שינה מיטה
שינה מיטה

שינה בצהריים או במהלך היום לא רק שמגרשת את העייפות אלא ממש מסייעת בשיפור היכולות המוחיות לקלוט מידע חדש, כך טוענים מדענים מארצות הברית.

על פי המחקר מתנדבים שישנו במשך 90 דקות במהלך היום הצליחו יותר במבחנים קוגניטיביים מאשר אילו שנשארו ערים במשך כל שעות היום עד לשנת הלילה. תוצאות המחקר הוצגו בוועידה שהתכנסה בקליפורניה.

מומחה בריטי הסביר כי היה קשה לבודד את ההשפעות הטהורות שהיו לשינה על שיפור הזיכרון מאשר להשפעות העייפות הפחותה.

מחקרים שנערכו עד כה לגבי מנוחת הצהריים לא הצליחו להביא הוכחה חד משמעית לגבי ערך ה"סייאסטה" במהלך שעות היום.

המחקר האחרון שנערך בתחום, באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, טוען שהמוח צריך את המנוחה הקצרה על מנת לעבד את הזיכרונות לטווח הקצר, ובכך הוא יוצר "מקום" לעובדות חדשות שנלמדות.

בניסוי שערכו, 39 מבוגרים בריאים קיבלו משימת לימוד קשה בבוקר, עם תוצאות כמעט זהות לפני שמחצית הקבוצה התבקשה ללכת למנוחת צהריים. כאשר הניסוי חזר על עצמו לאחר המנוחה, אילו שנחו בצהריים עלו ביצועיהם באופן משמעותי על אילו שלא ישנו.

בבדיקות שנערכו על הפעילות החשמלית במוח גילו כי קיים תהליך המתרחש בזמן שבין השינה העמוקה ושנת חלום, הנקרא שלב 2 שבו העיניים אינן נעות במהירות מתחת לעפעפיים העצומים. בשלב הזה, העובדות שנצברו בזיכרון מועברים מ"איחסון זמני" בהיפוקאמפוס במוח לאזור אחר הנקרא: pre-frontal cortex.

ד"ר מת'יו וולקר, שהוביל את המחקר, דיווח כי "השינה לא רק מתקנת את העיוותים שנראו בשעות הערות, אלא ממש מעבירה אותך למקום מעבר למה שהצלחת להגיע אליו בשעות הערות. זה כאילו תיבת הדואר האלקטרוני שלך מלאה, ועד שלא ישנים ומרוקנים את תיבת הדואר הנכנס - לא ניתן לקבל עוד דואר. זה פשוט יחזור לשולח עד שלא תעביר את המיילים לתיקיה אחרת".

לעומת זאת, פרופסור דרק ג'אן דיז'ק, מנהל מעבדה לחקר השינה, אמר שלא נמצאה הוכחה חד משמעית לכך ששינה במהלך היום מציעה יתרונות רבים מעבר לשינה אחת רציפה במהלך יממה.