
המרכז לחקר רווחת הילד ושלומו ע"ש רנטה אדלר הוקם לפני 12 שנה במטרה לקדם ולפתח מחקר והתערבות בתחום ילדים בסיכון בסכנה ובמצוקה. בכל שנה בוחר המרכז להאיר נושא אחר העומד בראש הויכוח הציבורי והעניין המקצועי, השנה נבחר נושא הוצאת ילדים מהבית.
הוצאת ילדים בסיכון מהבית הנו אחד התפקידים הקשים הנתונים בידי העובדים הסוציאליים אשר צריכים לקבל החלטה מה מסכן את הילד יותר- להישאר בבית בקרב משפחתו אשר פעמים רבות פוגעת בו ומזניחה אותו, או להוציאו למסגרת מוסדית. החלטה זו נמצאת פעמים רבות בראש הביקורת הציבורית המאשימה עובדים סוציאליים על שם "לוקחים ילדים" מבתיהם ובכך פוגעים בהם.
בשנים האחרונות, שינה משרד הרווחה והשירותים הציבוריים את מדיניותו והכריז על מדיניות של:"עם הפנים לקהילה". כלומר, ניסיון להשאיר ילדים בבית ולספק להם טפול בבית במקום להוציאם לפנימיות. החלטה זו נראית נכונה – כי מה טוב יותר לילד מאשר להישאר ליד הוריו, בעיקר כאשר התקשורת חושפת מצבים קשים של פגיעות פיסיות ומיניות בפנימיות?
אולם, מחקרים רבים שנערכו בבית ספרנו הצביעו על מצב הפוך. דווקא היציאה מהבית היא שקידמה את מצבו של הילד והמשפחה, יותר מאשר הישארותו בבית.
יום העיון יעסוק בדילמות אלו, בהשתתפות דמויות מרכזיות בתחום זה – מההיבט המשפטי, המדיני, המחקרי וכן מנקודת ראותה של אישה, שגדלה כילדה בפנימייה.
כמידי שנה יחולק ביום העיון פרס אדלר, הפרס יוענק השנה לפרופסור יוחנן ווזנר. פרופסור ווזנר שהיה ראש בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב, יקבל את הפרס לאות ההוקרה על כך שהקדיש את חייו לפיתוח, קידום, מחקר ,והפעלת תוכניות בתחום איכות החיים ורווחת של ילדים בכלל, ובתחום איכות החיים ורווחת הילדים החוסים בפרט.
כראש בית הספר לעבודה סוציאלית עודד יוזמות בתחום, והקים את המרכז הבינתחומי לחקר מדיניות ילדים ובני נוער. בו זמנית, השקיע מכוחו בשדה העבודה הסוציאלית, שמש כיועץ למסגרות שונות, עמד בראש עמותת עלם והצעיד אותה קדימה.
בנוסף יקבלו מלגות קרן שחר ואביטל קאי צדוק, שתי דוקטורנטיות של בית הספר לעבודה סוציאלית, אשר מחקר הדוקטורט שלהן מתמקד בנושא ילדים בסיכון.
במהלך יום העיון תספר גילה אלמגור אגמון, כלת פרס ישראל וד"ר כבוד לפילוסופיה של אוניברסיטת תל-אביב לשנת 2009, על חוויותיה כילדה בפנימיית הדסים, עליהן כתבה בספריה.