הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של תשתיות לאומיות (ות"ל) החליטה היום להעביר לאישור הממשלה תכנית למערכת המים החמישית לירושלים. מערכת המים החמישית לירושלים צפויה לספק את צרכי המים הגדלים והולכים של העיר ירושלים ושל ישובי ההר הסמוכים לה עד לשנת 2065.

על פי תחזיות רשות המים, ללא תוספת הקו החמישי, צפויות הפסקות מים בירושלים ובסביבתה בין השנים 2012-2014, ולפיכך יש צורך בקו מים נוסף. לאור דחיפות הביצוע חברת מקורות נערכת לתחילת ביצוע מיד עם אישור הממשלה. התכנית היא ביוזמת רשות המים הארצית והוגשה על ידי חברת מקורות.

התכנית תיצור גמישות תפעולית באספקת המים ותאפשר צמצום שאיבת המים מקידוחים באזור ההר. כמו כן, התכנית תביא לחיסכון באנרגיה ולשיפור באמינות אספקת המים לצרכנים, באמצעות יצירת הפרדה של אזורי לחץ בהר.

מערכת המים החמישית מורכבת משלושה קטעים: קטע המערבי, מתחנת השאיבה הקיימת בחולדה ועד תחנת השאיבה הקיימת בכיסלון בקוטר של כ- 2 מ'; קו רוחב מחבר בין קו המים השני העובר מחולדה ועד כסלון לקו המים הרביעי העובר לאורך כביש מס' 1, לאורך תוואי כביש 38 בין אשתאול לשער הגיא בקוטר של כ- 1.3 מ'; קטע מזרחי יתוכנן מכיסלון ועד סכר בית זית במנהרה בקוטר של כ- 2.5 מ' ויושלם בשלב מאוחר יותר.

לאורך הקו עצמו מתוכננים בריכות מים, תחנות שאיבה ותחנת משנה לאספקת חשמל, הדרושים להפעלת המערכת. בנוסף כוללת המערכת גם מערכת מים מקומית הפרדת אזורי לחץ בהר בתוואי שבין אבו גוש, הר אדר ומבשרת ציון.

העקרונות שהנחו את הכנת התכנית:

         א.         פגיעה מינימאלית בנוף הפתוח - התכנית כוללת נספח נופי מפורט שיהווה חלק מהיתר הבניה ויכלול את אופן השיקום הנופי וסימון של מירב האלמנטים הסמוכים לקו עליהם יש לשמור בעת ביצוע העבודות.

         ב.         שילוב תשתיות, הצמדות לקווי תשתית ודרכים, לייעול השימוש בקרקע.

          ג.         בחינת היבטי הביצוע כבר בשלב התכנון - התכנית כוללת את כל הדרוש כדי לאפשר את ביצוע הקו כולל שטחי התארגנות ודרכי גישה.