
ילדים החולים בצורה כזו שהמערכת החיסונית שלהם נפגעה מפגמים גנטיים עשויים לקבל את חייהם במתנה כעת על ידי טיפול חדשני של השתלת מח עצם בצורה בטוחה יותר, כך טוענים הרופאים בדיווח של רשת bbc.
קבוצת רופאים לונדוניים טוענת שהטיפול ל"ילדי בועה", שצריכים לחיות בתנאים סטריליים, כמעט ושולל את הצורך בכימותרפיה.
הרופאים השתמשו בנוגדנים על מנת לפנות את כל מח העצם של החולה, כך שיהיה מקום חדש לתאים שיגיעו מן התורם. הרופאים דיווחו בעיתון הרפואי "לנצט" שהשיטה החדשה הורידה כמעט לגמרי את סיכון הדחייה ואת תופעות הלוואי הנובעות מן הטיפולים.
לטיפולים הכימותרפיים ישנן השלכות קצרות טווח וארוכות טווח. החל מאובדן שיער ועד לנזקים לאברים פנימיים. אבל עד כה השתמשו בטיפולים הללו באופן סטנדרטי על מנת להשמיד את כל מח העצם של החולה עצמו, ולפנות מקום למח העצם של התורם. טיפול זה הציל את חייהם של אינספור ילדים עם בעיות גנטיות מולדות במערכת החיסונית. אבל ישנם ילדים שהם חולים מכדי להחזיק מעמד במינון הגבוה של התרופות הנדרשות להשמדת מח העצם. כבר פותחה שיטה של טיפולים כימותרפיים עדינים יותר, אך הם עדיין יותר מידי לקבוצות מסויימות באוכלוסייה, כמו תינוקות.
הטכניקה החדשה, שפותחה על ידי רופאים מהמכון להתפתחות הילד של UCL ומ"גרייט אורמונד סטריט", משתמשת בנוגדן התוקף מולקולה ספציפית בדם ובתאי העצם, כך ששאר הרקמות נשארות ללא נזק.
קבוצת החוקרים, בראשות ד"ר פרסיס אמרוליה, דיווחו על 13 מתוך 16 חולים שטופלו על ידי הטכניקה החדשה, נרפאו ושרדו. הם התאוששו מהר יותר מאנשים המטופלים בשיטה הרגילה, אך עדיין היו סיבוכים.
"מכיוון שהגישה הזו הייתה ניסיונית, השתמשנו בה רק על הילדים החולים ביותר שהרגשנו שלא יוכלו לסבול את הכימותרפיה הרגילה. בהתחשב בכך שהילדים הללו היו מאוד חולים לפני ההשתלה, התוצאות הן מדהימות", אמר ד"ר אמרוליה. "מה שמאוד מעודד אותנו הוא העובדה שכמעט כל הילדים ששרדו את הטיפול מנהלים חיים איכותיים", הוא אמר.
"יש עדיין הרבה עבודה לעשות, והאתגר שלנו כעת הוא לפתח גישות חדשות לפתרון מחלות גנטיות נוספות ולוקמיה", הוא הוסיף.