פרויקט אסטרונומי נדיר המתרחש לראשונה בישראל ומשתמש בטכנולוגיה ייחודית, יערך היום (ב') בצהריים באולפנא במעלות. זהו פרויקט ייחודי ברמה בינלאומית, המשתמש בטלסקופי רובוטי מיוחד שנבנה בהוואי בעלות של 13 מיליון סטרלינג.

הטלסקופ, שגובהו 7 מטרים וקוטר המראה הראשית שלו הוא 2 מטרים הוא גדול במיוחד ביחס לטלסקופים החובבניים המוצבים בישראל, והוא ממוקם דווקא בהוואי, בגלל הראות הטובה והמרחק מזיהומי אור. את בניית הטלסקופ מימן נדבן בריטי, שהעניק את השימוש בו לתלמידי ומורי מערכת החינוך הבריטית בעיקר. טלסקופ נוסף זהה נבנה גם באוסטרליה במסגרת הפרויקט.

ואולם, סטודנט ישראלי לתואר שני בהוראת הפיזיקה באוניברסיטת תל אביב, בועז רון-זוהר, המשמש גם כמורה לפיזיקה באולפנא הצפונית, הצליח לקבל אישור לקבוצת מתלמדים להשתמש בטלסקופ הנדיר. לפני שלוש שנים הוביל בועז קבוצת תלמידים מהאזור לזכיה ארצית במקום הראשון בתחרות אסטרונומיה וחקר החלל על שם אילן רמון וכפרס נסע עם קבוצה זו למחנה החלל באיזמיר, טורקיה. בפרויקט הנוכחי מנחים אותו הפיזיקאים והאסטרונומים ד"ר נח ברוש מנהל מצפה וייז ופרופסור מאיר מידב ראש מגמת פיזיקה בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב.

בפרויקט משתתפת "קבוצת האסטרונומיה האזורית" הכוללת ארבע תלמידות של אולפנת "צביה" במעלות, ארבעה תלמידים מתיכונים ממלכתיים באזור (מנור-כברי וגליל מערבי) ותלמידה ערביה. אלו יפנו מחר את הטלסקופ בהוואי דרך האינטרנט לעבר גלקסיות מרוחקות, ויצלמו אותן. צילום הגלקסיות מתאפשר רק דרך טלסקופים מסדר גודל שכזה.

קבוצות בודדות של תלמידים בעולם שמתחברים ע"י אתר הפרויקט לטלסקופ הממוקם בהוואי, עורכים תצפיות, מנתחים את התוצאות המתקבלות ומבצעים מחקרים.

אולפנת "צביה" במעלות, שהיא חלק מרשת של אולפנות וישיבות "צביה" בארץ, מקפידה לשלב חינוך תורני איכותי עם לימודי המדעים ובעידוד המצוינות. במסגרת לימודי המדעים זכו לפני שנתיים תלמידות האולפנא במעלות במקום השני בתחרות האסטרונומיה וחקר החלל על שם אילן רמון. צוות המדעים ב"צביה" יעל בש, רקפת דנאי, גלי קמפה ובועז רון-זוהר, יוזם השתתפויות תכופות של התלמידות בפרויקטים כאלו, וביצירת קישורים בין מדעים והיהדות, כמו "חממת שמיטה". עבודות ה"אקוטופ" של תלמידות מגמת מדעי הסביבה זכו בשנים האחרונות לציונים 'מושלמים', וזוכות בתחרויות שונות.

התצפית מתקיימת באולפנא במעלות בין השעות 12:00-15:00, במידה ומזג האוויר בהוואי יאפשר את התצפית.