מציין, שהדרך עוד ארוכה עד לבחינה של כל התרופות ולאישורם לשימוש לצרכים אחרים.

אוטיזם הוא מונח כללי למגוון רחב של מצבים בהם האדם אינו מסוגל להכיר ולהראות רגשות, מחוסר בכישורים חברתיים. בערך אחד מכל מאה וחמישים ילדים (בעיקר גברים) מאובחן כאוטיסט, ומספר המקרים נראה כהולך ועולה, למרות שרבים טוענים שזה רק נדמה לנו בגלל המודעות הגדולה והשינויים בדיאגנוזה.

כעת, פרופסור וולש ועמיתיו מדווחים על תגלית של מציאת שישה גנים חדשים הקשורים לאוטיזם וחיוניים להתפתחות המוח. גנים אילו "נכבים" ו"נדלקים" כאשר תאי עצב במוח מופעלים בתגובה לחוויות שונות.

"ברור שיש הרבה גנים האחראים על אוטיזם, ולא רק אחד או שניים עיקריים", ציין פרופסור אדריאן בירד, מאוניברסיטת אדינבורו. "במבט ראשון נראה כאילו אילו בשורות רעות- הצעה לטיפול בבעיה ששורשיה טמונים בהרבה גורמים, כלומר בעיה רבת הפרעות. אבל, החדשות הטובות הן שהגנים השותפים לבעיות נמצאים על מעין קו ישר אחד- כולם יוצרים בעיות בקשרים שבין תאי העצב במוח בתגובה על חוויות בראשית החיים. נתון זה יוכל לתת את הפוקוס לגבי הטיפול המתאים".

ממשלת ארצות הברית תומכת במחקר החדש בשיתוף עם מחלקת בריאות הנפש והמכון הרפואי של הארווארד.

המחקר, שפורסם בעיתון המדעי "מדע", מגלה שאצל אנשים הסובלים מאוטיזם חלקים שונים של הכרומוזום חסרים. החוקרים מעריכים כי מדובר במוטציה של בעיה גנטית הנובעת מקשרי דם בין הורי הילד האוטיסט, אפילו אם מדובר בקשר משפחתי היסטורי. לכל משפחה ישנה בעיה גנטית אחרת המתפתחת למוטציה שונה, אך התוצאה הנראית לעין מתורגמת בכל המקרים לאוטיזם.

פרופסור וולש ציין כי "עד כה הצלחנו להסביר רק 15-20% מתוך כלל מקרי האוטיזם עם התיאוריה האחרונה. שאר 80% עדיין בגדר תעלומה".