חושש מהגיבוי? או אולי מעדיף את הלחץ האמריקאי?
חושש מהגיבוי? או אולי מעדיף את הלחץ האמריקאי?פלאש 90

חבר הכנסת, יריב לוין, איש הליכוד מצטרף לדאגה העמוקה שמביע משה פייגלין ממאמציו של ראש הממשלה לדחות את הבחירות הפנימיות בליכוד לעוד שנתיים.

לטעמו של לוין מדובר במהלך המנוגד לכאורה למטרותיו האידיאולוגיות של נתניהו המבקש חיזוקים פוליטיים לעמידתו מול האמריקאיים.

לדבריו "צודק פייגלין בעובדה שיש חובה לקיים בחירות למוסדות באופן מיידי. התנועה, כתנועה חפצת חיים, לא יכולה להשאיר את המצב כמו שהוא כאשר בחירות לא התקיימו כבר שמונה שנים. מצב שכזה יחסום את התנועה בפני צעירים שמבקשים לצמוח בתוכה כפי שהיה במקרה שלי". לטעמו של לוין כדי לקיים מפלגה חיה ונושמת, כהגדרתו, יש לקיים הליכים מסודרים ולשמור את דרכה האידיאולוגית. "ניוון של המפלגה ישמש פתח לתחושה שאפשר לפעול בניגוד לתפיסות הליכוד".

"לו ראש הממשלה היה שומע לעצתי היה שוקל אם בכלל להתערב בעניין", אומר לוין הסבור כי דווקא לנוכח השאיפה המוצהרת של נתניהו לעמוד מול הלחץ האמריקאי ראוי היה שלא ימנע מכוחות אידיאולוגיים במפלגתו להתחזק ולהעניק לו גיבוי לעמדות אלה. "הדחייה שמתבקשת כאן היא צורך פוליטי קצר טווח יותר מאשר מהלך פוליטי שראש הממשלה זקוק לו. זו טעות של ראש הממשלה".

לוין מציין עוד כי ברור הוא שככל שהליכוד חזק יותר כמפלגה הרי שמתחזקים בו הכוחות האידיאולוגיים. לטעמו האבסורד מבחינתו של נתניהו הוא שדווקא עיכוב הבחירות בשנתיים נוספות יגרור המשך התחזקות הכוחות האידיאולוגיים הממשיכים להתעצם במפלגה ככל שהזמן חולף. "ראש הממשלה שוגה כי הוא לא יוכל להקטין את הכוח האידיאולוגי המתחזק בליכוד.

"נכון היה מבחינתו של ראש הממשלה לאפשר את ההתחדשות כי כך ראש הממשלה היה מוצא את עצמו מרוויח, ועמידתו בלחץ האמריקאי הייתה קלה יותר ", אומר לוין.

ומה באשר האפשרות שאכן נתניהו מעדיף להתנער מהכוחות האידיאולוגיים במפלגתו כדי שיוכל לקדם מהלכים מדיניים כפי שסבור פייגלין? לוין קובע כי בהכירו את נתניהו זה שנים לא מעטות ברור לו ש"לו הדברים היו תלויים רק בו, נתניהו היה מעדיף לקיים תנופת בנייה בכל חלקי הארץ. אי אפשר לגזור גזרה שווה בין ימינו לבין תקופת שרון, אבל יתכן שבראיה הכוללת נתניהו אומר שעדיף לו להשאיר לעצמו מרחב תמרון ללא לחץ פנימי. לטעמי הגישה הזו איננה נכונה".

לנוכח ההתנהלות הזו של נתניהו מדגיש לוין כי עבורו מדובר בעוד ראיה אחת מיני כמה וכמה המצדיקות דאגה. "יש הרבה סיבות לדאוג ובעיקר העובדות בשטח – ההקפאה ונאום בר אילן. לכן המאבק נותר בעינו  והוא צריך להימשך".

בדבריו מתייחס חבר הכנסת לוין גם לשיחות הקרבה הצפויות להיפתח בימים הקרובים, שיחות שעשויות להוביל למסקנות דומות לקודמותיהן, היינו ויתורים ישראליים נוספים. לוין סבור כי בהחלט גם שיחות אלה מצטרפות לרצף האירועים המצריכים דאגה ועמידה על המשמר הפוליטי.

"כל השיחות הללו יסודם בחטא כפול. הצד השני עומד באותה עמדה ואנחנו מתווכחים איזו ויתור אנחנו צריכים לעשות עכשיו. צריך לעמוד בצורה נחושה ולהציג עמדה אחידה. זו גם הסיבה שההסברה שלנו בחו"ל נראית במצב קשה. החטא השני הוא שאנחנו משלימים עם הסיטואציה שבה יש בצד השני שני צדדים, פתח' וחמאס, ואנחנו לא דורשים איחוד. במקום זאת אנחנו מחזקים צד אחד במאבק שלו מול הצד השני. אנחנו צריכים לדרוש לדעת מול מי אנחנו עומדים ולא שייווצר מצב שבו אנחנו מוותרים ומוותרים ובסופו של דבר הכול נעשה למען מישהו שמייצג חלק מהפלשתינים, ויתכן שרק את החלק הקטן שבהם. אם נדרוש הבהרה שכזו נימנע מלהיכנס למסלול של היסחטות".