ניידת משטרה שנפגעה. אילוסטרציה
ניידת משטרה שנפגעה. אילוסטרציהפלאש 90

המחלקה לחקירות שוטרים החליטה לחזור מכתב האישום נגד שלושה שוטרי בילוש ממרחב ירקון, אשר הואשמו בתקיפה והתעללות חמורה בעצור פלשתינאי. כמו כן הוחלט להמשיך בניהול התיק בעניינו של שוטר היס"מ, הנאשם העיקרי.

 ההחלטה התקבלה לאחר היוועצות עם המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים ועל דעתו,

ב-17 בינואר הוגש כתב אישום נגד שוטר יס"מ ושלושה שוטרי בילוש ממרחב ירקון בגין התעללות בחסר ישע, מעשה מגונה, תקיפה והפרת אמונים. במהלך החקירה אשר קדמה להגשת כתב האישום, ניכר היה כי כל אחד מצוותי המשטרה, אשר נכחו בזירת האירוע - היס"מ והבילוש - מבקש לגלגל את האחריות לפתחו של הצוות האחר, כאשר חלקם מנסה לחפות על המעורבים כולם. במהלך החקירה סירבו מי מהנחקרים לשתף פעולה בביצוע פעולות חקירה שיכלו לסייע לבירור האמת עוד בשלב מוקדם של החקירה.

עובדה זו הקשתה במאוד על החקירה שכן לפחות בראשיתה, איש מן הנחקרים לא מסר גרסת אמת. בסופו של יום, הניבה החקירה ראיות לאשמתו של המתעלל העיקרי, שוטר היס"מ, ולכך שמי שצפה בהתעללות והיה שותף לה היו שוטרי הבילוש.

בנוסף, מכלול הראיות העלה כי המתלונן דובר אמת לאמיתה לגבי אירוע ההתעללות.

 בית המשפט המחוזי בירושלים, אשר דן בבקשת המעצר, אישר את עמדת מח"ש בקובעו כי הראיות שנאספו בחקירת מח"ש, מקימות תשתית לכאורית מספקת, הן לעצם קרות המעשה והן לזיהויים של הנאשמים כמי שביצעו אותו. כמו כן, קבע בית המשפט המחוזי בצעד חריג ונדיר כדלקמן: "קשה שלא להתרשם  כי יש בין השוטרים שנחקרו, היודעים הרבה יותר ממה שהיו מוכנים לאמור, ולאו דווקא משום שחששו להפליל את עצמם...".

בהמשך החלטתו קרא ביהמ"ש למעורבים לאמור :"אולי לנוכח הדברים הללו, יהרהרו מחדש אלה היודעים על שהתרחש באותו לילה ויבינו כי מי שעומדים בחזית הראשונה של אכיפת החוק, אמורים הם לשתף פעולה עם רשויות החקירה, ולספר את האמת, והיה מחנה המשטרה נקי".

כתוצאה מדברים נוקבים אלה, נתקבל במח"ש מידע נוסף. החומר החדש שנאסף, עורר ספקות ביחס לשאלת מעורבותם של אנשי הבילוש בהתעללות. ספקות אלה קבלו משנה תוקף בעקבות עריכת שימועים לנאשמים, באמצעות סניגוריהם. במצב דברים מורכב זה, החליטה מח"ש לחרוג מן המקובל, חידשה את החקירה ושבה והציעה למי מהנאשמים לשתף פעולה, לרבות במסגרת פעולות להן סירבו בתחילת החקירה. תוצאות שיתוף הפעולה של שלושת אנשי הבילוש, הוסיפו והגבירו את הספקות בנוגע לאשמתם.

בנסיבות אלה, החליטה מח"ש לחזור מכתב האישום לגביהם, ולהמשיך בניהול התיק בעניינו של הנאשם העיקרי.

 עקב העובדה ששניים משוטרי הבילוש הביאו בהתנהלותם לשיבוש החקירה ופגעו באפשרות להגיע לבירור מלא של האמת בכל הנוגע לזהותם של השוטרים, אשר צפו במתעלל העיקרי ותמכו בו, הוחלט להעמידם לדין משמעתי בגין התנהלותם זו. שוטרי הבילוש הודיעו – באמצעות סניגוריהם – כי בכוונתם להודות במיוחס להם במסגרת ההליך המשמעתי ולקבל על עצמם את הדין בענין זה.